Guvernul Ungureanu a adoptat Programul de Convergenta care prevede intrarea in faza pregatitoare (ERM) in 2013 si trecerea la euro in anul 2015. Cea mai ambitioasa tinta economica a Romaniei, dupa aderarea la Uniunea Europeana din 2007, este adoptarea euro ca moneda nationala si intrarea in clubul select al Zonei Euro in anul 2015. Este o tinta dificil de atins nu atat prin criteriile pe care va trebui sa le indeplinim, cat prin viteza de actiune pe care o presupune aderarea in 2015. Economia noastra va trebui sa se transforme intr-un mediu de afaceri exemplar, cu preturi aproape perfect stabile, deficite extrem de mici si o datorie externa relativ usor de acoperit. Toate acestea, in mai putin de trei ani, adica pana la 1 ianuarie 2015!
Principalul obiectiv prevazut in documentul guvernamental este reducerea deficitului structural sub 0,7% din PIB pana in 2014. „Cadrul macroeconomic prognozat se bazeaza pe cresteri ale PIB-ului intre 3,1 si 3,9%, cu circa un punct peste potential, avand in vedere contributia pozitiva adusa de investitii si, mai ales, a atragerii de fonduri europene.
Cererea interna va reprezenta principalul motor al cresterii economice pentru 2012, îmbunatatirea ocuparii si o inflatie mai redusa vor sustine o crestere a veniturilor si vor contribui la revigorarea consumului privat. Pentru acest an, inflatia este de asteptat sa se mentina la un nivel redus, la sfarsitul anului undeva la 3,5%, în intervalul-tinta al Bancii Nationale”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, la finalul sedintei de miercuri. „Cat despre finantele publice, obiectivul specific al politicilor bugetare este reprezentat de ajustarea în continuare a deficitului bugetar, tintele planificate fiind: 2,3% din PIB în 2012, 1,5% în 2013, 1,2% în 2014, 0,9% în 2015 – cifrele sunt calculate conform metodologiei ESA”, a mai spus oficialul.
Economistii sunt sceptici
Momentul potrivit de aderare a Romaniei la zona euro ar fi 2020, cand va exista si o convergenta reala, afirma analistul economic Florin Cîtu. „Romania are sanse sa îndeplineasca criteriile nominale de convergenta pentru 2015, dar este imposibil ca pana atunci sa faca progrese semnificative în procesul de convergenta reala. Pentru a evita o soarta similara Greciei sau Portugaliei, Romania trebuie sa reduca diferenta de productivitate”, a explicat Cîtu.