Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: BAROMETRU: Doi din trei antreprenori români spun că în cel mult 10 ani România va oferi un mediu prietenos pentru afaceri
Share
Notification Show More
Latest News
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”
Stiri de top
Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”
Stiri de top
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
60.000 de lei în 1990 valorau un apartament. În 1997, doar o tigaie. Cum economisim eficient și ce facem cu banii puși deoparte? Sfatul specialiștilor
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > BusinessInfo > BAROMETRU: Doi din trei antreprenori români spun că în cel mult 10 ani România va oferi un mediu prietenos pentru afaceri
BusinessInfo

BAROMETRU: Doi din trei antreprenori români spun că în cel mult 10 ani România va oferi un mediu prietenos pentru afaceri

Cornel Dinu
Last updated: 12/05/2016 18:19
Cornel Dinu 9 ani ago
Share
SHARE

Încrederea și optimismul oamenilor de afaceri în privința perspectivelor oferite de mediul antreprenorial românesc sunt în creștere semnificativă. Conform ediției a patra a Barometrului antreprenoriatului românesc, 66% dintre antreprenorii chestionați consideră în 2016 că România va oferi un mediu prietenos pentru afaceri în mai puțin de 10 ani, față de 55% din respondenții ediției 2015.

Contents
Lipsa unui cadru fiscal și legislativ clar și stabil – cel mai important obstacolPercepții majoritar pozitive în privința evoluției mediului de reglementare și fiscalizareReducerea cotei TVA – cea mai bună măsură fiscală introdusă în ultimul anNicio măsură semnificativă în privința facilitării efortului de conformareScăderea impozitării muncii – cea mai așteptată măsură de ordin fiscalAntreprenorii din România muncesc în medie 10 ore pe zi la propria afacere62% dintre antreprenori consideră că accesul la finanțare s-a îmbunătățit în ultimul an40% intenționează să acceseze credite bancare în următoarele 12 luni

De asemenea, procentul celor mai pesimiști dintre antreprenori a ajuns la doar 5%, după o scădere de 14 puncte procentuale. Aceștia se așteaptă ca România să ofere un mediu prietenos pentru dezvoltarea afacerilor în mai mult de 30 ani.

„Evoluțiile pozitive pe care le evidențiază noua ediție a Barometrului antreprenoriatului românesc reprezintă o veste foarte bună pentru întreg mediul de afaceri local. Ca și companie care susținem dezvoltarea antreprenoriatului în România, aceste semnale ne validează încrederea în direcția către care merge antreprenoriatul românesc și sperăm ca aceste evoluții să se accelereze în următorii ani”, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România.

Barometrul antreprenoriatului românesc, realizat în acest an de EY România în parteneriat cu Raiffeisen Bank, a fost lansat astăzi în cadrul unui eveniment de business, odată cu cea de a treia ediție a competiției EY Entrepreneur Of The Year. Aceasta este singura competiție pentru antreprenori care se organizează la nivel global, peste 5.000 de antreprenori din întreaga lume fiind nominalizați în fiecare an.

Studiul analizează răspunsurile a 350 oameni de afaceri. 45% dintre respondenți conduc afaceri cu venituri de peste 10 milioane de EUR, în timp ce alți 45% dintre respondenți se regăsesc în intervalul 1-10 milioane EUR. 10% din companii au o cifră de afaceri mai mică de 1 milion EUR. Studiul are la bază un chestionar aplicat în perioada 28 martie – 20 aprilie 2016.

Lipsa unui cadru fiscal și legislativ clar și stabil – cel mai important obstacol

70% dintre respondenți indică lipsa unui cadru fiscal și legislativ clar, corelat și stabil, dublat de birocrație și atitudinea neconstructivă a reprezentanților instituțiilor statului față de afacerile private ca reprezentând cel mai mare obstacol în crearea și dezvoltarea unei afaceri în România.

