BNR ar putea reduce in ultimele luni ale anului rezervele minime obligatorii in valuta, iar aceasta masura ar putea fi corelata cu o emisiune de obligatiuni in euro a statului pe piata interna, potrivit unei analize ING Bank. O reducere a rezervelor minime obligatorii tinute de banci la BNR ar putea aduce acestora aproape 550 milioane euro, intrucat BNR va pastra cel mai probabil ritmul de la precedentele decizii de acest fel si va taia rezervele de la 12% in prezent la 10%.
Rezervele minime obligatorii sunt constituite din banii bancilor la BNR. Banca Nationala a Romaniei plateste acestora o dobanda redusa. Rezervele minime la valuta constituite in prezent, de 3,25 miliarde de euro, reprezinta 12% din soldul creditelor in valuta acordate de banci.
Fata de lunile anterioare, de aceasta data guvernatorul nici macar nu a mai vazut posibila o reducere a rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei, subliniind surplusul de lichiditate din piata monetara (ne asteptam ca aceasta situatie sa persiste pana cand BNR va decide sa-si schimbe abordarea anul urmator). Totusi, guvernatorul Mugur Isarescu a afirmat ca reducerea rezervelor minime obligatorii la valuta este posibila in viitor, dar ca o astfel de decizie „nu este dupa colt”. Ne asteptam ca aceasta decizie sa fie luata mai tarziu in 2016, posibil in legatura cu o emisiune a Ministerului Finantelor pe piata interna de obligatiuni denominata in euro, se precizeaza in raportul ING Bank Romania.
„Nu putem, in conditiile actuale, sa mai reducem rezervele in lei. Le putem reduce pe cele in valuta, intr-adevar. Si asta in functie de situatia rezervelor internationale ale Romaniei. (…) Aici (rezervele minime obligatorii in valuta, n.r.) exista ceva camp, dar in orice caz, nu imediat dupa colt. Intr-o anumita perspectiva si in functie de mai multi indicatori”, a spus Mugur Isarescu, saptamana trecuta.