După ce senatorii PSD au venit cu o nouă variantă legislativă pentru amânarea ratelor la bănci, astăzi depuțatii au dat vot final pe legii ce mai prevede inclusiv unele măsuri legislative
Parlamentul a votat o nouă variantă a legii care permite amânarea ratelor. În forma adoptată, dobânda nu se capitalizează, indiferent de credit.
Noua formă a proiectului se prevede amânarea ratelor la bancă până la finalul anului (în varianta inițială a proiectului termenul maxim era septembrie 2020) fără niciun cost suplimentar și fără să existe o dovadă că ai fost afectat de criză.
Amânarea poate fi solicitată și de firmele aflate în insolvență și de persoanele care au restanțe. Mai mult, sunt eligibili să solicite amânarea și debitorii care se află în procedură de executare silită.
Debitorii vor putea opta pentru amânarea ratelor pentru o perioadă de 9 luni, iar la credit nu se va capitaliza dobândă în această perioadă (în varianta guvernului nu se capitalizează dobândă doar la creditele ipotecare). Firmele pot aplica dacă au înregistrat pierderi de 15% în ultima lună (față de 25% varianta guvernului).
De asemnea, orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi se suspendă până la 31.12.2020. Mai mult, în varianta adoptată de Parlament sunt eligibili și clientii cu datorii, nu mai mari de 90 de zile.
Totodată, Camera Deputaților a votat mai multe legi inițiate de parlamentari PSD, Pro România și ALDE prin care sunt instituite o serie de facilități fiscale pentru firmele afectate de criză, printre care amânarea plății CAS și CASS, posibilitatea amânării plății utilităților (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru trei luni.
Liberalii au anunțat că vor contesta la CCR legile adoptate astăzi de Parlament. În această situație, după ce se pronunță judecătorii Curții, legile vor merge la promulgare.