Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: STUDIU. Cele mai multe companii din România tind să fie pesimiste: 91% dintre afaceri se simt afectate de epidemia de Coronavirus
Share
Notification Show More
Latest News
De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”
Stiri de top
Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”
Stiri de top
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri pe scurt > STUDIU. Cele mai multe companii din România tind să fie pesimiste: 91% dintre afaceri se simt afectate de epidemia de Coronavirus
Stiri pe scurt

STUDIU. Cele mai multe companii din România tind să fie pesimiste: 91% dintre afaceri se simt afectate de epidemia de Coronavirus

Gabriela Dinu
Last updated: 15/05/2020 13:28
Gabriela Dinu 5 ani ago
Share
SHARE

Conform unui studiu MKOR Consulting, 91% dintre companii se simt afectate de epidemia de Coronavirus, cu un impact total mediu de -10.2% pentru 2020.

Contents
MKOR Consulting a efectuat un nou studiu prin care își propune să arate situația pieței antreprenoriale la zi. Măsuri luate de companiiContextul economic la 1 martie 2020Antreprenorii nu au încredere în instituțiile statului

Impactul mediu estimat de o organizație tipică este de 100.000 de Euro, cu până la 100% din cifra de afaceri. De altfel, cu cât reprezentanții companiilor sunt mai pesimiști în privința evoluției pe 2020, cu atât valoarea estimată a impactului este în creștere.

Cele mai vizibile efecte ale epidemiei de COVID-19 sunt reducerea cifrei de afaceri și impactul produs de suspendarea activităților companiei. Aceasta, fie că este vorba despre activitatea de business curent sau a unor evenimente care urmau a fi organizate.

Microîntreprinderile tind să fie cele mai afectate de efectele epidemiei de COVID-19. Totuși, ele sunt mai puțin sensibile la efectele cauzate de indisponibilitatea personalului, probabil și datorită faptului că aceste organizații tind să aibă foarte puțini angajați.

MKOR Consulting a efectuat un nou studiu prin care își propune să arate situația pieței antreprenoriale la zi. Măsuri luate de companii

95% dintre companii au luat măsuri pentru a supraviețui crizei provocate de COVID-19, iar 90% le-au luat imediat după începerea situației de urgență.


Cele mai frecvente sunt măsurile financiare, ce protejează cashflow-ul pe termen scurt și mediu, urmate de măsurile de protecția a angajaților și măsurile pentru pivotarea activității, arată studiul.

În medie, companiile au luat un număr de 3.5 măsuri, indiferent care au fost acestea. Cele mai prudente organizații sunt cele din industria bunurilor de larg consum, cu un număr record de 6.5 măsuri luate în medie.

De asemenea, se remarcă o prudență sporită și în rândul organizațiilor din industrii precum consultanță, automotive și turism, care au luat în medie 4.5 măsuri pentru menținerea operațiunilor pe parcursul și după finalizarea carantinei impuse de epidemia de COVID-19.

Contextul economic la 1 martie 2020

La 1 Martie 2020, tendința de evoluție generală a pieței era una de creștere, comparativ cu aceeași dată a anului 2019.

Conform studiului MKOR Consulting, cele mai multe dintre companiile din România tind să fie mai degrabă pesimiste, estimând evoluții mai degrabă negative până la finalul acestui an.

Mai departe, evoluția istorică și cea prognozată sunt corelate semnificativ. Astfel, în funcție de situația raportată la 1 martie 2020 (YoY 2019), companiile tind să fie mai optimiste sau mai pesimiste privind evoluția pe termen mediu. Prin urmare, vor estima creșteri companiile aflate pe trend crescător în 1 martie 2020, și pierderi cele care sufereau deja un trend descendent, în ultimul an.

În condițiile prelungirii actualei situații de distanțare socială, companiile estimează că pot rezista doar pe termen scurt. Mai exact, maxim 6 luni (65% dintre ele).

În același timp, peste o treime dintre organizații sunt destul de stabile pentru a trece cu bine peste o prelungire pe termen mediu și lung a stării de izolare socială.

