Directorul general al Verida Credit, Carmen Retegan, a declarat ca anul trecut institutia financiar nebancara a acoperit aproximativ 1% din totalul creditelor ipotecare nou acordate, iar planul pentru 2011 vizeaza obtinerea unui procent de 3 % a aceluiasi segment. Carmen Retegan vorbeste pe larg, in cadrul unui interviu acordat publicatiei online www.bankingnews.ro, despre proiectele din acest an ale Verida Credit si despre piata creditarii in ansamblu.
– BankingNews.ro: Care sunt avantajele contractarii unui credit ipotecar de la o institutie financiar nebancara fata de o banca?
– Carmen Retegan: Daca se alege o institutie financiar nebancara in vederea obtinerii unui credit in detrimentul unei banci, clientul va beneficia de toate avantajele standard oferite de banca, dar si de avantajele personalizate oferite de un IFN. Specializarea permite abordarea procesului de creditare intr-un mod mult mai flexibil, iar personalul fiind mult mai bine pregatit in domeniul respectiv va utiliza toate resursele pentru a oferi clientilor cea mai buna solutie de creditare, in anumite situatii chiar indrumand clientii spe solutii alternative. In plus, si poate cel mai important, astfel de institutii nebancare sunt cele care vor inova si vor introduce cele mai avantajoase produse pentru majoritatea clientilor, deoarece ele nu pot exista decat prin construirea unei relatii de lunga durata cu clientul.
O sa incerc sa enumar cateva avantaje suplimentare pe care un client le are accesand un credit printr-o institutie nebancara si o sa ma refer in special la creditul ipotecar/imobiliar, deoarece acest produs este unul extrem de complex, atat din prisma clientului, cat si a institutiei, el implicand o analiza mult mai detaliata si atenta a capacitatii de rambursare a clientului, precum si, in cele mai multe cazuri, crearea unei oferte de creditare personalizata, adaptata la situatia reala a cleintului:
* Un IFN, prin definitie, ofera clientilor sai flexibilitatea de a-si alege banca cu care sa lucreze, nefiind astfel captiv la politica de costuri aplicata de o anumita banca.
* Analiza personalizata concretizata printr-o atentie deosebita acordata fiecarui client pentru a -i intelege cat mai bine necesitatile.
In comparatie cu bancile, IFN-urile au avantajul ca pot investi mai mult timp si efort in analiza unui dosar de credit, ceea ce inseamna pentru client posibilitatea obtinerii unui credit mai mare decat ar fi obtinut de la o banca care evident va aplica o analiza standard. De exemplu, printr-o analiza bine pusa la punct, Verida Credit evalueaza si ia in calcul veniturile din strainatate, chiar daca contractul de munca nu are durata nedeterminata.
* Totala transparenta in ceea ce priveste costurile si riscurile asumate, intrucat numai astfel se poate construi si mentine relatia cu clientul.
* Plierea pe constrangerile de timp ale clientului; de exemplu Verida Credit poate acorda (si a si acordat) un credit ipotecar chiar si intr-o saptamana de la prima intalnire cu clientul.
– BankingNews.ro: Unde se pozitioneaza imprumuturile oferite de Verida Credit pe piata luand in calcul costurile si beneficiile?
– Carmen Retegan: Daca luam in calcul costurile si beneficiile, oferta Verida Credit este in primul rand corecta si transparenta. Oferim un produs unic pe piata, creditul ipotecar “30 ani Aceeasi Rata”, prin care ne asiguram clientii ca nu vom schimba niciodata rata lunara aferenta. Oferta noastra este o premiera in piata deoarece nu exista riscul de variabilitate a indexului Euribor. Principalul avantaj al produsului este siguranta oferita, clientii stiu inca de la prima intalnire cu un consultant de vanzari care va fi rata lunara si ca nu exista riscul majorarii acesteia dupa semnarea contractului de credit. Apoi, vorbim de beneficiile care decurg din faptul ca specialistii Verida Credit ofera cea mai buna finantare, un credit personalizat, pliat pe nevoile fiecarui clientului:raspuns in 48 de ore, o gama variata de venituri luate in calcul, libertatea in alegerea contului curent, consultanta specializata pe tot parcursul creditarii, dar si ulterior. Si asta deoarece, Verida Credit pune mare pret pe relatiile pe termen lung.
– BankingNews: Ce produse ofera in prezent Verida Credit? Puteti sa ne oferiti mai multe detalii despre acestea?
