Premierul Ludovic Orban a anunțat astazi că Guvernul își va asuma răspunderea pe Legea bugetului de stat, Legea asigurărilor sociale de stat și pe modificarea Ordonanței 114 – „care a a vut efecte nocive asupra economei românești”, așa cuma declarat Premierul Orban.
Guvernul își asumă răspunderea în Parlament pentru modificarea OUG 114/2018
„Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pentru trei proiecte de lege: Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și legea de corectare a OUG 114, care a provocat efecte devastatoare în economia romanească. Decizia de angajare a răspunderii este o decizie responsabilă și indispensabilă pentru atingerea obiectivului de a reuși pană pe 31 decembrie să oferim României un buget de stat care să stea în picioare, să se bazeze pe realitățile economice și să ofere posibilitatea fiecărui român, fiecărei firme sau autorități locale să știe la ce să se aștepte pentru 2020”, a declarat Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.
Ludovic Orban a mai precizat: „Angajarea răspunderii Guvernului va permite să corecteze toate dezechilibrele din economie, să refacă și să relanseze marile proiecte.
Ordonanța 114 se afla în dezbatere la Camera Deputaților, fiind o ordonanță care a vizat multe domenii și multe aspecte, iar posibiliatea efectivă a corectarii prin dezbatere în Parlament e aproape egală cu zero și există riscul să avem prevederi nocive în continuare”.
Guvernul a eliminat taxa pe activele bancare
Birourile permanente reunite au decis ca Guvernul își va angaja răspunderea pe buget și OUG 114, luni la ora 16.00.
După ședința de Guvern, Ionel Dancă, purtătorul de cuvant al Guvernului, a anunțat că Executivul a adoptat un proiect de lege ce prevede corectarea unor prevederi din OUG 114.
Executivul a decis eliminarea taxelor pe activele bancare din OUG 114. Mai precis, taxa pe active a rezistat un an, timp în care instituțiile finaciar-bancare au achitat sume importante la bugetul de stat. Spre exemplu, băncile au plătit taxe de 378,8 mil. lei în primul semestru din 2019.De asemenea, se abrogă taxele din energie și telecom.
Prima Casă din 2020 primește fonduri infime. Doar 10% din fondurile alocate în acest an. Prima Casă, un program social cu aproximativ 2000 de apartamente cumpărate anul viitor.
Guvernul a decis și suma de care va beneficia programul Prima Casă în 2020. Suma alocată va fi mult mai mică, de doar 200 milioane lei. Spre comparație, în acest an plafonul alocat a fost de 2 miliarde lei.
Guvernul a decis și salvarea Pilonului II de pensii. Se renunță la cerințele de majorare a capitalului, iar opționalitatea programului a fost eliminată.