Ar trebui sa cumpar azi? Ce preturi vor fi maine, saptamana viitoare, sau anul viitor? Ar trebui procesul de investitii sa fie mai usor daca am sti raspunsurile la aceste intrebari aparent simple?
Definirea analizei fundamentale (AF)
Analiza fundamentala este declarata a fi temelia procesului de investitii, fara de care investitorii sunt nepregatiti in fata impactul fluxului de stiri, anunturilor de castiguri ale companiilor sau datele macro-economice.
Ideea de baza a analizei fundamentale este de a studia atat factorii cantitativi (ca ratele financiare, rata de distributie a dividendelor, raportul pret/ castiguri – P/E, etc.) cat si calitativi (cum ar fi performanta managementului, cota de piata, categoriile de produse, relatiile comerciale cu clientii si furnizorii, etc.) ai unei companii listate la bursa, factori care ajuta de a decide cu privire la valoarea intrinseca a companiei. Investitorii ar trebui sa cumpere o companie care este subevaluata, adica pretul curent de piata este sub valoarea intrinseca sau pretul tinta. tintele de pret sunt frecvent calculate de casele de brokeraj bazat in principal pe actualizarea castigurilor nete viitoare sau fluxurilor de numerar disponibile. Investitorii ar trebui sa foloseasca o strategie de tip ”buy-and-hold” pe un orizont de timp de 12 luni.
Definirea analizei tehnice (AT)
Termenul „analiza tehnica ” suna complicat pentru o abordare primara in procesul de investitii.
Analiza tehnica este studiul actiunii din pietele financiare, in primul rand prin utilizarea graficelor, in scopul de a prognoza tendintele viitoare ale preturilor.
Radacinile analizei tehnice moderne de azi isi au izvorul din teoria lui Dow, dezvoltata la sfarsitul secolului al XIX-lea de Charles Dow. Dow a publicat ideile sale intr-o serie de editoriale scrise pentru Wall Street Journal. A fost Dow care a creat primii doi indici bursieri, (Dow Industrials si Dow Transportation). Aceste radacini includ astfel de principii si instrumente ca: preturile evolueaza in trenduri, ele incorporeaza toate informatiile cunoscute, confirmare si divergenta, volumul oglindind miscarile de preturi, nivele de suport si rezistenta, patern-uri de preturi si asa mai departe.
Analiza tehnica a fost dezvoltata de-a lungul secolelor dintr-o poveste de citire a graficelor intr-o stare in care sunt folosite multe si diferite seturi de instrumente. Corpul de cunostinte al analizei tehnice a crescut rapid imprumutand de la alte discipline.
Un pic de istorie
Interesul academic si al investitorilor in analiza tehnica a inceput la sfarsitul anilor 1950. Studii anterioare au avut tendinta sa arate ca analiza tehnica nu performeaza mai bine decat o strategie de tip ”buy-and-hold” dupa ce costurile de tranzactionare sunt contabilizate. Regimul predominant a fost „ipoteza pietelor eficiente” si notiunea de „piete aleatoare”. Piete eficiente insemna ca este imposibil de a „bate piata” si, prin urmare, analiza tehnica este inutila.
Cu toate acestea, de peste 20 de ani, a existat un numar tot mai mare de dovezi ca analiza tehnica poate fi profitabila.
Finantele comportamentale (Behavioural Finance-BF) subliniaza ca pietele sunt ineficiente. „Pietele ineficiente/nealeatore” ofera posibilitatea de a profita de pe urma lor. BF ofera baza teoretica pentru TA. O teorie academice robusta duce TA la un nou nivel. Credibilitatea in lumea externa se ridica. Se muta dincolo de a fi un instrument folosit de catre traderi precum si de unii investitori. TA este un instrument valabil, care poate identifica valoare in pietele complexe, incerte si nealeatore de astazi.
Studiile recente arata ca dezvoltarea in analiza tehnica este dominata de computere si proceduri de testare riguroasa.
Elementul uman
Analiza tehnica se bazeaza pe o serie de convingeri. Pretul unei actiuni reprezinta un consens. Este pretul la care o persoana este de acord sa cumpere si alta este de acord sa vanda. Pretul la care un investitor este dispus sa cumpere sau sa vanda depinde in primul rand de asteptarile sale. in cazul in care se asteapta ca pretul actiunii sa creasca, el va cumpara; in cazul in care investitorul se asteapta ca pretul sa scada, el va vinde.
Viitorul poate fi gasit in trecut
Analiza tehnica este procesul de a analiza preturile istorice ale unei actiuni intr-un efort pentru a determina preturile probabile viitoare. Acest lucru se face prin compararea pretului curent al actiunii (adica, asteptarile actuale) cu preturile istorice comparabile pentru a anticipa un rezultat rezonabil. Tehnicienii ar putea defini acest proces prin faptul ca istoria se repeta sau ar trebui sa invatam din trecut.
Avantaje prin utilizarea analizei tehnice
Studiind actiunea din pietele financiare, analiza tehnica poate fi folosita in mod consistent pentru a reduce riscurile si de a imbunatati profiturile investitorilor. Analiza tehnica poate imbunatati sansele de a face investitii profitabile.
Analistii tehnici nu incearca sa stabileasca valoarea intrinseca a companiei, dar in schimb folosesc grafice si alte seturi de instrumente pentru a identifica patern-uri care pot sugera tendintele viitoare ale preturilor.
In loc de o strategie de tip ”buy-and-hold” pentru a investi, TA propune ca semnalul de cumparare sa se bazeze pe studierea graficului de pret al actiunii. Investitorii ar trebui sa aiba strategii de tranzactionare si reguli de gestionare a banilor proprii.
Analiza tehnica permite investitorilor sa-si schimbe orizontul de timp de analiza (pentru a avea o imagine pe termen lung, mediu si scurt) prin schimbarea intervalul de timp al graficelor de pret.
Caderile majore ale indicilor bursieri au venit de obicei dupa avertismente date de tehnicieni. Vanzarile masive in pietele de actiuni la mijlocul anului 2008, de exemplu, au inceput dupa o jumatate de an de cand Dow 30 stabilise un nou maxim (cel din octombrie 2007). Pe parcursul anului 2007, multi economisti au sustinut ca problemele din sectorul imobiliar american nu ar fi avut un impact negativ asupra restului economiei sau pietelor financiare. Studiul graficelor, cum ar fi trendul indicelui actiunilor constructorilor de case si al indicelui actiunilor companiilor de retail , a spus totusi o poveste foarte diferita.
Un studiu recent compara performanta investitionala a fondurilor de ”asset management” care folosesc analiza tehnica comparativ cu cele care nu o folosesc. Studiul utilizeaza informatiile obtinute direct de la manageri de portofoliu despre utilizarea analizei tehnice ca instrument principal de investitii. Studiul gaseste ca randamentele, si deci performanta, sunt mai mari pentru fondurile care folosesc analiza tehnica, in special atunci cand preturile de piata sunt in scadere, si fondurile folosind analiza tehnica furnizeaza un avantaj semnificativ investitorilor.
Un alt studiu arata ca un procent de 30-40% din traderii intervievati de pe piata forex cred ca analiza tehnica este un instrument important pentru a determina miscarea cursurilor valutare pe orizonturi de timp mai scurte pana la 6 luni.
Ca o concluzie, analiza tehnica joaca astazi un rol important in deciziile de investitii si poate fi o metoda viabila complementara analizei fundamentale.
Articol scris de:
Dan Turmacu
Strategist sef de Piata
Ro LearningFinancialMarkets