Debitorii cu împrumuturi accesate de la instituții financiare nebancare (IFN) vor plăti dobânzi mai mici. Parlamentarii au votat un proiect prin care dobânzile practicate de IFN-uri sunt plafonate, aşa încât suma finală rambursată să fie maximum dublul valorii creditului. Mai mult, legea va interzice dobânzi de 2% sau 3% pe zi. Rata maximă admisă a dobânzii pe zi, pentru sume mai mici de 5000 de lei, este de 1%.
Când intră în vigoare?
Legea va intra în vigoare, după ce va fi primi semnătura Președintelui României, Klaus Iohannis, apoi, după 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Patru moduri în care te poate ajuta noua lege ce plafonează dobânzile practicate de IFN-uri
I. DAE, costul total al creditului, nu poate depăși 27% (cu tot cu comisioane), peste dobânda de creditare a BNR (8%). Aceste credite sunt acordate în general pe perioade scurte, cu dobânda zilnică. Aceasta nu poate fi mai mare de 1%, dacă sumă e mai mică de 5.000 de lei. Cu alte cuvinte, nu poți avea o dobândă anuală mai mare decât cea prevăzută in legislație.
II. Legea plafonează suma finală plătită de consumator. Această nu poate fi mai mare decât dublul sumei împrumutate.
Exemplu. Dacă ai împrumutat 5.000 de lei, vei avea de achitat în final, cu tot cu dobânzi, dublu – adică 10.000 de lei.
III. Noua lege se aplică atât pentru creditele noi, cât și pentru cele aflate în derulare.
IV. Legea limitează și sumele percepute de firmele de recuperare creanțe.
UPDATE. Daniel Zamfir: Nicio firmă de recuperare creanțe NU poate solicita de la un debitor mai mult decât valoarea creanței
Noua lege a fost propusă de senatorul Daniel Zamfir. După vot, acesta a anunțat că „am stabilit foarte clar că nicio firmă de recuperare creanțe NU poate solicita de la un debitor mai mult decât valoarea creanței”.
Țin să mulțumesc colegilor care au înțeles că trebuie sa punem capăt dobânzilor absolut incredibile pe care le practicau unele IFN-uri. Media dobânzilor practicate de IFN-uri este undeva la 7-8000%. Ei bine, prin acest proiect de lege am redus drastic aceste dobânzi, ca atare nici un cetățean care are un credit de consum de la un IFN nu va plăti mai mult decât dublul sumei împrumutate.
Este o lege ce face dreptate și îi protejează pe oameni împotriva abuzurilor”, a mai spus Zamfir.
Camera Deputaţilor proiectul de lege privind protecţia consumatorilor care se referă la plafonarea dobânzilor anuale efective – DAE – practicate de instituţiile financiare nebancare (IFN) dar și limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii. Actul normativ vizează măsuri privind protecţia consumatorilor stabilind reguli contra dobânzilor excesive, se precizează în expunerea de motive a proiectului.
Noua lege stabilește trei tipuri de plafoane pentru creditele accesate de la IFN
“Dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă. În cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”, se arată în proiectul adoptat.
PLAFON I. “În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.
PLAFON II. “În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 lei şi 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.
PLAFON III. “În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 lei şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.
Actul normativ se aplică și pentru contractele în derulare
Actul normativ stabileşte că, “în scopul echilibrării prestaţiilor şi al reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, prezenta lege este aplicabilă şi contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare a prezentei legi, aflate în maturitate şi pentru care întârzierile la plată sunt de cel mult 60 de zile”.
Consumatorii pot cere refacerea contractului
Consumatorii interesați pot face o cerere de rezolvare pe cale amiabilă sau prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativa a litigiilor, sau prin intermediul unei asociaţii de consumatori, sau pot apela la justiție.
“Dacă nivelul DAE sau, după caz, al costului total al creditării pe zi şi/sau al valorii totale plătibile de către consumator sunt mai ridicate decât plafoanele stabilite, aceste niveluri vor fi reduse, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească, fie prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativă a litigiilor”, mai prevede actul normativ.
În caz de refuz explicit al cererii de revizuire amiabilă a contractului sau în caz de întârziere cu mai mult de 45 de zile a răspunsului la o astfel de cerere, consumatorul va putea solicita instanţei competente adaptarea judiciară a contractului.