Fitch Ratings a modificat perspectiva ratingului de credit pe termen lung în valută străină al României de la „stabilă” la „negativă”, menținând totodată calificativul la nivelul „BBB-”. Decizia a fost determinată de o serie de factori economici și politici care amplifică riscurile pentru stabilitatea fiscală și macroeconomică a țării, se arată într-un comunicat.
Fitch revizuiește perspectiva României la negativă. Agenţia transmite un semnal de alarmă pentru guvern. La un pas de „junk”. România trebuie să vină cu un plan credibil de reducere a deficitul de cont curent
Analiştii spun că statistic, sunt 30% şanse de retrogradare în următoarele 3 luni. Efectele deja se văd, România se împrumuta mai scump.
Decizia reflectă creșterea incertitudinii politice și deteriorarea semnificativă a situației fiscale, cu implicații asupra capacității țării de a implementa măsuri de consolidare bugetară.
Factori principali care au influențat decizia
- Instabilitate politică: Curtea Constituțională a anulat rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, invocând interferențe externe, și a prelungit mandatul președintelui Klaus Iohannis până la alegerea unui nou președinte, cel mai devreme în martie 2025. Polarizarea politică și creșterea influenței partidelor anti-UE complică formarea unui guvern stabil.
- Deficit bugetar mare: Fitch estimează că deficitul bugetar al României va crește la 8,2% din PIB în 2024, depășind prognoza anterioară de 7,2%. Cheltuielile publice, inclusiv majorările salariale și pensiile neacoperite de resurse financiare, contribuie la această situație.
- Creșterea datoriei publice: Datoria publică raportată la PIB este proiectată să crească rapid, de la 49% în 2023 la 62% în 2026, depășind media de 56% a țărilor cu rating „BBB”.
- Slăbirea creșterii economice: Economia României a înregistrat o scădere de 0,3% în trimestrul al treilea din 2024. Fitch și-a redus prognoza de creștere economică la 1,4% pentru 2025, reflectând slăbirea cererii externe și a competitivității exporturilor.
- Dezechilibre externe: Deficitul de cont curent este estimat să ajungă la 8% din PIB în 2024, mult peste media de 1% a țărilor „BBB”.
Perspective viitoare
Fitch a subliniat că perspectivele economice ale României vor depinde semnificativ de măsurile de stabilizare fiscală și de capacitatea țării de a gestiona tensiunile politice interne și externe.
-Risc de retrogradare: Deteriorarea continuă a finanțelor publice, creșterea datoriei sau instabilitatea politică ar putea conduce la o retrogradare.
-Posibilități de îmbunătățire: O consolidare fiscală mai rapidă decât cea estimată sau reducerea vulnerabilităților externe ar putea îmbunătăți ratingul.
Context
Ratingul „BBB-” reflectă punctele forte ale României, precum apartenența la UE și accesul la fonduri europene, dar și vulnerabilitățile, inclusiv deficitele gemene mari (bugetar și de cont curent) și rigiditățile bugetare.
Ratingul Fitch reprezintă o evaluare efectuată de agenția de rating Fitch Ratings, care măsoară capacitatea unui emitent – fie el un guvern, o companie sau o altă entitate – de a-și onora obligațiile financiare, în special rambursarea datoriilor. Ratingurile Fitch sunt utilizate pe scară largă de investitori, creditori și instituții financiare pentru a evalua riscurile asociate cu împrumuturile sau investițiile în entitatea respectivă.