În scopul creșterii atractivității Pilonului III, al pensiilor facultative, BCR Pensii a luat hotărârea de a plafona valoarea comisionului din contribuțiile brute la maxim 2 lei, începând cu 1 iunie 2018. Cu alte cuvinte, comisionul aplicabil va rămâne la 3%, dar nu va depăși 2 lei, indiferent cât de mare este contribuția brută a participanților, potrivit unui comunicat de presă.
Conform documentului, principalele venituri ale administratorilor de fonduri de pensii facultative, deci și ale BCR Pensii, provin din două tipuri de comisioane: cel din contribuția brută plătită de participant și cel din valoarea activelor fondului.
Modificarea se referă la primul comision, cel din contribuția brută, care se calculează, în prezent, prin aplicarea unui procent de 3%. În aceste condiții, pe măsură ce contribuția este mai mare, și valoarea nominală a comisionului crește la rândul ei proporțional.
„Am hotărât să spargem gheața în sectorul pensiilor private și să facem aceste modificări inovatoare deoarece am considerat că este în interesul participanților noștri să venim cu o soluție care să încurajeze economisirea și să le faciliteze creșterea contribuțiilor la Pilonul III.
Schema propusă asigură că o creștere a contribuțiilor va fi însoțită de o creștere a valorii comisionului doar până la un punct, după care se va opri. În plus, ni se pare o soluție adaptată nevoilor actuale ale participanților, prin faptul că asigură un plafon clar pentru toată lumea în ceea ce privește valoarea maximă a comisionului.
Credem că noua schemă de comisionare, alături de performanța investițională foarte bună, va contribui la creșterea atractivității Fondului de Pensii Facultative BCR PLUS în rândul participanților existenți și potențiali”, a declarat Radu Crăciun, Director General și Președinte Directorat al BCR Pensii.
Noua schemă valabilă la BCR Pensii începând cu 1 iunie 2018 va face, spre exemplu, ca pentru o contribuție brută de 150 de lei, cei 2 lei să reprezinte doar 1,33% din contribuție (în loc de 3%), iar în cazul unei contribuții brute totale de 300 de lei (plata efectuată de către angajator într-o singură tranșă, din care 150 de lei fiind suportați de către angajator și 150 de lei de către angajat), procentul să scadă și mai mult, până la nivelul de 0,66%.