Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Procedura insolventei personale la început de drum! Monica Zamfir si Luminita Malanciuc analizeaza avantajele si dezavantajele falimentului personal
Share
Notification Show More
Latest News
De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”
Stiri de top
Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”
Stiri de top
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Opinii si Interviuri > Procedura insolventei personale la început de drum! Monica Zamfir si Luminita Malanciuc analizeaza avantajele si dezavantajele falimentului personal
Opinii si Interviuri

Procedura insolventei personale la început de drum! Monica Zamfir si Luminita Malanciuc analizeaza avantajele si dezavantajele falimentului personal

Cornel Dinu
Last updated: 09/07/2015 10:56
Cornel Dinu 10 ani ago
Share
SHARE

Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice nr. 151/2015 reprezinta un cadru de reglementare echilibrat care impacteaza societatea sub toate aspectele sale. Pilonii care guverneaza acest cadru legal sunt sprijinirea iesirii din starea de insolventa a debitorului de buna credinta prin acordarea unei sanse de redresare a situatiei financiare a acestuia si totodata  maximizarea printr-o procedura colectiva a gradului de recuperare a creantelor.

Industria bancara romaneasca a înteles necesitatea implementarii unei legi a insolventei persoanelor fizice, chiar daca aceasta va induce costuri suplimentare sistemului bancar.

Ne aflam astazi la începutul unei perioade de sase luni, pana la intrarea în vigoare a legii, perioada în care fiecare dintre participantii la aceasta procedura trebuie sa depuna eforturi pentru a asigura coerenta si eficienta punerii ei în aplicare. Institutiile publice carora le revin atributii în aplicarea legii trebuie sa se organizeze pentru a asigura deopotriva desfasurarea procedurii, cat si informarea corespunzatoare a debitorilor. În aceeasi masura, creditorii sunt nevoiti sa depuna diligentele necesare pentru a sustine operational participarea în procedura. La randul lor, debitorii vor trebui sa se informeze în mod corespunzator pentru a utiliza în mod corect procedura în concordanta cu intentia legiuitorului.

Pot avea acces la procedura prevazuta de lege debitorii care au datorii scadente în valoare de cel putin 15 salarii minime pe economie si care îsi dovedesc buna credinta cu ajutorul informatiilor si documentelor necesare în sustinerea cererii de deschidere a procedurii.

Un minus al acestei reglementari este, în opinia noastra, acela ca legea nu prevede si o valoare maxima a datoriilor scadente ale debitorului necesara pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii insolventei. Lipsa acestui plafon maxim ar putea permite  accesul în procedura a unor debitori pentru datorii care prin cuantumul lor intra în zona unor investitii sau finantarea unor afaceri în mod direct sau indirect, excedand limitele unor împrumuturi obisnuite ale unei familii, pentru gestionarea unor nevoi gospodaresti.

Organele care aplica procedura de insolventa sunt Comisia de insolventa, administratorul procedurii, instantele judecatoresti si lichidatorul.

Comisia de insolventa este alcatuita din cate un reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

În privinta administratorului/lichidatorului, pot avea aceasta calitate practicienii în insolventa, executorii judecatoresti, avocatii si notarii publici înscrisi în Lista administratorilor procedurii si lichidatorilor pentru procedura insolventei persoanelor fizice.

Formele procedurii de insolventa reglementate de lege sunt procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor, procedura de insolventa prin lichidare de active si procedura simplificata de insolventa.

Procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor reprezinta o sansa acordata de lege debitorului de buna credinta, în sensul redresarii situatiei sale financiare prin intermediul unui plan de rambursare a datoriilor, care se întinde pe o perioada de 5 ani, cu  posibilitatea de prelungire cu un 1 an, cu acordul creditorilor si debitorului. Procedura se desfasoara sub controlul Comisiei de insolventa. Actele de procedura ale Comisiei de insolventa pot fi atacate la instanta de judecata competenta de catre partile interesate.

Procedura de insolventa prin lichidare de active este o procedura de valorificare colectiva a bunurilor si/sau veniturilor urmaribile ale debitorului. Aceasta procedura este de competenta instantei de judecata.

Dupa închiderea procedurii de lichidare, debitorii intra în procedura post-lichidare, în supravegherea lichidatorului sub controlul comisiei de insolventa, pe o perioada care poate varia între 1 si 5 ani, în functie de gradul de recuperare a creantelor în conditiile legii. Pe perioada supravegherii, debitorul va continua sa faca plati catre creditori în proportia dintre veniturile urmaribile stabilite de instanta sau de comisia de insolventa. Procedura de post-lichidare este urmata de eliberarea de datorii reziduale, in conditiile legii.

Procedura simplificata de insolventa este aplicabila debitorilor cu un cuantum total al datoriilor scadente de cel mult 10 salarii minime pe economie care nu detin bunuri sau venituri urmaribile si care au varsta standard de pensionare sau care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca. În mod similar, si în cadul acestei proceduri, debitorul poate obtine eliberarea de datoriile reziduale, în conditiile legii. Controlul procedurii se realizeaza de catre Comisia de insolventa, cu controlul judiciar al instantei, la solicitarea oricareia dintre parti.

