Conducatorii executivi ai Bancii Comerciale Romane, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank au depus actele constitutive pentru a infiinta Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), prima organizatie patronala din sectorul bancar romanesc.
“Demersul nostru are in vedere intrunirea atributelor formale ale unei organizatii profesionale ce poate reprezenta interesele sectorului bancar la toate nivelurile, anume: social, institutional si ca angajatori. Invitam toate bancile care au operatiuni in Romania sa se alature initiativei noastre,” a mentionat Steven van Groningen, directorul general al Raiffeisen Bank, care a fost desemnat Presedinte al Consiliului Director al Consiliul Patronatelor Bancare din Romania.
Componenta Consiliului Director al CPBR este urmatoarea: dl. Steven van Groningen (Raiffeisen Bank) – Presedinte, dl. Rasvan Radu (UniCredit Tiriac Bank) – Vicepresedinte, dl. Philippe Lhotte (BRD – Groupe Societe Generale) – Director si dl. Tomas Spurny (Banca Comericala Romana) – Trezorier. Steven van Groningen explica, in cadrul unui interviu, motivele pentru care a fost infiintat Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, cum va colabora organizatia cu Asociatia Romana a Bancilor si principalele obiective pe care le are noua entitate patronala.
– Potrivit caror criterii ati hotarat compozitia Consiliului Director al CPBR? De ce nu ati luat in considerare un numar mai mare de membri de la bun inceput?
– Cele patru banci care si-au unit eforturile pentru a infiinta CPBR sunt, luate in mod individual, printre cele mai mari din Romania, iar impreuna intrunesc urmatoarele calitati:
* au impreuna peste 45% din totalul activelor din intregul sector bancar din Romania;
* angajeaza impreuna peste o treime din totalul salariatilor din sectorul bancar romanesc.
Luand in considerare asemenea indicatori, credem ca unele dintre cele mai importante conditii pentru infiintarea unei organizatii patronale sunt satisfacute. in acest context, trebuie subliniat faptul ca dorim imbogatirea rapida a listei de membri ai CPBR cu alte banci ce opereaza in Romania, pentru a raspunde numeroaselor provocari din sectorul bancar romanesc. Astfel, am considerat ca fiind o prioritate infiintarea unui cadru legal si un nucleu puternic de fondatori ai organizatiei patronale, pe care o prezentam ca fiind imediat si absolut deschisa participarii de noi membri care vor adera la statutul nostru de altfel extrem de rezonabil.
– Exista exemple de organizatii patronale similare in alte tari europene?
– Desigur. Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Elvetia, Cipru, Olanda, Germania, Franta, Italia (cea din urma avand chiar mai multe asociatii de angajatori in sectorul bancar) sunt doar cateva exemple. Detalii pot fi gasite la: http://www.eurofound.europa.eu/about/index_ro.htm. De fapt, Romania este una dintre putinele tari europene in care nu a fost infiintata o asociere care sa intruneasca toate atributele oficiale si depline caracteristice unei organizatii patronale a sectorului bancar. Eurofound, o agentie tripartita a Uniunii Europene, care pune la dispozitie date pentru asistenta dezvoltarii politicilor sociale si in domeniul ocuparii fortei de munca, evidentiaza in mod clar situatia din sectorul bancar romanesc (a se vedea mai jos textul original, in limba engleza, cat si link-ul): “None of the employer organizations active at present in the banking sector (in Romania – n.n.) has representation or the right to negotiate and conclude collective agreements at sector level and as a result there is no collective agreement in force at sector level. […] One important actor in the sector is the Romanian Banking Association (Asociatia Romana a Bancilor, ARB), but this organization operates as a professional association rather than an employer organization (as defined by Romanian law). The association is consulted in matters of public policy regarding the public sector. http://www.eurofound.europa.eu/eiro/studies/tn1009018s/ro1009019q.htm
– Romania are deja Asociatia Romana a Bancilor, o asociatie care declara ca reprezinta pozitia majoritatii bancilor din tara (are 39 de membri). De ce s-a simtit nevoia infiintarii CPBR ca organizatie diferita?
– Asa cum am subliniat deja, Romania este una dintre putinele tari din Uniunea Europeana ce nu are o institutie care sa intruneasca toate atributele specifice unei organizatii patronale a sectorului bancar, printre altele de exemplu dreptul de a negocia si incheia contracte colective, dincolo de rolul de reprezentare al ARB, care exista doar la nivel consultativ. Romania, ca de altfel majoritatea tarilor europene, este o economie de piata de tip social. in astfel de sisteme de economie de piata sociala, dupa cum este cunoscut deja, organizatiile patronale sunt parte a unui sistem de deliberare institutionalizata, impreuna cu guvernul, sindicatele si autoritatile de reglementare. in cadrul negocierilor tripartite, asa – numitii “parteneri sociali” decid in privinta problemelor specifice sectoriale (ex.: niveluri de pret, politici salariale, initiative legislative, politici fiscale, politici privind pensiile etc.) Mai mult, in tarile unde este prezent un asemenea sistem de economie de piata de tip social, negocierea colectiva are loc de cele mai multe ori la nivel national nu doar intre o corporatie si un singur sindicat, ci mai degraba intre federatii patronale si federatii sindicale. Astfel, tinand cont de toate aceste particularitati, speram ca infiintarea CPBR va reprezenta un pas mare in dezvoltarea pe mai departe a sectorului bancar din Romania in particular si a imbunatatirii economiei si guvernantei corporative in general.
