Banca Națională a comunicat evoluția indicatorilor monetari pentru perioada ianuarie-noiembrie 2016. Statisticile indică consolidarea pieței creditului pe final de an, într-un context caracterizat prin intensificarea unor forțe contradictorii: excesul de lichiditate și nivelul redus al ratelor de dobândă vs. prudența companiilor și populației (determinată de acumularea de provocări din sfera politicii economice, atât pe plan internațional, dar și din sfera internă), se arată în raportul macroeconomic al BT.
Astfel, oferta de monedă (indicator M3) a crescut cu un ritm lunar de 1.8%, la 301.9 miliarde RON în noiembrie, evoluție determinată de majorarea activelor interne nete cu 5.1% lună/lună la 159 miliarde RON. Activele externe nete au scăzut cu o dinamică lunară de 1.7% la 142.9 miliarde RON.
În dinamică an/an masa monetară M3 a crescut cu 11.9%, pe fondul avansului activelor externe nete cu 25.9%. Activele interne nete au urcat cu 1.8%.
În contrapartidă, soldul creditului neguvernamental total a crescut pentru a treia lună la rând în noiembrie, cu un ritm lunar de 0.9%, la 220.6 miliarde RON (cel mai ridicat nivel din toamna anului 2013).
Creditul denominat în moneda națională a crescut pentru a 10-a lună consecutiv, iar dinamica lunară a accelerat la 1.7% (la 125.5 miliarde RON – nou nivel record): segmentul persoane fizice a urcat cu 1.4%, la 65.3 miliarde RON, iar componenta companii s-a majorat cu 2%, la 60.1 miliarde RON.
Pe de altă parte, creditul în valută a scăzut cu un ritm lunar de 0.2%, la 95.2 miliarde RON în noiembrie, evoluție determinată de declinul segmentului populație (cu 0.7%, la 47.5 miliarde RON). Componenta companii a crescut
cu 0.3% lună/lună la 47.6 miliarde RON.
În dinamică an/an soldul creditului neguvernamental a crescut cu 1% (cel mai redus ritm din ultimele trei luni) în noiembrie. Creditul în RON a decelerat la 12.9% an/an: componentele populație și companii au crescut cu 25.7%, respectiv 1.7%.
Pe de altă parte, ritmul de scădere din sfera creditului în valută s-a intensificat la 11.4% an/an în noiembrie, pe fondul declinului componentei persoane fizice cu 14.6%. Segmentul companii s-a diminuat cu 7.9% an/an. În perioada ianuarie-noiembrie 2016 soldul creditul neguvernamental total a crescut cu 1.4% ytd, avansul componentei RON cu 13.8% ytd fiind contrabalansat de declinul segmentului valutar cu 11.3% ytd.
În cadrul creditului în RON se evidențiază creșterea componentei populație cu 24.1% ytd (segmentul ipotecar a urcat cu 49.5% ytd, la 27.9 miliarde RON, iar cel de consum s-a majorat cu 11.8% ytd la 35.1 miliarde RON). În abordarea alternativă soldul creditului total acordat populației a În abordarea alternativă soldul creditului total acordat populației a crescut cu 4.5% ytd la 112.8 miliarde RON, evoluție influențată de ameliorarea venitului real disponibil și nivelul ridicat al încrederii populației, nivelul redus al costurilor de finanțare (și relansarea pieței creditului), dar și de interesul ridicat pentru programul Prima Casă.
Pe de altă parte, creditul total acordat companiilor a scăzut cu 1.6% ytd, la 107.8 miliarde RON în primele 11 luni ale anului, pe fondul ameliorării poziției financiare și a creșterii costului de oportunitate în mediul corporate. Prin urmare, la final de noiembrie ponderea creditului în moneda națională în totalul creditului neguvernamental s-a situat la 56.9% (maxim istoric)”, se arată în BTmacroFOCUS.