Deprecierea cu 7% a leului fata de euro de la începutul anului pana în prezent poate majora numarul de restantieri cu 5-10%, ceea ce va provoca dificultati bancilor, în conditiile în care numarul clientilor persoane fizice care au întarzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile ajungea la finalul lunii mai la 210.000 de persoane, anunta Ziarul Financiar.
Practic, unu din patru romani cu un credit de cel putin 20.000 de lei (4.500 de euro) nu reuseste sa-si plateasca la timp datoria catre banca. La finalul lunii mai erau peste 850.000 de debitori persoane fizice, care datorau bancilor aproape 89 miliarde lei (20 miliarde euro), potrivit datelor de la Centrala Riscului de Credit.
Restantele persoanelor fizice au depasit în luna mai pragul de 5 miliarde lei (1,1 miliarde euro) si reprezentau 5,7% din totalul sumelor datorate bancilor. La nivel agregat, populatia si companiile aveau rate restante de 24 miliarde lei (5,3 miliarde euro), reprezentand 9% din totalul sumelor datorate.
Doar în luna mai sumele restante au crescut cu echivalentul a un miliard de lei în contextul agitatiei de pe piata valutara. Cursul de schimb este un subiect sensibil pentru Romania, avand în vedere ca peste 60% dintre împrumuturile contractate de populatie si companii sunt în euro. Recent, seful Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, spunea ca se asteapta la cresterea creditelor neperformante pe sistem, în valoare absoluta, în urmatoarele 6-9 luni. Amanunte pe www.zf.ro.