Elon Musk a anunțat pe Twitter că Tesla nu va mai accepta plățile în Bitcoin, din cauza poluării produse de minarea criptomonedei. Anunțul a produs o prăbușire imediată a cotației care ulterior a și-a mai revenit pe pețele din Asia.
Înainte de anunț, valoarea întregii piețe a criptomonedelor se ridica la aproximativ 2,43 miliarde de dolari, potrivit datelor Coinmarketcap. După tweet-ul lui Musk, capitalizarea de piață scăzuse la aproximativ 2,06 miliarde de dolari, ștergând în jur de 365,85 miliarde de dolari. Treptat piața a mai recuperat din pierderi.
De fapt, analiștii consideră că anunțul lui Musk are în spate, din nou, un interes, o posibilă altă tranzacție urmărită de Tesla.
Compania Tesla anunța în luna februarie că a cumpărat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari, provocând o creștere de aproximativ 20% a criptomonedei. Acum, Musk afirmă că Tesla își va păstra deținerile de Bitcoin, urmând să revină la planul de a accepta plățile cu acesta imediat ce minatul monedei virtuale se va face pe surse verzi de energie. Se pare că doar după manipularea pieței prin anuntul de acceptare a criptomonedelor, șeful Tesla si-a adus aminte „subit” că bitcoin utilizează cantități uriașe de energie și asta este o contradicție cu reputația sa de „ecologist”.
Între timp, UE acordă un vot de încredere criptomonedelor. Banca Europeană de Investiții a anunțat, săptămâna trecută, că va emite prima lor obligațiune digitală oferită pe un blockchain public folosind rețeaua Ethereum.
Iar Ungaria vrea să devină un refugiu pentru cei care doresc să investească in criptomonede. Ministrul Ungariei de Finanțe, Mihály Varga, a anunțat marți că guvernul țării va reduce la jumătate impozitul pe câștigurile de capital din criptomonede de la 30,5 la 15%, ca parte a programului de ajutor COVID-19.
Știrea va face din țara UE o jurisdicție competitivă în ceea ce privește impozitul pe câștigurile din active criptografice și probabil că va mulțumi investitorilor cripto-maghiari care urmează să primească o reducere de 50% a impozitelor pe veniturile respective, din 2022 .
Iar băncile mari se adaptează. Goldman Sachs și Morgan Stanley au început deja să tranzacționeze criptomonede, în timp ce alți giganți financiari precum Citigroup și-au manifestat interesul de a intra pe piața criptografică.
„Nu ar trebui să facem nimic care să nu fie sigur și sănătos. Vom intra atunci când vom avea încredere că putem construi ceva care să beneficieze clienții și pe care autoritățile de reglementare îl pot sprijini ”,a declarat vineri pentru Financial Times, Itay Tuchman, șeful global de schimb valutar al Citigroup.