Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Prevenţia – componentă hard a business-ului
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Opinii > Prevenţia – componentă hard a business-ului
OpiniiTop news

Prevenţia – componentă hard a business-ului

Ruxandra Avram
Last updated: 23/01/2019 12:22
Ruxandra Avram 6 ani ago
Share
SHARE

Asistăm aproape zilnic la inovaţii şi dezvoltări tehnologice în domeniul furnizării serviciilor de plată. Piaţa plăţilor se află într-un proces continuu de dezvoltare, cu implicaţii semnificative atât la nivelul prestatorilor de servicii de plată, al utilizatorilor de servicii de plată şi, nu în ultimul rând, al autorităţilor cu atribuţii de reglementare, monitorizare şi supraveghere în domeniu.

Viteza dezvoltărilor tehnologice, complexitatea proceselor, impunerea noilor actori ai pieţei, respectiv entităţile de tip fintech şi, nu în ultimul rând, înmulţirea şi diversificarea riscurilor în domeniul plăţilor constituie o reală provocare pentru autorităţi.

Oare costul reglementării şi implementarea măsurilor de prudenţă trebuie privite ca o povară de către actorii pieţei sau ca o precondiţie a menţinerii afacerii în sine, a menţinerii încrederii consumatorilor de servicii financiare şi a consolidării reputaţiei acestora pe întreg lanţul actorilor care acţionează în cadrul serviciilor de plată?!

Integrarea pieţelor la nivelul Uniunii Europene presupune dincolo de inovaţie, standardizare, regulă, siguranţă, încredere şi costuri rezonabile pentru consumatori. În acest context, Directiva nr. 2015/2366/UE privind serviciile de plată (PSD2) trebuie privită nu doar ca un factor de creştere a competiţiei în piaţă ci şi ca un imbold pentru securizarea proceselor şi mecanismelor interne la un nivel înalt de certitudine în privinţa siguranţei, eficienţei şi eficacităţii acestora.

Apariţia noilor jucători ai pieţei plăţilor, eligibili pentru furnizarea serviciilor de iniţiere a plăţii şi serviciilor de informare cu privire la conturi completează serviciile oferite de prestatorii tradiţionali de servicii de plată, atât prin diversificarea serviciilor furnizate dar şi prin posibile manifestări ale unor riscuri suplimentare.

Nu aş dori să se înţeleagă că există o percepţie de neîncredere la adresa noilor prestatori, ci doar că prelungirea lanţului de plată, fără implementarea unor măsuri de identificare şi contracarare a riscurilor, de asumare a responsabilităţilor de către fiecare entitate aflată pe lanţul de plată, poate atrage inevitabil pierderi financiare serioase, pierderea încrederii consumatorilor de servicii financiare, pierderea reputaţiei furnizorului de servicii financiare şi, ceea ce este cel mai grav, pierderea afacerii.

Strategia de digitalizare a sectorului financiar-bancar trebuie să aibă în vedere impactul fintech-urilor asupra modelelor de afaceri a instituţiilor de credit, instituţiilor de plată şi a celor de emitere de monedă electronică. Aceasta presupune investiţii serioase, în pas cu inovaţiile tehnologice, şi care în final vor conduce la remodelarea şi reajustarea modelelor de afaceri, regândirea abordării interacţiunii cu consumatorii de produse financiare şi, nu în ultimul rând, generarea de plusvaloare pentru economie prin creşterea eficienţei produselor financiare din perspectiva consumatorilor.

De altfel, este foarte clar că este realmente nevoie de fintech-uri. Acestea nu reprezintă neapărat o ameninţare la adresa prestatorilor tradiţionali din perspectivă concurenţială, ci mai degrabă, o formă de divizare a business-ului pe lanţul de plată. În considerarea faptului că fintech-urile au o activitate bazată în cea mai mare parte pe oferirea de soluţii informatice, un număr relativ mic de angajaţi, sedii reduse dimensional, este evident că fintech-urile se vor integra cu mare uşurinţă în furnizarea produselor şi serviciilor financiare.

În contextul existenţei unui interes major al băncilor centrale în ceea ce priveşte buna funcţionare a sistemelor de plăţi şi a instrumentelor de plată, cât şi în supravegherea prudenţială a prestatorilor de servicii de plată, fintech-urile se pot identifica fie de sine stătător intrând într-o relaţie de colaborare cu prestatorii de servicii de plată eligibili potrivit legii, fie prin integrarea acestora în cadrul prestatorilor amintiţi prin achiziţie, fie în modele de afaceri hibrid.

Categoric, evoluţia fintech-urilor şi modul de interacţiune cu prestatorii eligibili în piaţa plăţilor este şi trebuie să fie în atenţia autorităţilor relevante, atât naţionale cât şi europene sau internaţionale. Autorităţile de reglementare şi de supraveghere îşi vor îndrepta atenţia asupra acestui tip de entităţi, din cel puţin trei perspective: prudenţial, operaţional şi din perspectiva securităţii proceselor, echipamentelor, liniilor de comunicaţii, bazelor de date și personalului implicat.

