Banca Națională se uită atent la tendința inflației și se așteaptă la o creștere în primele luni ale anului viitor ca urmare a unui efect statistic, dar dacă se vor observa creșteri care tind să dureze, atunci va interveni, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
„Anticipăm un vârf statistic de inflaţie în trimestrul I”, a declarat marţi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
„Vă spun că ne vom uita foarte atent la tendință, dacă este vorba de ceva mai mult sau mai puțin accidental, statistic. Ne așteptăm ca în trimestrul I, statistic, să avem un vârf de inflație. Din ce cauză? Pentru că anul trecut, prin introducerea TVA-ului, inflația a fost foarte scăzută și atunci inflația pe un an de zile, ianuarie 2018 raportat la ianuarie 2017 arată o creștere, chiar dacă inflația lunară din ianuarie anul viitor nu va fi mare. La fel și în februarie, la fel și în martie. Deci noi ne așteptăm la un asemenea puseu al inflației. Știm însă că el va fi depășit. Nu are niciun rost să reacționăm la el. În sensul să luăm măsuri care înseamnă bruscarea economiei pentru a ataca o chestiune care este temporară. Dar dacă vedem că este vorba de o tendință și o creștere a inflației care tinde să dureze, bineînțeles că vom reacționa”, a spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres.
Guvernatorul a precizat că în raportul privind inflația pe care îl va prezenta pe 9 noiembrie BNR face o comparație cu Polonia, Ungaria Cehia, dar și cu băncile centrale mai mari, iar pe bază de date și tabele se poate observa că în toate țările se menține o diferență destul de mare între rata de politică monetară și rata efectivă a inflației, inclusiv în Uniunea Europeană.
De asemenea, întrebat despre riscurile interne induse de politica fiscală, acesta a afirmat că speră ca acestea să se mai diminueze în ședința de Guvern de miercuri.
„Riscurile sperăm să se mai diminueze mâine. Că înțeleg că mâine va fi o ședință. Se va lua o decizie”, a spus Isărescu.
Cursul a trecut de pragul de 4,6 lei în şedinţa interbancară de tranzacţionare
Cursul leu/euro a trecut de pragul de 4,6 lei în şedinţa interbancară de tranzacţionare, şi a urcat până la o valoare record de 4,63 lei, în creştere cu 0,70% faţă de nivelul de deschidere, după ce guvernul a anunţat că va trece prin ordonanţă de urgenţă cel mai controversat pachet de modificări fiscale, evitând astfel o dezbatere legislativă.
Euro era cotat astăzi la 4,5968 lei în şedinţa BNR, o creştere de numai 0,10% faţă de valoarea de luni.
Premierul Mihai Tudose a anunţat marţi în Parlament că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face prin Ordonanţă de Urgenţă, care urmează a fi adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri, ora 15.00.