Numarul de sanctiuni decise de catre BNR impotriva bancilor prinse cu nereguli a crescut puternic in luna iulie, cea mai sanctionata entitate fiind Marfin Bank: a primit opt amenzi cu o valoare cumulata de 100.000 de lei (peste 22.000 euro), arata datele publicate de Banca Centrala, citate de News.ro
Credit Europe Bank, o banca controlata de un grup turcesc, a primit mai multe avertismente si o amenda.
Sanctiunile impotriva Marfin Bank au fost dispuse in 7 iulie prin ordinele 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 si 71 ale prin-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care are printre principalele atributii supravegherea sistemului bancar din Romania, scrie News.ro.
Cea mai mare amenda, de 50.000 lei, a fost primita de Marfin Bank pentru neindeplinirea cerintelor de capital, „avand in vedere ca, pentru datele de 31.01.2015, 28.02.2015 si 30.09.2015, banca nu a indeplinit cerintele de fonduri proprii”, potrivit BNR.
In plus, banca nu a indeplinit nici cerintele legale de prudentiale pentru institutiile de credit, „avand in vedere ca banca nu a dezvoltat o strategie de mentinere a nivelurilor de capital si nu dispune de un plan explicit privind capitalul”, potrivit bancii centrale.
Marfin a mai primit cinci amenzi de cate 8.000 de lei fiecare, o amenda de 6.000 lei si una de 4.000 lei pentru zeci de abateri constatate de catre reprezentantii BNR, intre care nerealizarea unei politici scrise „privind administrarea conflictelor de interese pentru membrii organului de conducere” sau neactualizarea strategiei de afaceri in 2015 si neelaborarea strategiei de afaceri pentru anul 2016.
Anterior, in 28 martie, Marfin Bank a fost sanctionata doar cu avertisment scris pentru incalcarea prevederilor regulamentului privind cerintele prudentiale pentru banci, pentru ca una dintre expuneri a depasit 25% din capitalul eligibil al bancii.
O alta banca din Romania care a primit sanctiuni in serie in luna iulie este Credit Europe Bank. In 1 iulie, banca a primit de la BNR o amenda de 4.000 lei si cinci avertismente scrise pentru mai multe abateri, intre care neindeplinirea unei masuri dispuse anterior de banca centrala, de revizuire a metodologiei de calcul a provizioanelor IFRS.
De asemenea, „institutia de credit nu a dezvoltat scenarii de stress test provenite din deteriorarea portofoliului de credite in CHF, care sa tina seama de impactul generat de acest portofoliu in indicatorii de prudenta bancara”, a precizat BNR.
Tot in 1 iulie, Intesa Sanpaolo Romania, controlata de grupul italian Intesa Sanpaolo, a fost sanctionata cu avertisment scris pentru neindeplinirea unor masuri dispuse anterior de catre BNR.