Preocuparea noastra in acest trimestru a fost in principal sa absorbim, ca sa spunem asa, impactul nefavorabil pe care l-am avut in special la nivelul dobanzilor, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
‘Practic daca cineva se uita la dobanzile de pe piata monetara dar si la cele de certificate de trezorerie sau la dobanzile de referinta, benchmark sau Robor la 3 luni, observam ca acum in sfarsit am ajuns la nivelul la care ne situam prin mai, iunie anul trecut, inainte ca noul puseu al crizei din Grecia si apoi evenimentele politice interne sa impinga si dobanzile si intrarile de capital intr-o directie nefavorabila. Cu alte cuvinte recuperam ceea ce s-a cam pierdut din motive interne si externe anul trecut. Am actionat nu numai prudent dar extrem de ferm si cu instrumentele adecvate. Observ ca toata lumea se uita numai la rata de referinta. Nu cred ca daca printr-o conjunctura favorabila am fi coborat-o am fi avut aceleasi efecte asupra dobanzilor efective din piata si pe cale de consecinta si asupra dobanzilor cu care se finanteaza sectorul guvernamental economia reala si populatia. Fiecare are o interpretare despre cuvantul curajos. Eu spun ca in conditiile date am fost chiar foarte curajosi’, a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, BNR este preocupata cu deosebire tendinta inflatiei.
‘Nu inseamna ca nu vor putea sa existe variatii lunare pentru ca actionam in conditiile in care indicele preturilor de consum contine foarte multe sau o pondere relativ ridicata de preturi volatile si oricand poate sa apara o poveste cu cartoful sau cu fasolea. Tendinta este descendenta. Pe masura ce va fi perceputa corect de catre public si indicatorii nostri, nu toti solizi, de perceptie privind anticipatiile inflationiste se vor diminua vom lua masurile de consecinta si vom vom proceda la ajustari de politica monetara. Romania depinde foarte mult nu de altceva decat de investitii si nu cred ca un investitor, fie ca el este roman sau strain este mai atent la altceva decat la stabilitate, stabilitate politica, sociala, financiara, stabilitate de preturi ca sa faca investitii. intr-un mediu instabil investitorul, un animal cum este sperios, ca sa-l citez pe Keynes (n.r. economistul britanic John Maynard Keynes), nu va face investitia necesara’, a explicat Mugur Isarescu.