– De ce n-ati luat in consideratie mai degraba transformarea ARB in organizatie patronala in loc sa infiintati CPBR?
– ARB, la infiintarea ei in anul 1991, a fost creata tinand cont de particularitatile sectorului bancar de la momentul respectiv si cu un anumit set de obiective. Desi CPBR si ARB vor colabora si se vor sustine reciproc, noi, ca membri fondatori ai CPBR, credem ca a devenit necesara infiintarea unei organizatii patronale care sa respecte toate criteriile universal acceptate in domeniu pentru a umple golurile existente la nivel de reprezentare patronala in sectorul bancar romanesc.
– Veti conlucra cu ARB?
– Desigur, mai ales ca toti membrii fondatori ai CPBR sunt si membri ai ARB. Mai mult, daca aruncati o privire asupra diferitelor sectoare ale economiei, veti observa ca asociatiile profesionale coexista in mod optim cu organizatiile patronale din aceeasi ramura a economiei si se sustin reciproc. Astfel, se cuvine din nou subliniat faptul ca infiintarea CPBR nu se doreste a fi o contra-pondere la ARB, ci mai degraba o organizatie complementara acesteia, efectul scontat fiind acela al folosirii tuturor sinergiilor rezultate dintr-o asemenea complementaritate.
– Tinand cont de cele afirmate anterior, vedeti deci ARB si CPBR continuand sa coexiste separat in viitor?
– Credem ca este prematur sa facem pronosticuri. Acest lucru va depinde de dorinta membrilor nostri si ai ARB, de dinamica evenimentelor si a caracteristicilor sectorului bancar romanesc. In mod logic insa, e clar faptul ca daca toti sau marea majoritate a membrilor ARB vor opta sa devina si membri ai CPBR, unificarea celor doua organisme ar putea sa reprezinte o alegere naturala, asa cum s-a mai intamplat si in alte sectoare ale economiei romanesti.
– Ati mentionat faptul ca CPBR va fi infiintata din nevoia de a raspunde numeroaselor provocari din sectorul bancar romanesc. Care sunt mai exact aceste provocari?
– Problematica existenta in sectorul bancar romanesc este ampla iar problemele numeroase, fiind astfel practic imposibila tratarea exhaustiva intr-un singur raspuns. Ceea ce putem spune noi, fondatorii CPBR, la acest moment este ca dorim sa ne implicam in toate problemele care privesc in general organizatiile patronale. Studiind tendintele sectorului bancar romanesc pe parcursul a 25 de ani de economie de tranzitie si activitate bancara, consideram ca exista indeajuns de multe dovezi ca infiintarea unei organizatii patronale a sectorului bancar va ajuta bancile din sistem sa performeze mai bine chiar daca acestea au o agenda de afaceri de multe ori diferita.
– Care vor fi prioritatile CPBR odata ce va fi infiintata? Veti lua in discutie si situatia creditelor neperformante? Sau asa numitele “clauze abuzive” reclamate de clienti ai bancilor dinsistem? Dar legislatia recenta care prevede micsorarea ratelor si prelungirea perioadei de creditare pentru anumiti clienti existenti? Va veti implica si in problemele specifice ale fortei de munca din sectorul bancar?
– Bineinteles, fiecare si toate tematicile si subiectele mentionate mai sus sunt de interes pentru CPBR, in sensul ca organizatia patronala pe care o infiintam va incerca intotdeauna sa reprezinte interesele membrilor sai plecand de la premisele respectarii principalelor obiective si ratiunii de a fi ale CPBR si anume:
(a) sa permita acestora desfasurarea activitatilor in baza principiilor unui sistem economic modern in care investitiile si distributia bunurilor si serviciilor sunt determinate prin functionarea unei economii de piata libera;
si
(b) in sustinerea respectivului obiectiv, sa promoveze relatii productive si de cooperare cu autoritatile publice, sindicatele, si alte persoane juridice si fizice.
– Daca ar fi sa explicati in doar cateva cuvinte ce ar trebui sa inteleaga publicul, Guvernul si autoritatile locale, Banca Nationala a Romaniei, sindicatele si chiar observatorii straini din initiativa Dvs. de a infiinta CPBR, care ar fi raspunsul Dvs. cel mai potrivit?
– In cele mai simple cuvinte, raspunsul este ca noi, membrii fondatori ai CPBR, suntem in Romania pentru a ramane pe termen lung, pentru a contribui la imbunatatirea mediului de afaceri si a cresterii economice si de aceea dorim sa ne consolidam pozitia pe aceasta piata si ca organizatie patronala. in plus, poate ar trebui spus si ca intelegem prin acest lucru si faptul ca anumite zone ale sectorului bancar au ajuns la un anumit nivel de maturitate care trebuie pastrat si incurajat, in paralel cu dezvoltarea zonelor care n-au progresat indeajuns.
– Ati discutat initiativa Dvs. de a infiinta aceasta organizatie patronala si cu alte autoritati relevante? De exemplu cu Banca Nationala a Romaniei?
– Bineinteles. Am impartasit intentiile noastre cu diferite organizatii deja de o buna bucata de timp, inclusiv cu BNR. Dat fiind faptul ca Romania nu a beneficiat in toti acesti ani de o organizatie patronala la nivelul sectorului bancar, initiativa noastra este perceputa ca fiind una pozitiva, constructiva si ca un proces natural.