Bancile vest-europene, precum UniCredit sau Erste Group Bank, mentin sprijinul acordat subsidiarelor din Europa de Est, desi incearca sa le directioneze spre atragerea de finantare de pe pietele locale. Bancile-mama din vest, care controleaza trei sferturi din activele sectorului bancar est-european, vor ca diviziile din regiune sa-si finanteze activitatea de creditare din depozite si fonduri atrase pe pietele locale unde functioneaza, din moment ce resursele bancilor-mama sunt restranse de inasprirea reglementarilor bancare internationale privind rezervele de capital.
Cu toate acestea, scaderile inregis-trate in finantarea acestor subsidiare au avut caracter limitat, considera Artur Szeski, director la departamentul pentru institutii financiare al Fitch Varsovia.”Vedem o modificare a politicii bancilor-mama, insa nu am constatat vreun efect drastic in privinta fondurilor aflate la dispozitia subsidiarelor. Nu am observat nicio situatie in care o banca-mama sa nu puna la dispozitia subsidiarei sale capitalul de care a fost nevoie”, a spus analistul Fitch.
Grupul de actiune al Initiativei de la Viena, format din reprezentanti ai institutiilor financiare internationale, autoritatilor de supraveghere si reglementare din regiune si bancilor active in Europa de Est, se reuneste marti la Bruxelles pentru a discuta limitarea riscurilor de finantare. Initiativa de la Viena, adoptata la inceputul anului 2009, a prevenit eventuale retrageri de capital de pe pietele emergente in urma crizei financiare mondiale declansata de falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008. Szeski noteaza ca bancile-mama si-au reafirmat angajamentul fata de operatiunile din Europa de Est prin recapitalizarea subsidiarelor, acolo unde a fost nevoie.
Erste, a doua banca din regiune dupa grupul italian UniCredit, a injectat anul trecut capital in subsidiarele din Ungaria si Romania, care au contribuit la pierderea inregistrata in 2011 de grup prin deprecierea activelor si constituirea unor provizioane substantiale pentru credite neperformante, aminteste Bloomberg. Raiffeisen, a treia banca din Europa de Est, a anuntat saptamana trecuta ca-si va majora participatiile detinute la subsidiarele din Slovacia si Cehia pentru a se pregati pentru alinierea la directivele Basel III incepand de anul viitor. „Chiar si in tari unde bancile-mama au avut probleme mari cu subsidiarele, Ungaria fiind un exemplu bun in acest sens, grupurile si-au sustinut diviziile”, a adaugat analistul Fitch.