Banca Transilvania ar putea anunța în perioada imediat următoare măsurile de siguranță ce vizează condițiile de acordare a creditelor ipotecare, pe care urmează să le adopte pentru a contracara creșterea parametrilor de risc generată de legea privind darea în plată, care va intra în vigoare pe data de 13 mai 2016.
Specialiștii băncii analizează în momentul de față posibilitatea de a majora avansul necesar în cazul împrumuturilor destinate achiziției/construcției de locuințe. Cel mai probabil, Banca Transilvania va miza pe varianta stabilirii unui aport propriu diferențiat în funcție de anumiți parametri de risc, au declarat surse de pe piața bancară pentru publicația online www.bankingnews.ro.
Practic, cel mai probabil, suma creditului și dacă bunul imobiliar ce urmează a fi cumpărat este sau nu prima locuință vor fi principalele aspecte care vor stabili avansul necesar. În aceste condiții, cu cât riscul este mai mare, cu atât avansul solicitat va fi mai mare. Cel mai mic aport propriu va fi suportat de clienții care nu au o altă proprietate imobiliară și pentru care suma finanțată nu va depăși un anumit nivel.
Prin decizia previzibilă a creștere a avansului la creditele ipotecare, Banca Transilvania se va adăuga unei liste de bănci, care se mărește de la o zi la alta. Până în prezent, Raiffeisen Bank, Bancpost, Garanti Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Banca Românească, BRD, Alpha Bank, CEC Bank, BCR și ING Bank au decis să înăsprească condițiile de acordare a creditelor ipotecare, prin creșterea avansului, renunțarea la finanțările în euro sau diminuarea perioadei de rambursare.
De asemenea, trebuie adăugat faptul că UniCredit Bank a testat deja intern un împrumut imobiliar cu opțiune de dare în plată, produs ce presupune un avans și costuri mai mari față de împrumutul ipotecar standard. În aceste condiții, dacă Banca Transilvania va anunța majorarea avansului, se poate observa faptul că cele mai mari zece bănci din România, practic instituțiile cele mai active pe zona produselor și serviciilor bancare destinate persoanelor fizice, s-au pus la adăpost față de potențialele efecte negative generate de legea privind darea în plată.