Creditele în valută dețin încă o pondere importantă din împrumuturile contractate de români. Fluctuațiile de până acum ale cursului valutar leu/euro sau leu/franc, cele două valute în care au fost contractate cele mai multe credite, dau bătăi de cap în fiecare lună celor care câștigă veniturile în lei și schimbă banii în valută, pentru rate.
Mulți debitori fac schimbul valutar chiar la banca de unde au luat creditul, fără a ține cont de faptul că poate fi o tranzacție dezavatajoasă în raport cu alte oferte din piață. Tranzacții în valută se fac însă și pe piața auto și pe cea imobiliară, așa încât majoritatea ne întâlnim cel puțin o dată cu situația în care suntem nevoiți să facem un schimb valutar. Iată câteva sfaturi în funcție de care puteți găsi o ofertă mai bună la casele de schimb valutar.
1. Cum recunoașteți un curs de schimb avantajos. De regulă, cursurile avantajoase de la casele de schimb sunt cu unul-doi bani peste sau sub cel afișat de Banca Națională a României pentru acea zi. De exemplu, dacă BNR a afișat un curs de 4,56 lei/euro, o cotație avantajoasă de schimb va fi, pentru cei care vor să cumpere euro, 4,57 sau 4,58 lei/euro. Aceeași regulă este valabilă pentru vânzarea de euro, în acest caz cotațiile caselor de schimb fiind însă sub cea a BNR.
2. Cum găsiți cel mai bun schimb valutar al băncilor. Mai multe portaluri oferă informații în legătură cu cotațiile de cumpărare și vânzare valută ale băncilor. Dacă urmăriți timp de câteva zile aceste date, veți observa că, de regulă, există anumite bănci care au cotații mai avantajoase decât altele. În urma research-lui veți descoperi chiar o instituție de credit locală ce și-a transformat oferta de curs de schimb în produsul vedetă, având aproape în fiecare zi o cotație la diferență de maximum un ban față de cea a BNR, pentru leu/euro. Banca oferă de departe unul din cele mai bune cursuri în raport cu concurența, fie că vorbim de bănci sau de case de schimb non-bancare.
Care este avantajul alegerii unei oferte bune? Diferența dintre cel mai avantajos curs de schimb al băncilor și cel mai puțin avantajos poate fi și de 1%. Dacă apelați de fiecare dată când plătiți rata la prima ofertă, puteți face economii de până la un procent din credit, o sumă deloc de neglijat.
3. Tranzacție la casa de schimb sau în cont? Dacă aveți bani într-un cont curent, atunci nu este necesar să scoateți banii, pentru a-i schimba la casieria băncii sau la o altă casă de schimb, deoarece băncile oferă și posibilitatea schimbului de bani în cont. Informați-vă însă cât este cotația la care puteți face schimbul, cât este cotația la alte case de schimb, și alegeți oferta care vă avantajează. Este bine să aveți un cont curent deschis la aceeași bancă unde veți face și plata, ca atunci când transferați suma să nu achitați comision interbancar.
4. Nu evitați casele de schimb non-bancare. Unele zone din localități sunt adevărate vaduri de case de schimb non-bancare cu cursuri foarte avantajoase. Există însă și case de schimb izolate, care practică un curs de schimb bun și fac tranzacții în deplină siguranță. Pentru a verifica dacă ofertele sunt bune, raportați-vă la cursul BNR.
5. Evitați să faceți schimbul în zilele cu fluctuații mari. Atunci când diverse evenimente de pe scena politică sau economică fac cursul să fluctueze, spread-urile dintre cotațiile de la casele de schimb bancare sau non-bancare și cursul BNR cresc. Dacă nu sunteți presați de timp, ar fi bine să amânați tranzacția cu câteva zile, deoarece cotațiile își pot reveni.
6. Păstrați chitanța. În anii ’90, mulți români care schimbau lei în valută cădeau pradă înșelătoriilor. În ultimii ani situația s-a schimbat mult, tranzacțiile nu se mai fac la colț de stradă, ci la case de schimb autorizate. Totuși, nu uitați ca la fiecare schimb să cereți și chitanța. În caz că apare pe parcurs vreo surpriză, este bine să puteți dovedi de unde ați procurat banii.