Inflația anuală, în aprilie 2022, este de 7,5 %, în creștere de la 7,4 % în martie 2022. Inflația a atins un nou record pentru cele 19 țări din zona euro, pe măsură ce prețurile la combustibil au crescut vertiginos, impulsionate de războiul din Ucraina. Acesată creștere va adauga noi presiuni pentru finanțele populației și va afecta redresarea economică, potrivit AP.
Inflația anuală a atins 7,5% în aprilie, al șaselea record la rând, depășind vechiul record de 7,4% din luna martie. Prețurile energiei au crescut cu 38%, o mărturie a modului în care războiul și criza energetică globală îi afectează pe cei 343 de milioane de locuitori ai zonei euro.
Privind principalele componente ale inflației din zona euro, prețul energiei a inregistrat cea mare creștere anuală – 38,0 %, față de 44,4 % în martie, urmată de alimente, alcool și tutun (6,4 %, față de 5,0 % în martie). ), bunuri industriale neenergetice (3,8 %, comparativ cu 3,4 % în martie) și servicii (3,3 %, față de 2,7 % în martie).
Temerile că războiul ar putea duce la o întrerupere a aprovizionării cu petrol sau gaze din Rusia, cel mai mare exportator de petrol din lume, a dus la creșterea prețurilor petrolului și gazelor naturale. Aceste presiuni se adaugă deja celor existe precum redresarea cererii globale de după pandemie, dar și o abordarea prudentă a creșterii producției de petrol al OPEC.
Inflația record raportată vineri de Eurostat se va regăsi atât în economie, dar și în politică – guvernele adoptă sprijin pentru gospodăriile puternic afectate.
De ce BCE se află sub presiune
Inflația pune presiuni și asupra Băncii Centrale Europene pentru analiza de creștere a ratelor de dobandă, în lunile următoare. Dobânzile mari sunt necesare pentru a opri inflația dar poate afecta, de asemenea, redresarea economică zguduită de criza energetică, război și ultimele focare de COVID-19.
Cele mai mari rate ale inflației din zona euro au fost înregistrate în aprilie de Estonia (19%), Lituania (16,6%), Letonia (13,2%) și Țările de Jos (11,2%). Cele mai scăzute rate ale inflației se înregistrează în Malta (4,9%), Franța (5,4%), Finlanda (5,6%) și Italia (6,6%).