Consiliul de Administraţie al BNR va discuta astăzi, 8 ianuarie, în prima şedinţă de politică monetară din 2018 dacă menţine dobânda de referinţă la 1,75% sau o creşte pentru prima dată după trei ani.
Cei mai mulți analiști întrevăd o menținere a dobanzii.
„Atât inflaţia IPC, cât şi inflaţia de bază au ajuns la niveluri mai ridicate faţă de proiecţiile băncii centrale pe termen scurt, dar considerăm că BNR nu va avea o atitudine prea proactivă. Ne menţinem estimarea ca o primă creştere a dobânzii de politică monetară să aibă loc la şedinţa din 7 februarie, când va fi prezentată şi o prognoză de inflaţie actualizată, cel mai probabil cu o revizuire în sens crescător a coridorului inflaţiei pe termen scurt şi menţinerea proiecţiei pe termen lung. La şedinţa din 8 ianuarie vor fi transmise, probabil, indicii privind intenţia de a creşte dobânda în februarie, în vederea menţinerii credibilităţii”, a declarat Ciprian Dascălu, economist şef ING Bank.
„Astăzi are loc prima ședință de politică monetară din 2018, în care BNR ar putea majora rata de dobândă de referință cu 25 puncte bază la 2%, pe fondul intensificării presiunilor inflaționiste (inflația se poziționează peste ținta băncii centrale), evoluției economiei la un ritm peste potențial și acumulării de riscuri la adresa stabilității financiare. Nu excludem și posibilitatea reducerii graduale a nivelului ratelor RMO, în tandem,” se arată într-un raport al Băncii Transilvania.
Decizia BNR este foarte importantă în contextul actual economic cand ne confruntăm cu o supraîncălzire a economiei și o creştere a inflaţiei.
Prin măsura de astăzi vom avea tabloul complet al viziunii BNR despre evoluţia inflaţiei, dobânzilor, cursului, deficitului comercial şi de cont curent şi, în final, cum se vede această creştere economică excepţională, cu care se confruntă România.