În ianuarie 2020, statul s-a împrumutat cu 6 miliarde lei de pe piața internă, cu 19.5% peste volumul programat.
România s-a împrumutat, în 21 ianuarie, 3 miliarde de euro de pe piaţa externă, prin două emisiuni de obligaţiuni cu scadenţe la 12 şi la 30 de ani, iar pentru scadenţa la 12 ani ţara a obţinut cel mai ieftin cost din istorie, a anunţat marţi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
In 21 ianuarie, Ministerul de Finanțe a atras 90 milioane RON prin obligațiuni cu scadența aprilie 2026, la un cost mediu anual de 4.04%. De asemenea, Ministerul de Finanțe a revenit pe piețele internaționale, împrumutându-se cu 1.4 miliarde EUR prin titluri pe 12 ani și cu 1.6 miliarde EUR prin obligațiuni pe 30 de ani la costuri medii anuale de MS (mid-swap)+180 puncte bază, respectiv MS+285 puncte bază. Succesul emisiunilor este confirmat de nivelul ridicat al subscrierilor – peste 12 miliarde EUR, conform Bloomberg.
In 26 ianuarie, Ministerul de Finanțe a redeschis o emisiune de titluri scadente în octombrie 2034 și a atras 300 milioane RON (în linie cu volumul programat) la un cost mediu anual de 4.78%, în scădere cu 29 puncte bază comparativ cu nivelul de la licitația din decembrie.
Cel mai recent, in 27 ianuarie, Ministerul a redeschis o emisiune de titluri scadente în septembrie 2023 și s-a împrumutat cu 736.3 milioane RON (peste volumul programat de 500 milioane RON), la un cost mediu anual de 3.78%, în scădere cu șapte puncte bază comparativ cu nivelul de la licitația organizată la început de ianuarie.
În ianuarie statul s-a împrumutat cu 6 miliarde lei pe piața internă, cu 19.5% peste volumul programat.
Potrivit Ministrului de Finante, economiile la buget realizate prin primele două emisiuni au fost de 22 milioane de euro.
„O ţară ca România care are deficit bugetar trebuie să se împrumute. Vreau să vorbesc despre emisiunile de obligaţiuni din 21 ianuarie. Da. Ne-am împrumutat de pe pieţele internaţionale şi azi pot să vorbesc despre acest împrumut de 3 miliarde de euro, la 12 şi la 30 de ani. Partea bună este că la 12 ani ne-am împrumutat la cel mai redus cost din istorie, la 2%, şi la 30 de ani ne-am împrumutat cu 1,65 procente mai ieftin decât ce s-a împrumutat guvernul anul trecut. Economiile la buget doar din aceste două emisiuni sunt împreună, şi informaţia este deja la comisia economică de la Senat, de 22 milioane de euro. Am împrumutat mai ieftin faţă de ce se împrumuta până acum”, a precizat ministrul Finanţelor într-o conferinţă de presă.
De ce se împrumută Statul?
În 2020 statul trebuie să se împrumută pentru că există un necesar de finanțare de 86,9 miliarde lei. Mai exact, statul trebuie sa acopere deficitul bugetar estimat și refinanțarea datoriilor care ajung la scandență în acest an.