Percepții majoritar pozitive în privința evoluției mediului de reglementare și fiscalizare

Cu toate că mediul de reglementare și fiscal rămâne cel mai important obstacol pentru antreprenori și în 2016, ediția din acest an a Barometrului marchează o premieră importantă. Pentru prima dată în ultimii patru ani antreprenorii percep o tendință majoritar pozitivă în privința evoluției mediului de reglementare și fiscalizare.
Dacă în 2014 doar 12% dintre respondenți vedeau o tendință pozitivă referitoare la acest aspect, iar în 2015 doar 20%, în 2016, 51% dintre respondenți percep o îmbunătățire a mediului fiscal și de reglementare. Practic, tendința s-a inversat față de ediția 2015, când 49% vedeau o deteriorare a acestui aspect.

Reducerea cotei TVA – cea mai bună măsură fiscală introdusă în ultimul an

Majoritatea antreprenorilor (52%) consideră reducerea cotei TVA de la 24% la 20%, ca și reducerea cotei TVA pentru alimente, cea mai bună măsură fiscală introdusă în ultimul an. La distanță apreciabilă urmează scăderea impozitului pe dividende de la 16% la 5% (27% dintre respondenți) și reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu ultimul trimestru din 2014 (7% dintre răspunsuri).

Nicio măsură semnificativă în privința facilitării efortului de conformare

Cu totul altfel stau lucrurile în domeniul măsurilor care fac viața mai ușoară antreprenorilor din punctul de vedere al birocrației și al efortului de conformare cu legislatia în vigoare. Cei mai mulți antreprenori (42%) spun că nu a existat nicio măsură semnificativă în această zonă de mare interes pentru antreprenori. Doar 6% dintre respondenți au indicat o oarecare îmbunătățire a sistemului public administrativ și măsuri de debirocratizare.

Scăderea impozitării muncii – cea mai așteptată măsură de ordin fiscal

Antreprenorii indică scăderea impozitării muncii pentru angajați și angajatori ca fiind măsura care i-ar ajuta cel mai mult în domeniul reglementării și impozitării (31%), urmată de asigurarea stabilității mediului de reglementare (26%), simplificarea legislației (20%) și reducerea fiscalizării veniturilor și profiturilor companiilor (15%).

Antreprenorii din România muncesc în medie 10 ore pe zi la propria afacere

Cei mai mulți antreprenori cu experiență dedică 10 ore afacerii lor în fiecare zi, ceea ce indică faptul că lucrează cu 21% mai mult decât angajații cu normă întreagă din România și la fel de mult ca antreprenorii români aflați la început de drum. Deși cei mai mulți dedică 10 ore propriei afaceri, 20% dintre antreprenori depășesc limita celor zece ore, unii dintre aceștia ajungând chiar la 16 ore de muncă în fiecare zi.

62% dintre antreprenori consideră că accesul la finanțare s-a îmbunătățit în ultimul an

Evoluții pozitive a înregistrat și accesul la finanțare. Procentul antreprenorilor care spun că accesul la finanțare s-a îmbunătățit în anul 2015 s-a dublat față de anul 2014, după o dublare și în 2014 față de 2013. Dacă în 2014 el se situa la 16% și în 2015 la 30%, în 2016 a devenit majoritar, cu 62% dintre răspunsuri. Această tendință indică o îmbunătățire treptată în ultimii ani a finanțării afacerilor.

40% intenționează să acceseze credite bancare în următoarele 12 luni

În următoarele 12 luni, cei mai mulți antreprenori se vor orienta către creditele bancare pentru a-și finanța creșterea (40% dintre respondenți). La mare distanță urmează surse de finanțare precum creditul furnizor (21%) și fondurile europene (17%). Ajutoarele de stat și fondurile de tip private equity sunt vizate de 3% dintre ei, în timp ce bursa de valori și sistemele alternative de tranzacționare se situează la 1% dintre răspunsuri.

