După Autoritatea Bancara Europeană, a venit rândul Bancii Centrale Europeane (BCE) sa anunte măsurile privind relaxarea reglementarilor bancare. BCE se asigură astfel că vor fi îndeplinite rolulurile institutiilor bancare de finanțator al gospodăriilor și al corporațiilor, pe fondul șocului economic legat de epidemia de coronavirus.
BCE susține toate inițiativele menite să ofere soluții durabile debitorilor aflați în dificultate temporară de a-și achita ratele bancare.
BCE: nu va mai exista o clasificare automată de incapacitate de plată.
În acest scop, BCE a introdus flexibilitatea împrumuturilor neperformante (NPL), în special pentru a permite băncilor să profite la maximum de garanțiile și moratoriile instituite de autoritățile publice pentru a face față situațiilor actuale.
În primul rând, BCE va flexibiliza clasificarea debitorilor drept „puțin probabil să plătească” atunci când băncile solicită garanții publice acordate în contextul Covid-19. Supraveghetorul va exercita, de asemenea, o flexibilitate în ceea ce privește împrumuturile din cadrul moratoriilor publice aferente Covid-19.
BCE specifiă importanța pragmatismului și în aceste momente și arată că „rămâne crucial să continuăm, să identificăm și să raportăm deteriorarea calității activelor și să construim NPL-uri în conformitate cu reglementările existente, pentru a menține o imagine clară și precisă a riscurilor din sectorul bancar”.
În al doilea rând, împrumuturile neperformante care sunt sub garanție publică vor beneficia de tratament prudențial preferențial în ceea ce privește așteptările de supraveghere cu privire la asigurarea pierderilor.
Pentru toate garanțiile guvernamentale emise de statele membre, în contextul intervențiilor publice anunțate, legate de pandemia COVID-19, BCE va acționa prin flexibilitate așa cum este permis în Ghidul emis de Autoritatea Bancară Europeană.