OTP Bank, cel mai mare grup bancar din Ungaria, a raportat vineri primele pierderi din ultimele cinci trimestre, deoarece costurile convertirii creditelor in valuta au afectat subsidiarele sale din România si Croatia, potrivit Agerpres. In trimestrul trei din 2015, OTP Bank a inregistrat pierderi nete de 3,7 miliarde de forinti (12,6 milioane de dolari), din cauza impactului exceptional de 25,5 miliarde de forinti al planurilor din România de convertire in moneda nationala a creditelor ipotecare denominate in franci elvetieni. Actiunile bancii au scazut vineri cu 1,7%, la 5.597 forinti, la Bursa de la Budapesta. Anul acesta, titlurile au inregistrat un avans de 47%.
In ianuarie, Banca Nationala a Elvetiei a luat prin surprindere pietele financiare, dupa ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Anuntul a provocat o apreciere de 30% a francului elvetian in raport cu moneda euro si cu 25% fata de dolar. Anul trecut, Guvernul de la Budapesta a fortat bancile sa converteasca creditele luate in franci elvetieni in moneda locala la rata de schimb din acel moment. Aceste evolutii au afectat in ultimele luni rezultatele OTP din Ungaria. Acum, banca incearca sa ofere clientilor din România oportunitatea de a converti imprumuturile in moneda nationala, pe fondul perspectivei schimbarii legislatiei.
‘Aceasta este o oportunitate benefica ambelor parti, comparativ cu procesele. Vom avea indicii pâna la sfârsitul lunii martie 2016 in privinta numarului de persoane care vor participa la convertirea imprumuturilor in moneda nationala’, a afirmat directorul financiar, Laszlo Bencsik.
‘Situatia din Europa de Est inca este sumbra. Piata va ignora rezultatele pe care a reusit sa le obtina OTP si se va concentra pe problema ajustarii din România si pe provizioanele din Ucraina’, a apreciat analistul Monika Kiss, de la Equilor Befektetesi, in Budapesta.
OTP Bank ofera servicii financiare universale in Ungaria, România, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia si Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienti, prin intermediul unei retele teritoriale de peste 1.500 de unitati, ATM-uri si canale electronice. OTP Bank România a inregistrat in 2014 un profit ajustat dupa impozitare de 11 milioane de lei, la venituri nete de 279,2 milioane de lei.