Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Exim Banca Românească rupe tăcerea: „Nicio ilegalitate, nicio finanțare de la stat. Schimbarea sediul – management strategic”
Share
Notification Show More
Latest News
Bulgaria adoptă euro în 2026. Care sunt avantajele și dezavantajele? Descoperă povestea vecinilor care începe cu prăbușirea economică din 1997 — anul în care leva s-a legat pentru totdeauna de moneda europeană
Analize Stiri de top
Banca Transilvania și Visa anunță realizarea cu succes a primelor plăți pe baza Portofelului UE pentru Identitatea Digitală. Oana Ilaș: ”Este o mândrie pentru Banca Transilvania, ca lider de piață în România, să fie parte din acest proiect istoric, care creează un cadru digital comun, dezvoltat pe standarde unice la nivelul Uniunii Europene”
Stiri de top
Executarea silită nu e un drum fără întoarcere. Cum pot consumatorii evita instanța și negocia cu banca prin CSALB
Stiri de top
BNR menține dobânda cheie la 6,5% în iulie. Inflația va „crește considerabil” anunță Banca Centrală
Stiri de top
Raiffeisen Bank relansează experiența de mobile banking, cu un nou design al aplicației, mai intuitiv și ușor de folosit. Cătălin Chirieac: ”Totul a fost creat pentru o gestionare mai rapidă a finanțelor personale, într-un mod sigur și plăcut, direct de pe telefon”
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Exim Banca Românească rupe tăcerea: „Nicio ilegalitate, nicio finanțare de la stat. Schimbarea sediul – management strategic”
Stiri de top

Exim Banca Românească rupe tăcerea: „Nicio ilegalitate, nicio finanțare de la stat. Schimbarea sediul – management strategic”

Gabriela Dinu
Last updated: 09/07/2025 14:28
Gabriela Dinu 1 minut ago
Share
SHARE

Exim Banca Românească răspunde public acuzațiilor apărute recent în presă privind schimbarea sediului central și cheltuielile de funcționare. Instituția subliniază că toate deciziile au fost aprobate de Consiliul de Administrație, validate de BNR și au avut la bază analize economice și evaluări independente. Mai mult, banca amintește că nu a primit niciodată fonduri de la bugetul de stat, iar ascensiunea sa în topul băncilor din România s-a bazat exclusiv pe performanță și capital propriu.

Exim Banca Românească face următoarele precizări:

„Exim Banca Românească este o societate administrată în sistem unitar, fiind condusă de un Consiliu de Administrație, numit de Adunarea Generală a Acționarilor, format din 9 membri, dintre care 5 administratori neexecutivi și 4 administratori executivi. Activitatea curentă a băncii este coordonată de Comitetul de Direcție, compus din Președintele Executiv și Vicepreședinții Executivi, ale căror prerogative intră sub incidența aprobării Băncii Naționale a României. Toate deciziile se iau, potrivit Regulamentului de Organizare și Funcționare a Exim Banca Românească, de către conducerea executivă sub supravegherea și după avizul Comitetelor suport ale Consiliului de Administrație.

Numirea actualului Consiliul de Administrație al băncii a fost aprobată de Adunarea Generală a Acționarilor la finele lunii noiembrie 2024, în urma derulării unei proceduri transparente și competitive de selecție – cu peste 30 de aplicații, dintre care 15 au fost selectate.


Procedura, reglementată legal, a fost derulată de către o comisie creată la nivelul Ministerului Finanțelor, formată din specialiști, stabilită prin ordin al Ministrului Finanțelor. Rigurozitatea procedurii de selecție a fost confirmată și de faptul că toți candidații selectați au întrunit cerințele stricte de adecvare prevăzute de legislația specifică aplicabilă instituțiilor de credit, obținând ulterior și aprobarea Băncii Naționale a României în vederea exercitării responsabilităților.


Sistemul de salarizare al întregului personal, inclusiv al conducerii băncii, se situează la nivelul mediu din grilele specifice și aplicate de către toate celelalte bănci care operează în sistemul bancar.

În ceea ce privește procesul de schimbare a sediului social, acesta a fost o decizie de management strategic, pentru eficientizarea activității și construirea unei imagini corporative, cât și pentru optimizarea costurilor operaționale.

De exemplu, sediul central anterior, a fost proiectat inițial cu destinație de bloc de locuințe motiv pentru care clădirea dispunea de spații de dimensiuni reduse și dispersate, închise și izolate, ceea ce făcea dificilă crearea de grupuri de lucru și, prin urmare, reducea eficiența între departamentele băncii atât din punct de vedere operațional, cât și comunicațional. Actuala locație este amenajată în sistem open space – corespunzător cerințelor unei organizații în dezvoltare – ce permite creșterea corelării operaționale a structurilor interne, flexibilizarea comunicării intra și inter departamentală, precum și creșterea calității interacțiunii cu clienții.

În plus, înainte de relocare, banca avea în administrare o suprafața utilă totală de aproape 10.000 mp, din care numai aproximativ 48% era destinată spațiilor de birouri, în timp ce actualul sediu permite utilizarea la maximum a spațiului ocupat, peste 90% din suprafață fiind destinată birourilor, deci implicit s-a reușit și o reducere proporțională a costurilor de administrare.