– Carmen Retegan: In prezent Verida Credit pune la dispozitia clientilor sai patru tipuri de credite ipotecare/imobiliare. Primul este creditul de achizitie, credit ipotecar clasic, care se acorda pentru achizitia unui imobil, clientii dispunand de 25% avans. Avem disponibila si varianta de achizitie fara avans in cazul in care exista o alta proprietate (a parintilor, de exemplu) pe care se poate pune ipoteca. Astfel, se acopera avansul de 25% necesar achizitiei, si se finanteaza restul de 75%, suma care acopera valoarea integrala a imobilului cumparat. Acesta este un credit de nevoi personale cu ipoteca.
Al treilea produs este creditul pentru extinderea, renovarea sau finisarea unei locuintei aflata in proprietatea clientului. Ultima varianta de produs este, creditul punte, un credit pe o perioada de maxim un an, si care ofera clientilor timpul necesar de a vinde locuinta actuala si de a se muta in casa noua. Toate creditele beneficiaza de oferta „30 ani Aceeasi Rata ”, se acorda in dolari, iar plata lunara este tot in dolari.
– BankingNews.ro: Care este publicul tinta?
– Carmen Retegan: Publicul tinta este format din toate acele persoane care doresc sa-si achizitioneze o locuinta si care dispun de 25% avans, dar si din persoanele care doresc sa faca un imprumut pentru a renova sau reamenaja o locuinta. Ne adresam in principal persoanelor care pun pret pe siguranta si stabilitate pentru ca un credit ipotecar nu este o decizie usoara si implica un angajament pe o perioada lunga de timp. In general, veniturile lunare tind sa creasca pe termen lung odata cu experienta fiecaruia. Dar, in acelasi timp, stim ca este posibil sa apara si evenimente neprevazute. De aceea promovam un produs de creditare cu dobanda fixa eliminand riscul majorarii ratei lunare in timp.
– BankingNews.ro: Cum a fost anul 2010 pentru piata creditelor ipotecare in general si pentru Verida Credit in special?
– Carmen Retegan: Conform datelor ANCPI, comparativ cu anul 2009, in 2010 tranzactiile pe segmentul creditarii ipotecare si a creditelor de consum cu ipoteca au crescut cu 12 %, numarul total de credite ipotecare si imobiliare acordate populatie depasind 80.000. In ceea ce priveste strict acordarea de credite ipotecare, aceasta se pot aproxima la peste 30.000 de credite acordate in 2010, reprezentand peste 1,5 miliarde Euro. Astfel la sfarsitul anului 2010, piata creditelor ipotecare a urcat la peste 7.1 miliarde Euro, ceea ce reprezinta aproximativ 5.8% din PIB-ul Romaniei. Pentru comparatie, suma totala a creditele ipotecare nou acordate este similara cu cea din 2007 si din 2008, cu evidenta sustinere, pentru jumatate din suma, din partea programului Prima Casa.
Verida Credit in 2010 a avut parte de un an relativ bun in conditiile in care promovam in piata un produs unic, creditul ipotecar cu dobanda fixa 30 de ani. Sarcina este una cu atat mai dificila cu cat e nevoie de o activitate sustinuta in ceea ce priveste educarea populatiei asupra acestui concept nou. Din punct de vedere personal, acest tip de activitate de natura educationala, nu este o actiune noua, Domenia Credit, in anul 2002 fiind prima societate financiara care a introdus pe piata creditul ipotecar cu dobanda variabila in functie de Euribor, si a explicat clientilor diferenta de risc intre Euribor index si costul de finantare intern.
– BankingNews.ro: Care sunt planurile de dezvoltare ale Verida Credit in 2011 si ce obiective aveti in vedere in acest an?
– Carmen Retegan: In 2010 am acoperit aproximativ 1% din totalul creditelor ipotecare nou acordate, iar planul pentru 2011 vizeaza obtinerea unui procent de 3 % a aceluiasi segment. De asemenea, intentionam sa lansam un nou produs in Euro, cu dobanda variabila, care sa se adreseze in special imbunatatirii calitatii locuintelor existente.
– BankingNews.ro: Cum caracterizati piata finantarilor destinate achizitionarii/constructiei de locuinte si ce credeti ca se va intampla in acest domeniu in perioada urmatoare?
– Carmen Retegan: Din punctul de vedere al bancilor pe piata din Romania, se poate deja observa o reluare a activitatii de finantare a achizitionarii locuintelor si se estimeaza o accentuare a acestora in anul 2011. Din pacate insa, sistemul financiar este deocamdata reticent si precaut cand vine vorba despre finantarea constructiilor de noi locuinte, in principal datorita riscului suportat de sistemul financiar in anii 2009 si 2010.