După cum se cunoaşte, unul dintre principalele obiective urmărite la nivel european este limitarea la maximum a fragmentării spaţiului european din mai multe perspective, cum ar fi: reglementare, supraveghere, standardizarea proceselor, alinierea costurilor suportate de consumatorii finali. Aş aminti aici, un document extrem de important emis de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), în contextul PDS2, respectiv EBA/GL/2017/17 privind măsurile de securitate referitoare la riscurile operaționale și de securitate aferente serviciilor de plată, în temeiul PSD2. Ghidul este construit pe fundamentul a 8 principii aplicabile tuturor categoriilor de prestatori de servicii de plată, eligibili în contextul PSD2.

Din perspectiva atribuţiilor băncii centrale, în calitatea sa de autoritate de monitorizare a pieţei plăţilor şi având în vedere şi posibila calitate de autoritate competentă în urmărirea respectării cerinţelor actului normativ ce va transpune la nivel naţional PSD2, aş aminti câteva obiective asupra cărora banca centrală se va concentra:

  • documentele de politică de securitate;
  • sistemele şi procedurile necesare pentru identificarea, măsurarea, monitorizarea şi gestionarea gamei de riscuri;
  • rapoarte de audit în domeniul de securitate ITC şi plăţi;
  • inventarul activelor informaţionale;
  • monitorizarea continuă de către prestatorii de servicii de plată a ameninţărilor şi vulnerabilităţilor şi revizuirea regulată a scenariilor de risc;
  • transmiterea, colectarea, prelucrarea, stocarea, şi/sau arhivarea şi vizualizarea datelor privind plăţile sensibile ale utilizatorilor de servicii de plată;
  • monitorizarea continuă si depistarea activităţilor anormale;
  • monitorizarea și raportarea incidentelor operaționale sau de securitate;
  • planificarea continuității activității pe bază de scenariu și dezvoltarea planurilor de răspuns și de redresare;
  • testarea planurilor de continuitate a activității;
  • comunicarea în situații de criză;
  • cadrul de testare adecvat;
  • peisajul amenințărilor și conștientizarea situației;
  • programe de formare și de conștientizare în materie de securitate.

Închei prin a spune, fără falsă modestie, că piaţa plăţilor din România a dovedit că se poate ridica la nivelul realităţilor din ţările dezvoltate în domeniul infrastructurii şi a produselor financiare cele mai dezvoltate din punct de vedere tehnologic, iar eforturile jucătorilor pe această piaţă au demonstrat capacitate maximă de absorbţie a celor mai inovative tehnologii, fairplay şi produse adaptate nevoilor consumatorilor locali.

Această opinie a fost publicată în cadrul Revistei BankingNews – ediția lunii decembrie 2018.

You Might Also Like

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

De ce plătim comisioane pentru popriri? Ghid esențial pentru consumatori despre taxele pe care le percep băncile unui client care are contul blocat

EXCLUSIV. Anxietatea socială și economică din această perioadă, prin ochii unui lider de bancă. Sergiu Manea, BCR: ”Nu vorbesc despre un optimism deșănțat, dar nici nu mai este starea aia de îngrijorare combinată cu confuzie. Cred că oamenii știu că sunt vremuri dificile și că trebuie să muncească!”

Dan C. Turmacu: Sfatul meu pentru investitorul de tip mediu este nu vândă acum acțiunile din portofoliu

Topul băncilor după active din 2024 aduce schimbări majore în bankingul românesc: UniCredit Bank a făcut un salt de patru poziții și a ajuns pe locul al treilea, CEC Bank a coborât de pe podium, BRD a ajuns pe 5, iar ING Bank a căzut pe 7. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank și-au consolidat pozițiile din clasamentul pe 2023

TAGGED: sisteme de plati, Ruxandra Avram, fintech
Ruxandra Avram 23/01/2019
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Ruxandra Avram
Ruxandra Avram este Director Direcția Monitorizare a Infrastructurilor Pieței Financiare și a Plăților, Banca Națională a României.
Previous Article Analiștii vorbesc despre un atac speculativ pe leu
Next Article Cam asta se întâmplă când te joci focul: cursul valutar sare de 4,75 lei/euro, un nou record negativ! Unde se va opri deprecierea?

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

4 zile ago

De ce plătim comisioane pentru popriri? Ghid esențial pentru consumatori despre taxele pe care le percep băncile unui client care are contul blocat

3 săptămâni ago

EXCLUSIV. Anxietatea socială și economică din această perioadă, prin ochii unui lider de bancă. Sergiu Manea, BCR: ”Nu vorbesc despre un optimism deșănțat, dar nici nu mai este starea aia de îngrijorare combinată cu confuzie. Cred că oamenii știu că sunt vremuri dificile și că trebuie să muncească!”

o lună ago

Dan C. Turmacu: Sfatul meu pentru investitorul de tip mediu este nu vândă acum acțiunile din portofoliu

o lună ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?