Ministerul Finanțelor s-a împrumutat pe piețele internaționale cu trei miliarde de euro prin obligațiuni cu scadențele 7 ani (1.15 miliarde de euro), 15 ani (500 milioane de euro) și 30 ani (1.35 miliarde de euro), la costuri medii anuale de 2.132%, 3.618% și respectiv 4.657%, volumul total al subscrierilor fiind de 7.2 miliarde de euro, arată o informație Bloomberg.
Suma atrasă este aproape egală cu toate împrumuturile din 2018
Suma aferentă emisiunii va fi utilizată pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.
Guvernul are nevoie acută de bani și din cauza problemelor dintre sistemul bancar si Stat care s-a soldat cu împrumuturi puține și mici din piața internă.
”România a reuşit miercuri performanța să iasă pe pieţele externe cu un volum foarte mare de titluri de stat în euro, cu randamente şi termene diferite, cel mai mare fiind pe 30 de ani, ceea ce înseamnă încrederea investitorilor în această ţară”, se laudă Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Ce nu spune ministrul? Cât de riscantă este România
Cu ce nu se laudă ministrul este dobânda la care se împrumută România (4,65%), mai mare decât cea la care se împrumută Grecia (3,84%). Germania se poate împrumuta și cu 0,06% pe 30 de ani. Bulgaria se împrumută cu 0,68%.
Acum poate înțelegem disperarea Guvernului ca agențiile de rating să nu scadă, încă, perspectiva de stabilitate a țării. Iar acest cost plătit de România ar trebui sa fie o lecție de economie pentru manipulatorii și păpușarii care ignoră voit explicațiile despre dobânzile creditelor din Romania. Ei susțin că sunt mari, fac comparații cu Germania sau Spania, dar nu înțeleg nimic despre riscul de țară.
Uită imediat că se întâlnesc cu riscul când se împrumută pentru banii de care ei au nevoie și pe care îi vom achita noi și copiii noștri. Acum că avem cifre despre cât ne costă riscul de țară, păpușarii dispar din peisaj pentru câteva zile.
România este o economie emergentă și inevitabil avem mai multe riscuri decât o economie dezvoltată (deficitul, inflația sau rata de schimb valutar).
Prezent la Digi24 și întrebat ce explicaţie are pentru faptul că dobânda la care s-a împrumutat România, de 4,65%, este mai mare decât cea la care se împrumută Grecia, ministrul Finanţelor a explicat că fiecare ţară are nivelul ei de rating și este percepută într-un fel sau altul, de la caz la caz.
„Dar comparaţi sau verificaţi proporţiile vizavi de ce se împrumuta Grecia puţin mai devreme, anul trecut sau acum doi ani şi aşa mai departe. La România, la fel. Nu e vreo diferenţă de cost, sau România se împrumută mai scump decât altele pentru că noi suntem nu ştiu cum. Nu e adevărat. Suntem văzuţi, percepuţi pozitiv la nivel internaţional şi o să vedeţi în ceea ce urmează că va fi aceeaşi abordare, aceeaşi logică pozitivă din piaţă”, a spus şeful de la Finanțe.
Ei se împrumută, copiii achită
„Am decis să ne finanţăm, cum fac şi alte state normale, adică să mă împrumut pentru ce am nevoie în acest an în primul semestru, după care să încep să mă împrumut dacă doresc din piaţă şi costurile îmi convin ca şi Minister de Finanţe pentru anul care urmează. Aşa este logica în orice Minister de Finanţe care ştie cum să procedeze vizavi de datoria unei ţări într-un mod responsabil. Faptul că este interes pentru titluri de stat în euro din partea investitorilor străini, asta înseamnă încredere pe termen lung într-o ţară, în Guvenul unei ţări. Este primul an în care România iese pe un termen atât de lung, la 30 de ani (…) România reuşit azi să iasă în pieţele externe cu un volum foarte mare de titluri de stat în euro pe randamente diferite şi perioade diferite, cea mai mare fiind pe 30 de ani, ceea ce înseamnă foarte mult, este un mesaj foarte clar din partea pieţelor externe vizavi de economia românească”, a menționat Eugen Teodorovici, miercuri seară, la Digi24.
Emisiunea a fost administrată de către Citigroup Global Markets Limted, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V, JP Morgan Securities plc şi Societe Generale.