Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Codin Năstase, Patria Bank: ”Anul 2019 aduce foarte multe necunoscute. Instabilitatea pe care o observăm, în mod cert va duce la o creștere a costurilor creditelor”
Share
Notification Show More
Latest News
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
60.000 de lei în 1990 valorau un apartament. În 1997, doar o tigaie. Cum economisim eficient și ce facem cu banii puși deoparte? Sfatul specialiștilor
Stiri de top
Finanțare-record în real estate-ul sustenabil din România: NEPI Rockcastle atrage 190 mil. euro de la BRD, UniCredit și Garanti BBVA
Stiri de top
Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov
Stiri de top
Banca Transilvania anunță finalizarea cu succes a primei sale emisiuni de obligațiuni sustenabile în lei. Suma atrasă: 1,5 miliarde de lei, un record în sistemul bancar local
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Interviuri > Codin Năstase, Patria Bank: ”Anul 2019 aduce foarte multe necunoscute. Instabilitatea pe care o observăm, în mod cert va duce la o creștere a costurilor creditelor”
InterviuriTop news

Codin Năstase, Patria Bank: ”Anul 2019 aduce foarte multe necunoscute. Instabilitatea pe care o observăm, în mod cert va duce la o creștere a costurilor creditelor”

Cornel Dinu
Last updated: 13/05/2019 11:09
Cornel Dinu 6 ani ago
Share
SHARE

Codin Năstase, Director General Adjunct Divizia Risc Patria Bank, susține că o simplă raportare la diferența dintre valorile ROBOR și EURIBOR ne arată de ce costurile de finanțare sunt mai mari în țara noastră. ”Atâta vreme cât ROBOR-ul este mai mare decât EURIBOR-ul este clar că și costul este mai mare în România”, subliniază oficialul Patria Bank, în cadrul unui interviu acordat celei mai recente editii a Revistei BankingNews.

Codin Năstase apreciază că debitorii și-au modificat comportamentul în raport cu riscurile unui credit, conștientizând importanța acestora. ”Cel mai bun exemplu este faptul că în 2018 a existat un apetit foarte mare pentru creditele cu dobândă fixă.

Practic, clienții nu au mai vrut să își asume riscul potențial de a li se schimba rata de credit în funcție de evoluția dobânzii din piață. S-au schimbat și așteptările și percepția publicului din acest punct de vedere”, menționează Director General Adjunct al Patria Bank.

Ce riscuri contribuie la alcătuirea costurilor de finanțare în România, cum au evoluat aceste riscuri în ultimii ani și care sunt diferențele față de țările dezvoltate?
Benchmark-ul care se folosea până la modificarea OUG 114/2018 era BOR-ul, fie că este vorba de ROBOR sau EURIBOR. Cum creditele către persoane fizice în România se acordă în lei, se folosește ROBOR-ul ca indice de referință. Practic de acolo pleacă formarea ratei dobânzii percepute de bancă, care era și o cerință a OUG 50/2010. Acum vom avea o nouă referință, introdusă de OUG 114 modificând OUG 50. La referință se adaugă costul capitalului care diferă de la bancă la bancă, peste care se adaugă costul riscului și marja de profit a băncii. Pentru creditele cu dobândă fixă, mai trebuie adăugat costul swap-ului de dobândă. Cam asta ar conține costul. Din punctul de vedere al diferenței dintre România și țările mai dezvoltate, e de luat în calcul faptul că țara noastră are Legea Dării în Plată care crește costul riscului, față de alte țări care nu au această lege. Când calculăm costul riscului trebuie să luăm în considerare și faptul că toate creditele sub 250.000 de euro pot fi afectate de un eveniment de nerambursare care nu există în alte țări, respectiv darea în plată. Mai există legi similare în Statele Unite și nici acolo în toate statele. Sunt state care au o lege echivalentă cu Darea în Plată și care permite ca proprietarul să renunțe la casă ca să nu mai plătească acel credit, așa cum sunt state care nu permit acest lucru. Cam acestea sunt diferențele.

