Cardurile de credit nu au câștigat în România foarte mulți adepți și pentru că împrumuturile asociate acestora sunt destul de scumpe. Mulți români au învățat deja, odată cu criza, să își gestioneze mai bine finanțele.
Însă, cardul de credit a rămas o necunoscută pentru o parte importantă a consumatorilor, caracteristicile acestui instrument de plată făcându-l destul de riscant dacă nu sunt respectate anumite elemente esențiale. În aceste condiții, este foarte important pentru utilizatori să cunoască din start cum este bine să folosească un card de credit pentru ca acesta să nu se transforme într-o capcană.
De asemenea, este bine de știut însă că aceste carduri au o latură pozitivă, putând genera economii serioase, pe baza beneficiilor oferite. Asta deoarece oferă o sumedenie de reduceri și facilități pe care alte instrumente de plată nu le acordă. Pentru a transforma produsul într-un aliat, trebuie adaptat obiceiurilor proprii de plată. Condițiile impuse de bancă trebuie cunoscute în amănunt, așa încât să evitați serviciile generatoare de costuri.
10 sfaturi pentru a folosi eficient cardul de credit
1. Beneficiați de bonusurile din magazine. Cardurile de credit oferă bonusuri pentru cumpărături sau reduceri la achiziție, în cadrul unei rețele de magazine partenere, a cărei listă o găsiți pe site-ul băncii. Bonusurile presupun puncte de fidelitate ce pot fi folosite la alte achiziții, clientul beneficiind astfel de reduceri. Există şi carduri care oferă un bonus pentru orice achiziție, din orice magazin. Prin urmare, principalul beneficiu al cardului de credit este că vă permite să faceți economii la cumpărături.
2. Folosiţi cât mai eficient perioada de grație. Când folosiţi cardul ca să cumpăraţi din magazin, nu se consideră automat că ați accesat creditul de pe card. Există o perioadă de grație. Dacă rambursaţi contravaloarea achiziției în perioada de graţie, banca nu percepe dobândă pentru suma cheltuită. Sfatul pe care îl dau de regulă consultanții financiari este să cumpăraţi cu cardul de credit, beneficiind de bonusuri. Ulterior, în timpul perioadei de grație, achitați sumele cheltuite de pe card imediat ce aveți suficienți bani disponibili. Perioadele de grație oferite de bănci sunt destul de generoase și pornesc de la circa 20 de zile, ajungând a aproape două luni.
3. Nu folosiți cardurile de credit pentru cheltuieli de valoare mare, altfel spus împrumuturi cărora li se vor adăuga alte costuri, sub formă de dobânzi şi comisioane. Aşadar, încercaţi să folosiţi cardul pentru cheltuieli pe care le puteţi rambursa în perioada de graţie. Tentaţia este însă mare. Odată cu cardul de credit clientul va avea la dispoziție împrumutul bancar cel mai ușor de accesat- creditul de pe card. Practic, va putea utiliza cardul pentru a face plăți ori de câte ori dorește, până atinge limita de credit fixată de bancă. Însă, împrumuturile de pe card sunt mult mai scumpe decât un credit de nevoi personale. Astfel, dacă cele mai ieftine credite de nevoi personale au dobânzi de circa 12-13% pe an, dobânda unui credit pe card este circa 25% pe an sau chiar mai mult. Prin umare, când aveți nevoie de o sumă mai mare de bani, apelați la un împrumut bancar, chiar dacă este mai greu de accesat, și evitați să folosiți cardul de credit.
4. Căutaţi ofertele cu rate fără dobândă, dedicate posesorilor de carduri de credit. Există totuşi o alternativă oferită de bănci, pentru a face cheltuieli mai mari, fără costuri importante. Astfel, multe magazine pun la dispoziția cumpărătorilor alternativa de a achita în rate fără dobândă, numărul de rate lunare putând urca și la 36 de luni. În acest caz nu veți avea de rambursat băncii decât rata, căreia nu i se mai adaugă dobânda. Este drept, astfel de oferte vin de regulă și cu un comision de acordare care reprezintă câteva procente din valoarea achiziției, însă per ansamblu costul este modic. În ultimul timp, mai multe bănci au pus la dispoziția clienților chiar posibilitatea de a achita în rate egale fără dobândă oriunde în lume. Pentru aceste oferte, valabile în prezent doar la câteva bănci, numărul de rate poate urca până la 18.
5. Plătiţi mai mult decât suma limită solicitată de bancă. Dacă sunteţi totuşi forţaţi de împrejurări să faceţi o cheltuială mai importantă cu cardul de credit, pe care nu o puteţi rambursa în perioada de graţie, şi nu aţi avut la dispoziţie nici un sistem de rate egale, fără dobândă, atunci mare atenţie la planul de rambursare. Banca vă va solicita să achițaţi lunar cel puțin suma minimă de plată, care reprezintă dobânda și comisioanele aferente creditului. Dacă va limitaţi la a plăti atât, lună de lună veţi fi în situația de a nu fi achitat absolut nimic din împrumut. Datoria la bancă va rămâne intactă. În schimb, dacă plătiţi de fiecare dată ceva în plus pe lângă dobânzi și comisioane, încet, încet, veţi achita împrumutul.
6. Ţineţi o evidenţă a cheltuielilor. Dacă achiziţiile pe cardul de credit devin o obişnuinţă, cu fiecare obiect cumpărat veţi avea de reţinut când se încheie perioada de graţie, aşa încât să puteţi rambursa suma fără niciun cost. Este bine să vă notaţi undeva în ce stadiu vă aflaţi cu fiecare achiziţie, pentru a nu depăşi perioada de graţie sau să ajungeţi să cheltuiţi peste posibilitatea de rambursare.
7. Nu retrageți bani de la bancomat. Comisioanele percepute pentru retragerea de cash sunt mai mari decât în cazul cardurilor de debit. Mai mult, dacă pentru achizițiile cu cardul de credit aveţi o perioadă de grație, în care banca nu percepe dobândă pentru suma achitată de pe card, în cazul retragerilor de la bancomat dobânda începe să curgă din momentul în care vi s-au eliberat banii, în cazul celor mai multe bănci.
8. Nu înstrăinați cardul. Chiar dacă aveți încredere în persoana care îl folosește, că va evita să facă cheltuieli mari, puteți controla din start acest lucru. Dacă vreți ca și alte persoane să aibă acces la sumele de pe card, atunci puteți cere băncii să vă emită carduri suplimentare, pe care să fixaţi o limită de cheltuieli.
9. Nu lăsaţi cardul de credit să stea degeaba. Dacă l-ați procurat, nu îl țineți degeaba, deoarece va produce costuri, nu neapărat neglijabile. În general, costurile aferente serviciilor pe cardul de credit, inclusiv cele de administrare a cardului, sunt mai mari decât cele pe cardul de debit. Încercaţi să ieşiţi în câştig folosindu-l inteligent, pentru a vă aduce beneficii.
10. Specialiștii recomandă și ca, atunci când faceți cumparaturi, să păstrați copii ale chitanțelor, iar când primiți extrasul de cont comparați informațiile. Este posibil să se fi strecurat erori. Dacă găsiţi greşeli, anunțați imediat banca.