Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Când cifrele sunt mai puternice decât vorbele. Am transpus în cifre declarația lui Steven van Groningen despre proteste. Raiffeisen Bank a plătit în ultimii 6 ani statului român impozite și taxe de 593 milioane de euro.
Share
Notification Show More
Latest News
De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”
Stiri de top
Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”
Stiri de top
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Opinii si Interviuri > Când cifrele sunt mai puternice decât vorbele. Am transpus în cifre declarația lui Steven van Groningen despre proteste. Raiffeisen Bank a plătit în ultimii 6 ani statului român impozite și taxe de 593 milioane de euro.
Opinii si Interviuri

Când cifrele sunt mai puternice decât vorbele. Am transpus în cifre declarația lui Steven van Groningen despre proteste. Raiffeisen Bank a plătit în ultimii 6 ani statului român impozite și taxe de 593 milioane de euro.

Cornel Dinu
Last updated: 08/02/2017 20:32
Cornel Dinu 8 ani ago
Share
SHARE

”Am văzut reacții de indignare de la politicieni, declarații că ”nu este corect” să mă aflu acolo… Prezența mea acolo este o decizie personală. Înainte de a fi președinte de bancă sunt tată și îmi pasă de viitorul copiilor mei și al țării în care locuiesc”, sunt câteva dintre precizările lui Steven van Groningen cuprinse în reacția formulată de președintele Raiffeisen Bank după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, declarase public că i s-a părut ”mai mult decât incorect ca preşedintele unei bănci străine, un cetăţean străin, să protesteze împotriva Guvernului”.

În aceste zile, în care protestele din Piața Victoriei capătă o amploare pe care România postdecembristă nu a mai cunoscut-o, au apărut mai multe idei în spațiul public, încurajate de declarații furnizate de diverși membri PSD, cum că manifestațiile ar fi susținute de multinaționale, care n-ar fi de acord cu modificările fiscale promovate de Guvernul condus de Sorin Grindeanu și ar fugi de responsabilitatea de a plăti taxele și impozitele impuse. În sprijinul afirmațiilor au folosit poza în care Steven van Groningen apare printre protestatarii din Piața Victoriei.

În fapt, dacă vorbim de multinaționale ne referim tocmai la acele companii care contribuie cu cele mai mari sume la bugetul statului și care susțin și plătesc cei mai mulți români care lucrează în mediul privat. Fără ele, dimensiunea banului public, respectiv sumele încasate de stat, ar fi semnificativ restrânsă. Tocmai de aceea, un comportament agresiv la adresa acestor companii și, totodată, transferarea subiectului în lupta politică prin asmuțirea populației asupra multinaționalelor sunt acte cel puțin iresponsabile.

Încurajarea ideii că românii au protestat în marile orașe din România la îndemnul multinaționalelor este cu atât mai periculoasă cu cât se pun în scenă contramanifestații, la care alți români, în proporție covârșitoare pensionari sau asistați sociali, preiau mesajul într-un mod absolut degradant. Oamenii, în lipsa lor de informații (aceasta fiind caracterizarea cea mai blândă!), sar tocmai la gâtul celor care le asigură banii de pensii, salarii sau beneficii de asistență socială. Am văzut la protestul de susținere a partidului de guvernământ de la Cotroceni o doamnă în etate care purta o pancartă cu mesajul ”Putorile din Piața Victoriei să lase multinaționalele și meargă la muncă”. Oau!!! Dacă nu ai avea simțul umorului sau dacă ți-ai pierdut definitiv răbdarea, ai putea chiar să izbucnești de-a dreptul în plâns. Motivele sunt lesne de înțeles.

În momentul de față, probabil că mai important decât detensionarea grabnică a situației politice ce riscă să escaledeze este stoparea urgentă a acestor gesturi penibile și umilitoare, care riscă să arunce în aer economia românească. Este imperios necesară și urgentă o delimitare a coaliției de la putere și a Guvernului față de această viziune jignitoare la adresa multinaționalelor și investitorilor străini.

Atitudinea arătată de Mihai Chirica, primarul Iașiului și vicepreședinte PSD, este un exemplu în acest sens. „A-ți cere scuze este un element de forță a unui om puternic. Un om care își cere scuze arată că este un om puternic. Unele companii din România care s-au simțit, oarecum, atinse în efortul lor de a contribui la creșterea economică a acestui stat trebuie să primească scuze publice. Nu poți promova o politică de îngrădire, diminuare a accesului sau chiar îndepărtarea companiilor multinaționale pentru că acolo muncesc români (…) Eu pot să îmi cer scuze în numele oricărui om care a jgnit imaginea și cifra de afaceri a companiilor străine prezente în România. Pot să îmi cer scuze pentru asta”, a precizat Mihai Chirica. Guvernul și liderii PSD trebuie să urmeze aceeași cale.

