Chiar daca nu este o evaluare obisnuita, concentrata pe nivelul dobanzilor – care oglindesc fie costul imprumuturilor, fie profitul asigurat pentru banii economisiti, pe indicatorii financiari ai bilantului sau pe valoarea activelor, mi-am permis sa acord nota maxima pentru cele doua institutii de credit ghidandu-ma dupa un element surpriza edificator pentru perioada de criza financiara.
Ultimii cinci ani s-au dovedit a fi extrem de grei pentru bancile locale, in conditiile in care foarte multi romani au intampinat dificultati la plata ratelor de credit. Statisticile arata ca rata creditelor neperformante se situeaza la peste 20%, un nivel care vorbeste de la sine despre situatia critica in care se afla sistemul bancar romanesc.
Unica sansa de solutionare a problemelor la plata intampinate de clienti este constituita de restructurarea creditelor. Chiar daca metoda nu da roade in cazul tuturor persoanelor, restructurarea poate indrepta comportamentul clientilor prin amanarea unei plati, extinderea perioadei de creditare sau reducerea pe perioade scurte a ratei.
Declarativ, restructurarea este un remediu la care apeleaza in general majoritatea bancilor, in practica insa lucrurile nu stau chiar asa. Bancherii nu se inghesuie sa-si asume in mod oficial varianta restructurarii, preferand sa adopte acele masuri de presiune prin care incearca sa-si convinga clientii sa-si remedieze dificultatile fara a incerca sa se implice activ.
Informatiile despre procedurile de restructurare a creditelor sunt extrem de putine, acestea fiind oferite cu precadere de mijloacele mass-media. Singurele banci din Romania care furnizeaza detalii despre restructurare pe propriile site-uri sunt Raiffeisen Bank si CEC Bank. Tocmai de aceea consider ca cele doua institutii de credit merita nota maxima.
Intre informatiile despre credite, depozite si alte produse si servicii bancare, Raiffeisen Bank si CEC Bank aloca cateva pagini pentru detalii despre restructurare, asigurandu-si clientii ca exista solutii in cazul in care intampina probleme la plata ratelor.
”Ai probleme cu plata ratelor la credite? Suna gratuit la 0800 800 555! Daca estimezi ca vei avea probleme sau intampini deja probleme la plata ratelor, apeleaza-ne pentru a gasi impreuna cele mai bune solutii de redresare financiara. Acestea te vor ajuta sa te redresezi financiar si sa privesti increzator in viitor! De asemenea, eviti situatiile de restanta la plata si inregistrari la Biroul de Credit, protejand istoricul tau de credit pentru achizitia unor viitoare credite sau pentru suplimentarea creditelor actuale”, precizeaza reprezentantii Raiffeisen Bank. Toate informatiile promovate de Raiffeisen Bank despre restructurare sunt disponibile la www.raiffeisen.ro.
Sectiunea ”Restructurari” din cadrul site-ului CEC Bank cuprinde informatii detaliate despre procedurile pe care trebuie sa le urmeze clientii care intampina probleme la plata ratelor. ”CEC Bank a implementat masuri specifice de restructurare a creditelor pentru sprijinirea clientilor persoane fizice, care in aceasta perioada se confrunta cu dificultati la rambursarea creditelor. Prin facilitatea de restructurare a creditelor CEC Bank ofera posibilitatea modificarii caracteristicilor creditului/creditelor: durata, scadente, perioade de gratie, in scopul revenirii in parametrii normali de rambursare”, se arata pe site-ul CEC Bank. Toate informatiile promovate de CEC Bank despre restructurare sunt disponibile la www.cec.ro.