Un studiu realizat de PwC, efectuat in randul a 268 de viitori lideri ai afacerilor de familie din 31 de tari din intreaga lume, releva un lucru pozitiv: generatia viitoare de lideri ai afacerilor de familie este bine pregatita, increzatoare ambitioasa. Generatia viitoare isi doreste sa lase o amprenta asupra companiilor lor, nu sa fie implicati doar „cu numele”.
* 88% dintre acestia vor sa faca ceva deosebit pentru companiile lor, sa le lanseze pe plan international, sa le diversifice si sa le modernizeze, arata studiu realizat de PwC Romania.
* 41% dintre respondenti cred ca afacerea lor are o strategie potrivita pentru lumea digitala
* 70% dintre acestia au lucrat in afara companiei de familie pentru a acumula experienta
* 69% dintre respondenti au declarat ca sunt dispusi sa aduca manageri din afara familiei pentru a ajuta la modernizarea si profesionalizarea companiei.
* 60% dintre acestia vor sa extinda companiile lor pe noi piete geografice.
Sondajul „Great expectations: The next generation of family business leaders survey” arata ca viitoarea generatie se confrunta cu mai multe provocari, atat din interiorul cat si din afara companiei, precum si in mediul de business.
Chiar daca, in timp, afacerile de familie se pot reinventa, si unele chiar o fac, nu toate reusesc sa se adapteze rapid si pot aparea tensiuni intre respectarea proceselor (si produselor) din trecut si valorificarea oportunitatilor pe care viitoarea generatie de lideri le anticipeaza. De exemplu, 59% dintre respondenti ar dori sa-si diversifice portofoliul de produse, dar 68% cred ca e putin probabil ca firma lor de familie sa faca aceasta schimbare, chiar si in urmatorul deceniu.
Revolutie sau evolutie?
„Mediul digital este clar o zona in care exista un obstacol generational. Multi dintre reprezentantii urmatoarei generatii de lideri de afaceri de familie trebuie sa se straduiasca sa-si convinga parintii ca firma lor trebuie sa faca mai mult in zona de digitalizare. Doar 41% dintre respondenti cred ca afacerea lor are o strategie potrivita pentru lumea digitala, iar 29% cred ca afacerile de familie sunt mai incete decat alte tipuri de organizatii in a tine pasul cu noua tehnologie”, declara Mihai Anita, Partener, Liderul Echipei de servicii integrate pentru companiile antreprenoriale si afacerile de familie, PwC Romania.
Citeste studiul AICI