Procesul de schimbare a sediului social s-a realizat cu deplina respectare a prevederilor legale, toate etapele fiind aprobate la nivelul Consiliului de Administrație și al Adunării Generale a Acționarilor.

Negocierea și încheirea contractului de sublocațiune aferent noului sediu central al băncii s-a făcut, de asemenea, în condiții de legalitate și eficiență economică, termenii și condițiile esențiale ale contractului fiind, de asemenea, aprobate de Consiliul de Administrație.


Selecția actualului spațiu și fundamentarea chiriei s-au făcut pe baza evaluărilor realizate de firme de evaluare cu reputație profesională recunoscută, atât la momentul perfectării contractului inițial, cât și cu ocazia negocierilor derulate pentru prelungirile ulterioare ale acestuia. Mai mult, criteriul care a stat la baza desemnării ofertei câștigătoare a fost raportul calitate/preț – ținând cont de poziționare, imagine și notorietate, iar alegerea oricărui alt spațiu, în momentul inițial sau ulterior, cu ocazia prelungirilor, ar fi condus la costuri suplimentare de minimum 10-15%, fără a se adăuga TVA aferentă, în condițiile în care chiria prevăzută în contractul actual este în regim de scutire de TVA.

Precizăm că, din punct de vedere legal, banca a avut doar opțiunea unei sublocațiuni întrucât, încă de la momentul relocării sediului, imobilul făcea obiectul unui alt contract de locațiune încheiat de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) până în 2031, fără nicio perioadă de discontinuitate, iar valoarea chiriei încasate de RAAPPS nu a fost și nu putea fi cunoscută de bancă, având în vedere clauzele de confidențialitate aplicabile între RAPPS și partenerul său contractual.


Încheirea și derularea contractului de sublocațiune au făcut anterior obiectul unor verificări extinse, atât din partea unor autorități administrative, cât și judiciare (Curtea de Conturi, Direcția Națională Anticorupție etc.), nefiind constatată nicio încălcare a legii și nefiind dispusă nicio măsură coercitivă în consecință.

În ultimii 13 ani, de când domnul președinte Traian Halalai a preluat managementul băncii, fiind reconfirmat de patru ori succesiv, Exim Banca Românească a trecut printr-un proces amplu de transformare strategică, care a avut ca rezultat o ascensiune remarcabilă în topul industriei bancare din România: astăzi locul 8 în clasamentul celor mai mari bănci după active. Această ascensiune, care a început de la poziția 21 în 2012, a fost posibilă datorită exclusiv echipei manageriale, fără sprijin financiar guvernamental. Astăzi, Exim Banca Românească este recunoscută drept o instituție de credit de importanță sistemică și una dintre cele mai valoroase companii românești.


Sub supravegherea directă și permanentă a Băncii Naționale a României, în toată această perioadă, Exim Banca Românească a operat în deplină conformitate cu reglementările și standardele aplicabile tuturor instituțiilor bancare din România, implementând parametrii prudențiali și de eficiență similari cu cei ai băncilor private din sistemul bancar românesc. Fiind supusă în mod regulat unor audituri și verificări periodice riguroase, realizate atât de structurile interne specializate – audit, conformitate, cât și de autorități administrative și judiciare, în activitatea Exim nu au fost identificate nereguli, încălcări ale legii sau prejudicii financiare, probând integritatea operațională a băncii.

Prin deciziile bine fundamentate și acțiunile consecvente ale managementului, banca a înregistrat rezultate remarcabile în perioada 2013 – 2024, demonstrând o deosebită capacitate de a valorifica eficient resursele disponibile și de a menține un control riguros asupra riscurilor și costurilor operaționale, în ciuda provocărilor globale (pandemie, criză energetică, conflict geopolitic) și a unei piețe extrem de competitive.

Astfel, banca a raportat umătorii indicatori:


Profit cumulat de 520 milioane de lei – Exim este una dintre puținele bănci de pe piață care a raportat permanent profit, menținându-și tendința de creștere constantă anuală. Profitul a fost reinvestit permanent pentru întărirea capacităţii de a susţine creditarea economiei reale și construirea unei baze solide de creștere.
Active de 7 ori peste nivelul din 2012, cu un ritm anual de crestere de 17%, mai mult decât dublul pieței (8%).
Credite de 14 ori peste nivelul din 2012, cu un ritm anual de creștere de 25% față de 6% ritmul anual pe sistem bancar.
Depozite de 182 ori peste nivelul din 2012, cu un ritm anual de creștere de 54% față de 7% ritmul anual pe sistem bancar.