Se vorbește tot mai des despre ideea că împrumuturile din România sunt mai scumpe decât în alte țări europene. Cât adevăr există în această percepție și cum se manifestă corelația dintre riscuri și costuri?
Sunt două componente: BOR-ul și costul riscului. Atâta vreme cât ROBOR-ul este mai mare decât EURIBOR-ul este clar că și costul este mai mare în România. A doua componentă, cea legată de costul riscului, diferă oricum de la bancă la bancă, de la produs la produs și depinde foarte mult de ce au moștenit diverse bănci de pe timpul crizei. Sunt bănci care au fost foarte afectate în acea perioadă, în ceea ce privește protofoliul de credite ipotecare și cele de consum și bănci care au fost mai puțin afectate. Toate băncile când construiesc costul, îl calculează la nivel de portofoliu și ținând cont de istoricul pe care îl dețin. România a fost puternic influențată de criză, însă dincolo de asta, în țara noastră există diferențe și între bănci. Sunt bănci mai sofisticate, care au un sistem de preț în funcție de risc și bănci mai puțin sofisticate care solicită același preț fără să diferențieze clienții în funcție de categoria de risc în care se încadrează. Chiar și în interiorul unei bănci sunt clienți care au un risc calculat mai mare sau mai mic față de alții și beneficiază de rata dobânzii diferențiată. Se practică în piață.

Cum se va derula anul 2019 din punctul de vedere al riscurilor și cum va evolua creditarea, la nivel de bancă și la nivel de piață, luând în calcul toate noile reglementări care vizează industria bancară?
Pe marginea acestui subiect nu aș vrea să comentez foarte mult, întrucât este mai potrivit să las analiștii care se uită la ansamblul pieței. Anul 2019 aduce foarte multe necunoscute. Instabilitatea pe care o observăm, în mod cert va duce la o creștere a costurilor. Instabilitatea duce la volatilitate, volatilitatea duce la creșterea costurilor.

S-au schimbat clienții băncilor din România în raport cu riscurile unui credit, cât de mult conștientizează importanța acestora și ce rol joacă educația financiară în această privință?
În mod cert s-au schimbat. Cel mai bun exemplu este faptul că în 2018 a existat un apetit foarte mare pentru creditele cu dobândă fixă. Practic, clienții nu au mai vrut să își asume riscul potențial de a li se schimba rata de credit în funcție de evoluția dobânzii din piață. S-au schimbat și așteptările și percepția publicului din acest punct de vedere. Joacă și educația financiară aici un rol. În primul rând, în ultimii ani, sistemul bancar a devenit foarte conștient că nivelul de educație în România este foarte redus și s-au făcut eforturi atât la nivelul asociațiilor profesionale, mă refer în special la Asociația Româna a Băncilor, cât și la nivelul fiecarei bănci pentru creșterea nivelului de educație financiară.

Care este opinia dumneavoastră cu privire la discuțiile tot mai acerbe referitoare la ideea că ne paște o nouă criză financiară, ce riscuri pot comprima distanța până la o eventuală recesiune și ce trebuie întreprins pentru a minimiza efectele?
România este o economie integrată la nivel european. Orice schimbare în Europa va afecta România. Activăm deja într-un sistem global, deci chiar dacă la noi lucrurile ar merge bine nu putem rămâne neafectați de ceea ce se întâmplă la nivel european și mondial.

You Might Also Like

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

Cât trebuie să economisești lunar ca să ai siguranță financiară? Răspunsul specialiștilor prezenți la podcastul CSALB

Alina Plătică, Garanti BBVA: Siguranța financiară începe cu decizii informate și protecție digitală

Românii au depus plângeri la CSALB privind înșelăciunile financiare, fenomen în creștere. Alexandru Păunescu: „Am înregistrat 20 de cereri care aveau ca obiect frauda bancară, iar băncile au acceptat cinci negocieri”. Cum a ajuns manipularea emoțională cel mai folosit scam

Patria Bank finalizează în timp record noua raportare RMO cerută de BNR. Alexandru Bălan: Obținerea raportării la nivel de secunde arată un nivel de performanță al întregului sistem și ne ajută să fim prompți și eficienți

TAGGED: pret credit, Patria Bank, cost credit, risc credit, Codin Nastase, riscuri credite
Cornel Dinu 13/05/2019
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Profilul consumatorului român care vrea să negocieze cu banca prin intermediul CSALB
Next Article First Bank semnează un parteneriat cu PayPoint pentru plata ratelor la credite

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

o săptămână ago

Cât trebuie să economisești lunar ca să ai siguranță financiară? Răspunsul specialiștilor prezenți la podcastul CSALB

2 săptămâni ago

Alina Plătică, Garanti BBVA: Siguranța financiară începe cu decizii informate și protecție digitală

3 săptămâni ago

Românii au depus plângeri la CSALB privind înșelăciunile financiare, fenomen în creștere. Alexandru Păunescu: „Am înregistrat 20 de cereri care aveau ca obiect frauda bancară, iar băncile au acceptat cinci negocieri”. Cum a ajuns manipularea emoțională cel mai folosit scam

o lună ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?