Ritmul lunar de creditare în lei a populației a încetinit, în prima lună a anului, comparativ cu volumele lunare din 2015, în special în cazul împrumuturilor pentru locuințe, unde s-a consemnat o scădere cu 41%, de la peste 900 de milioane de lei în decembrie 2015, la 533 de milioane de lei în ianuarie 2016, reiese din datele publicate de Banca Națională a României.
Încetinirea creditării este practic primul efect al legii privind darea în plată. Urmează creditarea restrictivă şi dispariţia Programului Prima Casă.
Băncile au încetinit ritmul creditării din cauza incertitudinilor privind legea dării în plată, care îi determină pe bancheri să fie mai reticenţi în asumarea riscurilor. La aceste temeri s-au adăugat şi problemele apărute în Programul Prima Casă, cel care a susţinut de fapt activitatea băncilor. În intervalul decembrie 2015 -ianuarie 2016, unele bănci nu au dispus de fonduri pentru a continua acordarea împrumuturilor.
Apariţia legii privind darea în plată, în forma actuala, va încetini şi mai mult finanţările imobiliare. Băncile au anunţat că vor înăspri condiţiile de finanţare. Creditele imobiliare vor avea scadențe mai mici, unii analişti fiind de părare că vom asista la diminuarea perioadelor de rambursare până la 10 ani. Totodată, este de aşteptat ca noile produse bancare imobiliare să presupună un avans mult mai mare, de aproximativ 35% pentru împrumuturile în lei.
De altfel, Raiffeisen Bank şi Bancpost au majorat aportul propriu la un credit ipotecar standard, pana la 35% pentru creditele în lei şi 40% pentru împrumuturile în valută.
Mai mult, aşa cum BankingNews.ro a mai scris, şi creditele de refinanţare disponibile la aceste bănci au acum nevoie de bani disponibili drept avans. În aceste condiţii de creditare restrictive, cei defavorizați vor fi românii cu venituri mici şi medii, care nu vor mai putea accesa împrumturi.
Efectele Legii dării în plată se resimt deja şi în domeniile conexe. Constructorii şi piaţa imobiliară sunt speriaţi de lege.
Tot în luna ianuarie, numărul autorizațiilor de construcție pentru locuințe a scăzut cu 14.6% an/an, evoluție determinată de distorsiunile introduse de proiectul Legii dării în plată. Scăderea este dramatică, spun analiştii economici. Această încetinire îngrijorătoare produce şi ea la rândul ei efecte asupra altor domenii, conexe sau nu, cu piaţa contrucţiilor, care înseamnă 7% din PIB-ul ţării noastre. Tot această piaţă înseamnă sute de mii de locuri de muncă.
Inseamnă firme care produc beton, nisip, sârmă, aditivi, adezivi, geamuri, uşi, parchet, gresie, faianţă, mobilă şi lista poate continua cu firme de arhitectura, amenajari interioare sau peisagistica. Dramatic este că în domeniul construcţiilor lucrează oameni fără studii, meseriaşii, cu salarii minime, iar dispariţia acestor joburi va adânci sărăcia.
Înseamnă, totodată, afectarea piaţei imobiliare, unde vorbim despre alte zeci de mii de joburi. La toate acestea, se vor adăuga şi costuri asociate instabilităţii financiare, însă „nepalpabile”, pe care oamenii de rând nu le întrevăd (costuri asupra bugetului public, riscul de ţară, etc.).
Darea în plată va zdruncina economia. Acesta este un fapt. Nu spun ca nu ne vom adapta, dar vom asista la un „reset” al vieţii şi economiei cu care nu eram obişnuiţi.
Gabriela DINU