În mod just, legiuitorul prevede obligativitatea desfasurarii unor demersuri prealabile, de renegociere extrajudiciara a datoriilor între debitor si creditori. Nu de putine ori, ezitand sa initieze un dialog cu creditorii, debitorii nu au reusit sa gaseasca solutii pentru iesirea din impasul financiar. Creditorii si debitorii sunt încurajati sa manifeste deschidere în vederea identificarii unor solutii oneste, evitand astfel punerea în miscare a unui mecanism complex si costisitor necesar desfasurarii procedurii, cu impact asupra bugetului de stat.

Revenind la aspectele esentiale în obtinerea unei implementari coerente, apreciem ca avand  o deosebita importanta informarea adecvata a debitorilor cu privire la toate drepturile si obligatiile lor,  precum si la potentialele sanctiuni si interdictii ce le pot fi aplicate acestora.

Trebuie înteles ca mecanismul reglementat de lege nu reprezinta un instrument care poate fi abuzat în scopul eliberarii de datorii, în orice conditii.

Pe întreaga perioada de desfasurare a procedurii, debitorilor le revin o serie de obligatii, cum ar fi sa efectueze plati catre creditori, sa întocmeasca rapoarte trimestriale, sa desfasoare activitati producatoare de venituri  sau sa caute un loc de munca mai bine remunerat, potrivit abilitatilor si pregatirii profesionale, sa participe la cursuri de educatie financiara etc.

Debitorii vor putea face doar cheltuieli pentru satisfacerea unui nivel de trai rezonabil, sub supravegherea administratorului procedurii/lichidatorului. Legiuitorul a reglementat ca pana la intrarea în vigoare a legii sa fie elaborate normele metodologice de aplicare, în cuprinsul carora vor fi prevazute criteriile pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil al debitorului.

Pe durata desfasurarii procedurii, debitorul nu poate contracta noi împrumuturi, decat cu acordul Comisiei de insolventa/instantei si numai pentru rezolvarea unor situatii grave si urgente de pericol pentru viata sau sanatatea sa ori a persoane aflate în întretinerea sa.

Totodata, legea reglementeaza posibilitatea creditorilor ca în anumite conditii sa solicite instantei anularea unor acte sau operatiuni frauduloase ale debitorului pentru restituirea bunurilor transferate ori a valorii altor prestatii executate.

Pentru o buna întelegere a impactului reglementarii trebuie retinut faptul ca în prezent, numarul persoanelor fizice cu restante la plata creantelor bancare este de aproximativ 700.000, potrivit datelor centralizate de Biroul de Credit si publicate de Banca Nationala a Romaniei în luna aprilie 2015.

Avand în vedere acest numar al debitorilor ce se confrunta cu dificultati financiare credem ca este foarte important modul în care fiecare dintre partile implicate îsi va îndeplini rolul conferit de lege  în cadrul procedurii.

Din punctul de vedere al comunitatii bancare exista disponibilitatea sa se depuna diligentele necesare pentru atingerea scopului legii, astfel cum este acesta definit în cuprinsul principiilor reglementate în text.

Comentariu realizat de

Monica Zamfir – Manager recuperare creante ING Bank
Luminita Malanciuc – Expert juridic Asociatia Romana a Bancilor

You Might Also Like

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

ING Bank România a premiat proiecte de business create de elevi de liceu într-un program organizat cu sprijinul Federației Naționale a Părinților FNaP ProEdu. Eugen Ilea: ”Am demonstrat că împreună putem contribui la educația multilaterală extra curriculară la nivel de liceu”

Ai primit un mesaj ciudat de la „bancă”? Poate fi o fraudă care te lasă fără bani și fără control. Sfatul specialiștilor despre cum recunoști tentativele de fraudă bancară și ce poți face dacă ai fost păcălit

Copiii intră în vacanță, hackerii nu: Sfaturi de la Asociația Română a Băncilor pentru siguranța online în familie

#DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare în contextul creșterii accelerate a cumpărăturilor online de Paște

TAGGED: ARB, insolventa personala, falimentul personal, insolventa persoanelor fizice, Monica Zamfir, Luminita Malanciuc, Asociatia Romana a Bancilor, ING Bank
Cornel Dinu 09/07/2015
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Raiffeisen Bank introduce verificarea online a capacitatii de plata a partenerilor comerciali
Next Article Bancile nu au luat in calcul propunerile clientilor cu credite in franci elvetieni si nu au negociat

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

o săptămână ago

ING Bank România a premiat proiecte de business create de elevi de liceu într-un program organizat cu sprijinul Federației Naționale a Părinților FNaP ProEdu. Eugen Ilea: ”Am demonstrat că împreună putem contribui la educația multilaterală extra curriculară la nivel de liceu”

2 săptămâni ago

Ai primit un mesaj ciudat de la „bancă”? Poate fi o fraudă care te lasă fără bani și fără control. Sfatul specialiștilor despre cum recunoști tentativele de fraudă bancară și ce poți face dacă ai fost păcălit

3 săptămâni ago

Copiii intră în vacanță, hackerii nu: Sfaturi de la Asociația Română a Băncilor pentru siguranța online în familie

o lună ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?