Potrivit INS, astăzi avem cea mai mare inflaţie din ultimii 5 ani. Chiar dacă BNR a anticipat această inflaţie, temerile abia acum apar. Inflaţia în creştere va afecta şi mai pronunţat cursul de schimb şi dobânzile.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în martie 2018, de la 4,7% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01% şi a serviciilor cu 2,9%, potrivit INS.
O rată mai mare a inflaţiei anuale a fost consemnată în luna iunie 2013, când preţurile de consum au urcat cu 5,37%.
Au crescut preţurile la alimente
Legumele şi fructele sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în luna martie comparativ cu februarie, preţurile acestora crescând cu 3,32% (în cazul fructelor şi conservelor din fructe) şi, respectiv, cu 2,21% (legumele şi conservele de legume).
Pe de altă parte, potrivit datelor Eurostat, în luna februarie a acestui an România a înregistrat cea mai ridicată inflaţie anuală (3,8%) din Uniunea Europeană. În UE, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a scăzut, în luna februarie 2018, până la 1,3%, de la 1,6% în luna ianuarie 2018, însă cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (3,8%), Lituania şi Estonia (ambele cu 3,2%).
Banca Națională a României a crescut prognoza de inflație pentru acest an, inca din luna februarie. Atunci, Mugur Isărescu declara că inflația va avea un vârf de până la 5% în prima parte a anului, după care va coborî treptat spre ținta BNR și va încheia anul la 3,5%, cu 0,3 puncte procentuale peste prognoza anterioară.
Conform BNR, accelerarea ratei anuale a inflaţiei în primele trei trimestre ale anului 2018 este determinată de acele componente ale coşului de consum exogene sferei de acţiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflaţionist are ca efect reintrarea indicatorului în intervalul ţintei începând cu ultimul trimestru din 2018.
În luna februarie a acestui an, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.
Cum ne afectează? Dobânzile vor crește
Inflaţia în creştere va afecta şi mai pronunţat cursul de schimb şi dobânzile. Inflaţia în creştere antrenează majorarea dobânzilor, în primul rând la credite, pentru că un credit este compus dintr-o dobândă plus inflaţia, comentează deja analiștii economici.
Eurostat: Prețul locuințelor din România, mai mare decât în UE, la final de 2017
Potrivit Eurostat, preţul locuinţelor în Uniunea Europeană a crescut cu 0,7%, Prețul locuințelor din România a crescut cu 1,2% de la un trimestru la altul, în 2017, conform datelor publicate de Eurostat.
BT Daily: Prețurilor caselor în creștere cu 6% în 2017.
Potrivit raportului macroeconimic al Băncii Transilvania, prețurile caselor au crescut cu un ritm trimestrial de 1.2% în T4 2017, după ajustarea cu 1.6% din T3, conform Eurostat. Dinamica an/an a decelerat de la 6.2% în T3 la 5.6% în T4, pe fondul majorării costurilor nominale de finanțare și tensiunilor din sfera echilibrului macroeconomic. În 2017 prețurile caselor au urcat cu 6% an/an (ritm similar cu cel înregistrat în 2016), evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice (inclusiv Programul Prima Casă).
Datele Institutului Național de Statistică (INS) indică creșterea salariului mediu net pe economie cu 0.1% lună/lună și cu 11.2% an/an la 2,487 RON în februarie. După ajustarea cu dinamica prețurilor de consum salariul a crescut cu 6.2% an/an în februarie, în accelerare de la 3.5% an/an în ianuarie.
În scenariul macroeconomic central BT ne așteptăm la continuarea tendinței de decelerare a dinamicii medii anuale a salariului real, spre un ritm anual de aproximativ 5% în 2018, în atenuare de la 12.7% an/an în 2017, pe fondul maturității din piața forței de muncă și accelerării inflației.
Miercuri piața financiară a reacționat îndeosebi la climatul din piețele externe. Pe piața monetară ratele de dobândă au înregistrat fluctuații marginale: overnight la 1.11%/1.40%.
ROBOR la trei luni a stagnat la 2.09%, iar ROBOR la șase luni a urcat cu un punct bază la 2.42%. Curba randamentelor s-a deplasat ușor în jos pe scadențele medii lungi: rata de dobândă la 10 ani la 4.38% (nivelul minim de la finalul lunii ianuarie).
La BNR EUR/RON a stagnat la 4.6600, iar USD/RON a scăzut cu 0.44%, la 3.7657. Piața de acțiuni a scăzut (indicele BET cu 0.2%), pe o lichiditate de 17.9 milioane EUR