Bancile din Cehia, Slovacia si Polonia sunt cele mai stabile, in Europa emergenta, in timp ce creditorii din Bulgaria, Romania si Ungaria raman „extrem de fragili” din cauza imprumuturilor neperformante, apreciaza economistul William Jackson, de la grupul britanic de consultanta Capital Economics, transmite Bloomberg. Finantarea bancilor din Europa de Est s-a imbunatatit, deoarece tensiunile de pe pietele din zona euro s-au atenuat, iar subsidiarele bancilor din Europa Occidentala au revenit la finantarea pe plan local, sustin analistii grupului britanic, citati de Agerpres. De asemenea, William Jackson, de la Capital Economics, considera ca majorarea creditarii in Turcia a sporit necesitatile de finantare externa.
„Vestea buna este ca riscurile externe par sa se atenueze. Bancile din Europa Centrala arata destul de viabile, dar cele din sud-estul Europei raman fragile. Si bancile din Turcia sunt acum mai vulnerabile la socuri decat in 2008”, afirma Jackson.
Europa emergenta a suferit cel mai mult dupa colapsul Lehman Brothers, care a determinat bancile din Europa Occidentala, cum ar fi UniCredit SpA si Raiffeisen Bank International, sa reduca finantarea si creditarea. Institutiile au continuat sa-si reduca expunerea din cauza inaspririi reglementarilor privind capitalul.
Europa emergenta este singura regiune in curs de dezvoltare unde creditarea sectorului privat ca procent din PIB a scazut din 2008, sustine William Jackson. Desi finantarea externa ramane ridicata, ea a scazut dupa ce nivelul lichiditatilor pe pietele din zona euro s-a imbunatatit, a adaugat analistul grupului britanic. Eforturile bancilor de a fi mai putin dependente de finantarea externa a imbunatatit nivelul lichiditatilor lor, desi raportul credite/depozite bancare a scazut, a apreciat William Jackson. Acesta a adaugat ca nivelul creditelor neperformante ramane ridicat, deoarece valutele locale mai slabe au facut mai dificila achitarea imprumuturilor in valuta straina.