România și românii au nevoie de multinaționale și, implicit, de investiții străine. Mai ales, dacă avem în vedere programul economic promovat de Guvernul Grindeanu. Am avut curiozitatea să aflu cu câți bani a contribuit Raiffeisen Bank anul trecut la bugetul statului, fapt pentru care am solicitat instituției de credit aceste date. Banca mi-a pus la dispoziție cifrele din perioada 2011 – 2016, statistică care ne arată că Raiffeisen Bank a vărsat direct și indirect în ultimii șase ani la bugetul de stat 593 milioane de euro, prin impozitele și taxele plătite. Iată mai jos eșalonat situația acestor contribuții:

* 2011 – 101 milioane de euro
* 2012 – 96 milioane de euro
* 2013 – 100 milioane de euro
* 2014 – 101 milioane de euro
* 2015 – 97 milioane de euro
* 2016 – 98 milioane de euro
––––––––––
* Total perioada 2011 – 2016 – 593 milioane de euro

După cum se poate observa, în 2016, Raiffeisen Bank a plătit impozite directe și indirecte la bugetul de stat 98 milioane de euro, adică aproximativ 440 milioane de lei. Tot anul trecut, încasările din venituri fiscale la bugetul general consolidat au fost de puțin peste 136 miliarde de lei. Se poate observa astfel, că impozitele și taxele suportate de Raiffeisen Bank statului român înseamnă circa 0,3% din totalul veniturilor fiscale. Iată cum o singură multinațională, blamată prin luările de poziție ale politicienilor, a generat venituri semnificative bugetului României. Aceasta este de fapt numai contribuția directă, pentru că nu trebuie să pierdem din vedere faptul că Raiffeisen Bank are aproximativ 5.500 de salariați, care contribuie prin salariile lor la întreținerea tot atâtor familii. Acești angajați asigură, prin consumul individual, alte impozite și taxe pentru statul român.

Mai mult, prin obiectul de activitate, Raiffeisen Bank este unul dintre principalii finanțatori ai economiei românești. ”Finanțarea economiei locale a fost permanent un obiectiv major pentru Raiffeisen Bank. În ultimii 5 ani, banca a acordat credite la termen în valoare de 7 miliarde de euro, din care mai mult de o treime către clienți persoane fizice”, menționează reprezentanții instituției de credit în răspunsul furnizat în exclusivitate publicației online www.bankingnews.ro. Să nu uităm și de rolul de investitor al Raiffeisen Bank, care s-au situat la peste un miliard de euro în 2016, sub forma de capital și linii de finanțare.

Analizând aceste cifre, putem deduce simplu că rolul multinaționalelor în economia românească este unul mai mult decât important. În aceste condiții, cred că și respectul față de aceste entități trebuie să se ridice la înălțimea implicării lor.

You Might Also Like

Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov

”Taxa pe lăcomie” sau impozitul pentru ”profit excesiv”, aceeași mizerie! Și nu contribuția în sine este problema, ci etichetarea incriminatorie a băncilor. Avem un talent special, aici în România, în a rușina și sabota performanța! Spoiler Alert: Băncile au plătit în 2024 un impozit pe profit de circa 25%, față de nivelul unic de 16%

Raiffeisen Bank își extinde oferta de produse de economisire și lansează Depozitul Fresh Money, cu dobândă de 6,5% pe an. Andra Ion: ”Observăm că economisirea este un prim pas în planificarea financiară responsabilă și consolidarea stabilității financiare”

Guvernul vrea să taxeze suplimentar „profitul excesiv” al băncilor. Surse BankingNews vorbesc despre un impozit „windfall” de 10% pe profiturile excepţionale ale băncilor din România, adică pe câştigurile care depăşesc media anuală 2017–2021

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

TAGGED: multinationale, Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, Cornel Dinu, taxe, impozite, bugetul statului
Cornel Dinu 08/02/2017
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Alexandru Păunescu: ”Cred că băncile vor fi dispuse să negocieze mai mult după darea în plată”! Soluționarea alternativă a litigiilor va deveni o variantă tot mai eficientă.
Next Article BRD anunţă un profit în creştere cu 63,4% până la 763 milioane lei în 2016

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov

3 zile ago

”Taxa pe lăcomie” sau impozitul pentru ”profit excesiv”, aceeași mizerie! Și nu contribuția în sine este problema, ci etichetarea incriminatorie a băncilor. Avem un talent special, aici în România, în a rușina și sabota performanța! Spoiler Alert: Băncile au plătit în 2024 un impozit pe profit de circa 25%, față de nivelul unic de 16%

o săptămână ago

Raiffeisen Bank își extinde oferta de produse de economisire și lansează Depozitul Fresh Money, cu dobândă de 6,5% pe an. Andra Ion: ”Observăm că economisirea este un prim pas în planificarea financiară responsabilă și consolidarea stabilității financiare”

o săptămână ago

Guvernul vrea să taxeze suplimentar „profitul excesiv” al băncilor. Surse BankingNews vorbesc despre un impozit „windfall” de 10% pe profiturile excepţionale ale băncilor din România, adică pe câştigurile care depăşesc media anuală 2017–2021

o săptămână ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?