Alpha Bank Romania a câștigat în instanță suspendarea ordinului ANPC prin care se cerea recalcularea ratelor la credite. Instanța a suspendat astăzi, 27 iunie, efectele ordinului ANPC privind modul de calcul al ratelor la credite. Curtea a dat cîștig băncii, iar amenda acordată în luna mai a fost suspendată. Decizia nu este definitivă.
Alpha Bank suspendă executarea actului administrativ emis de ANPC
Curtea de Apel București a suspendat, pe 27 iunie, executarea Ordinului Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) privind modalitatea de calcul a ratelor aferente creditelor acordate consumatorilor.
„Admite cererea precizată. Dispune suspendarea executării Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 422/23.05.2023 până la până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie. Cu drept de a formula recurs în termen de 5 zile de la data comunicării, cale de atac care se va depune la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia IX-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată azi 27.06.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia Curții.
ANPC este o Autoritate în coordonarea Ministerul Economiei
Reamintim că în luna mai, ANPC a „identificat fapte contravenționale”, respectiv „practici comerciale înșelătoare săvârșite de bănci cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75 % dobândă”. ANPC reclama că prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.
Ce a urmat stim deja. Băncile au contestat în instanță măsura și logica matematică impusă de ANPC, arătând că respectă legislația.
Ce spunea Ministrul Economiei despre măsurile ANPC
Atunci, Ministrul Economiei spunea că va lua măsuri dacă instanţa va da dreptate băncilor în disputa lor cu Protecția Consumatorilor
„ANPC este în coordonarea Ministerul Economiei. Este un organism independent, acolo a fost făcut un proces verbal, s-au constatat anumite practici anticoncurenţiale şi urmează ca această solicitare a lor să fie analizată. Pe de altă parte, sunt nişte proceduri legale care trebuie respectate. Eu, ca ministru, sau Ministerul Economiei nu poate interveni într-o acţiune de control pe care ANPC-ul o realizează. Deocamdată, eu n-am văzut nicio hârtie la Ministerul Economiei, probabil sunt declaraţii ale Asociaţiei Băncilor. Vreau să văd acest document, să văd care sunt argumentele pe care cei din Asociaţia Băncilor le au şi, în funcţie de asta, să avem o discuţie la Ministerul Economiei, dar, pe de altă parte, am încredere în ANPC, în profesionalismul oamenilor de acolo, care au făcut această analiză şi care au evidenţiat aceste practici anticoncurenţiale. Bineînţeles, în situaţia în care instanţa se va pronunţa şi va constata că acele măsuri dispuse de ANPC nu sunt fundamentate corespunzător, bineînţeles că vom analiza şi vom lua măsurile în consecinţă, pentru că e normal să păstrăm această imagine a ANPC-ului ca o autoritate care respectă legea, pe de o parte, dar şi drepturile consumatorilor”, afirma fostul ministru, Florin Spătaru.
Rămâne de văzut dacă noul ministru al Economiei, Radu Oprea, va decide să sancționeze conducerea ANPC.
Ce urmează pentru clienți
Băncile sancționate își caută dreptatea în instanță. Astfel, orice demers al consumatorilor de a încerca să obțină, în instanță, recalcularea ratelor creditelor va fi amânată ani de zile până când procesele dintre bănci și ANPC se soluționează definitiv.
Citrste si