Robor crește puternic după decizia Băncii Centrale de a scupi banii. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 4,68% pe an, de la 4,62% pe an, marţi, conform Agerpres. ro.
Un asemenea nivel al ROBOR nu a mai fost în piață din 10 iunie 2013 (4,71%), cu precizarea că atunci indicele era în scădere, în vreme ce acum asistăm la o tendință de creștere.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 4,78% pe an, de la 4,70% pe an în ziua precedentă, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 4,83% e an, de la 4,73% pe an anterior.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%. Din luna iulie, IRCC va crește la 2,64%.
Marţi, la a treia ședință de politică monetară din acest an, BNR a continuat ciclul monetar post-pandemie, printr-o nouă majorare a ratei de dobândă de referință cu 50 puncte bază la 3,00% pe an (decizie în linie cu așteptările pieței financiare), pentru contracararea presiunilor inflaționiste și ancorarea așteptărilor privind dinamica prețurilor de consum pe termen mediu în convergență spre intervalul țintă.