IMM-urile sunt cele mai vulnerabile în fața unei posibile prelungiri a situației de carantină generalizată. Două treimi dintre acestea pot rezista cel mult trei luni, în actualele condiții. Cu cât mărimea companiei crește, cu atât rezistența în fața situației date de pandemie este mai mare, până la mai mult de un an.

Antreprenorii nu au încredere în instituțiile statului

Reprezentanții mediului de afaceri arată un nivel al încrederii scăzut, de numai 2,7 puncte din 7, pentru instituțiile statului.

72% dintre respondenți au un nivel scăzut de încredere (1-3 puncte din 7), 25% un nivel mediu de încredere (4-5 din 7) și doar 4% se arată foarte încrezători în modul în care Guvernul va gestiona criza actuală.

Cei mai îngrijorați se arată reprezentanții microîntreprinderilor (2,4 puncte din 7), în timp ce întreprinderile medii au cel mai crescut grad de încredere (3,4 puncte din 7).

Încrederea în autorități este unul dintre factorii care influențează optimismul companiilor din România, cele două fiind corelate direct. Cu alte cuvinte, cu cât o companie tinde să fie mai încrezătoare în autorități, cu atât se va arăta mai încrezătoare și în viitor.

Astfel, autoritățile trebuie să dovedească mediului de afaceri că poate gestiona actuala criză. În schimb, reprezentanții organizațiilor vor deveni mai încrezători și în evoluția propriilor organizații, după perioada de pandemie.

Companiile își doresc o abordare strategică din partea statului, de la care așteaptă să gireze pentru mediul privat, pe de o parte prin scutirea la plată a taxelor, iar pe de alta, prin sprijin pentru investiții.

Companiile consideră că statul ar trebui să aplice un cumul moderat de măsuri pentru susținerea mediului privat – indiferent care ar fi acestea. Cele mai populare sunt, pe de o parte, reducerile și scutirile de taxe, respectiv ajutoarele din partea statului pentru sprijinirea investițiilor, după perioada de pandemie.

Se observă o tendință mai crescută a organizațiilor medii și mari de a aștepta măsuri de extindere a aplicabilității șomajului tehnic.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 243 de companii din România, la finalul lunii aprilie 2020.

Structura eșantionului: 89% afaceri antreprenoriale, 5% companii multinaționale, 2% ONG-uri și 4% alt tip de organizație. După mărimea organizației, eșantionul este format din 67% microîntreprinderi, 22% întreprinderi mici, 8% întreprinderi medii și 3% întreprinderi mari.

You Might Also Like

ProCredit Bank lansează ProZero24, pachet dedicat companiilor cu comision de administrare ZERO timp de 2 ani

ING trece de 1 miliard lei venituri trimestriale. Creditarea urcă, clienții se mută tot mai mult în Home’Bank

Studiu Raiffeisen Bank: Trei din patru antreprenori români cred că șansa contează în succesul afacerii

BT Leasing simplifică plățile facturilor datorită tehnologiei – direct din cont, fără card sau numerar. Ionuț Morar: Oferim o soluție modernă, sigură și eficientă, care să simplifice procesul de plată

Peste 300.000 de antreprenori fac banking și business prin BT Go. Tiberiu Moisă: Urmărim ce este important pentru oameni și business-uri

TAGGED: companii, turism, antreprenori, coronavirus, Covid-19, cashflow
Gabriela Dinu 15/05/2020
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Peste 70.000 de clienţi BT au primit cardurile acasă, gratuit, în perioada stării de urgenţă
Next Article România a înregistrat cea mai mare creştere economică anuală din UE, iar UE anunță cel mai sever declin din 2009

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

ProCredit Bank lansează ProZero24, pachet dedicat companiilor cu comision de administrare ZERO timp de 2 ani

o săptămână ago

ING trece de 1 miliard lei venituri trimestriale. Creditarea urcă, clienții se mută tot mai mult în Home’Bank

3 săptămâni ago

Studiu Raiffeisen Bank: Trei din patru antreprenori români cred că șansa contează în succesul afacerii

o lună ago

BT Leasing simplifică plățile facturilor datorită tehnologiei – direct din cont, fără card sau numerar. Ionuț Morar: Oferim o soluție modernă, sigură și eficientă, care să simplifice procesul de plată

o lună ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?