“Ne bucurăm că ediția din acest an a barometrului reflectă o percepție pozitivă a antreprenorului matur asupra factorilor care susțin antreprenoriatul. Acest fapt poate constitui o premisă pentru ca pe termen lung și importanța în economie a companiilor medii și mici să ajungă la maturitate, respectiv să crească progresiv către media europeană. În prezent, acestea au o contribuție de aproximativ 45% la PIB în România, față de 60% în UE. Acțiunile noastre vor susține materializarea acestei premise”, a declarat Cristian Sporiș, Vicepreședinte pentru Corporate Banking al Raiffeisen Bank.

„Dacă am creiona profilul antreprenorului român matur, așa cum reiese din Barometrul antreprenoriatului românesc, acesta are peste 40 de ani, conduce o afacere cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane EUR, muncește în medie 10 ore pe zi și participă cel puțin o dată pe săptămână la un eveniment de networking”, adaugă Alexandru Lupea, Strategic Growth Markets Leader și Partner, EY România.

* * *
Despre studiul Antreprenorii vorbesc: Barometrul antrerenoriatului românesc 2016
Studiul Barometrul antreprenoriatului românesc măsoară percepţiile antreprenorilor români în privinţa a cinci piloni fundamentali pentru dezvoltarea antreprenoriatului: accesul la finanţare, reglementarea şi impozitarea, cultura antreprenorială, educaţia şi sprijinul coordonat oferit de asociații specializate în susţinerea antreprenoriatului.

Despre EY România
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 28,7 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2015. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 650 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România este cel mai dorit angajator în România dintre companiile Big 4, conform studiilor Trendence și Catalyst. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com.

Despre Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank este o banca universala de top pe piata romaneasca si deserveste aproximativ 2 milioane de clienti persoane fizice, 100.000 IMM-uri si 8.200 de companii mari si medii. Reteaua Raiffeisen Bank numara peste 500 de agentii in toata tara, peste 1.100 de ATM-uri, aproximativ 14.000 de EPOS-uri si 40 de bancomate multifunctionale. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.raiffeisen.ro.

You Might Also Like

Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov

Raiffeisen Bank își extinde oferta de produse de economisire și lansează Depozitul Fresh Money, cu dobândă de 6,5% pe an. Andra Ion: ”Observăm că economisirea este un prim pas în planificarea financiară responsabilă și consolidarea stabilității financiare”

Guvernul vrea să taxeze suplimentar „profitul excesiv” al băncilor. Surse BankingNews vorbesc despre un impozit „windfall” de 10% pe profiturile excepţionale ale băncilor din România, adică pe câştigurile care depăşesc media anuală 2017–2021

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

ProCredit Bank lansează ProZero24, pachet dedicat companiilor cu comision de administrare ZERO timp de 2 ani

TAGGED: taxe, afaceri, impozite, antreprenori, BusinessInfo, Raiffeisen Bank, TVA
Cornel Dinu 12/05/2016
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article EXCLUSIV: Banca Transilvania analizează majorarea avansului la creditele ipotecare. Clienții ar putea avea nevoie de aport propriu diferențiat în funcție de parametrii de risc.
Next Article De astăzi, legea dării în plată va începe să producă efecte. Ghid pentru debitorii care renunţă la case

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov

2 zile ago

Raiffeisen Bank își extinde oferta de produse de economisire și lansează Depozitul Fresh Money, cu dobândă de 6,5% pe an. Andra Ion: ”Observăm că economisirea este un prim pas în planificarea financiară responsabilă și consolidarea stabilității financiare”

o săptămână ago

Guvernul vrea să taxeze suplimentar „profitul excesiv” al băncilor. Surse BankingNews vorbesc despre un impozit „windfall” de 10% pe profiturile excepţionale ale băncilor din România, adică pe câştigurile care depăşesc media anuală 2017–2021

o săptămână ago

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

o săptămână ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?