În tot acest interval, independent de componentele specifice unei bănci universale, Exim a susținut dezvoltarea durabilă a economiei prin intermediul portofoliului în numele și în contul statului: finanțări, garanții și asigurări de stat. Valoarea totală a produselor acordate pentru susținerea economiei în numele și în contul statului în perioada 2013 – 2024: 26,8 miliarde de lei

Din 31 decembrie 2022, Exim a devent o bancă universală (Exim Banca Românească) după finalizarea procesului de fuziune prin absorbție între EximBank, în calitate de societate absorbantă, și Banca Românească, în calitate de societate absorbită, un proiect unic pe piața bancară – fiind pentru prima oară în istoria banking-ului românesc când o bancă cu capital de stat a preluat o bancă privată.

Un proiect care, pe lângă intrarea pe segmentul de retail a unui nou jucător care și-a asumat misiunea de a continua să susțină creșterea economiei românești, a răspuns preocupării autorităților de întărire a prezenței, a rolului și a impactului sistemic al băncilor cu capital românesc pe piața bancară locală.


Fuziunea nu a implicat nicio finanțare de la bugetul de stat, poziția de capital puternică permițând EximBank să achite prețul pentru achiziționarea acțiunilor Băncii Românești doar din resurse proprii.

De altfel, creșterea accelerată a activității din ultimii 13 ani a fost realizată de Exim bazându-se exclusiv pe capitalurile proprii, ultima majorare de capital a băncii fiind realizată la începutul anului 2006.

Având în vedere însă ritmul accelerat de dezvoltare al băncii și creșterea cerințelor de capital impuse de reglementările europene și naționale, a devenit necesară identificarea și atragerea unor surse suplimentare de capital, menite să susțină expansiunea sustenabilă a activității.


Discuțiile despre capitalizarea băncii au început de mai mulți ani, dar pașii concreți au fost făcuți în 2024, când România a transmis Comisiei Europene Testul Investitorului Privat Prudent.

Comisia Europeană a analizat și a concluzionat că majorarea este justificată economic și respectă principiile unei economii de piață, astfel că Guvernul României a aprobat recent capitalizarea băncii cu 250 de milioane de euro.

În încheiere, reafirmăm întreaga disponibilitate de a colabora cu Prim-ministrul României, Ministerul Finanțelor precum și cu orice autoritate competentă de control și de a oferi toate informațiile necesare în vederea clarificării tuturor circumstanțelor legate de încheierea și derularea contractului de sublocațiune aferent imobilului în care funcționează sediul central al băncii, precum și pentru informarea corectă a opiniei publice, ca element esențial în protejarea reputației unei instituții de credit de importanță sistemică pentru sistemul bancar românesc și imaginea acestuia în contextul financiar-bancar european, cât și pentru prestigiul și reputația profesională a managementului băncii”, se arată într-un comunicat de presă.

You Might Also Like

Bulgaria adoptă euro în 2026. Care sunt avantajele și dezavantajele? Descoperă povestea vecinilor care începe cu prăbușirea economică din 1997 — anul în care leva s-a legat pentru totdeauna de moneda europeană

Banca Transilvania și Visa anunță realizarea cu succes a primelor plăți pe baza Portofelului UE pentru Identitatea Digitală. Oana Ilaș: ”Este o mândrie pentru Banca Transilvania, ca lider de piață în România, să fie parte din acest proiect istoric, care creează un cadru digital comun, dezvoltat pe standarde unice la nivelul Uniunii Europene”

Executarea silită nu e un drum fără întoarcere. Cum pot consumatorii evita instanța și negocia cu banca prin CSALB

BNR menține dobânda cheie la 6,5% în iulie. Inflația va „crește considerabil” anunță Banca Centrală

Raiffeisen Bank relansează experiența de mobile banking, cu un nou design al aplicației, mai intuitiv și ușor de folosit. Cătălin Chirieac: ”Totul a fost creat pentru o gestionare mai rapidă a finanțelor personale, într-un mod sigur și plăcut, direct de pe telefon”

TAGGED: credite, banca, profit, active, Traian Halalai, buget, depoyite, Exim Banca Românească, sediu Exim Banca Românească
Gabriela Dinu 09/07/2025
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Bulgaria adoptă euro în 2026. Care sunt avantajele și dezavantajele? Descoperă povestea vecinilor care începe cu prăbușirea economică din 1997 — anul în care leva s-a legat pentru totdeauna de moneda europeană

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
- Publicitate -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Bulgaria adoptă euro în 2026. Care sunt avantajele și dezavantajele? Descoperă povestea vecinilor care începe cu prăbușirea economică din 1997 — anul în care leva s-a legat pentru totdeauna de moneda europeană

3 ore ago

Banca Transilvania și Visa anunță realizarea cu succes a primelor plăți pe baza Portofelului UE pentru Identitatea Digitală. Oana Ilaș: ”Este o mândrie pentru Banca Transilvania, ca lider de piață în România, să fie parte din acest proiect istoric, care creează un cadru digital comun, dezvoltat pe standarde unice la nivelul Uniunii Europene”

3 ore ago

Executarea silită nu e un drum fără întoarcere. Cum pot consumatorii evita instanța și negocia cu banca prin CSALB

4 ore ago

BNR menține dobânda cheie la 6,5% în iulie. Inflația va „crește considerabil” anunță Banca Centrală

23 de ore ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?