Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat aseară, la Digi24, că nu are în lucru un proiect privind o schemă de acordare a șomajului tehnic pentru personalul plătit din banii publici, vorbind obsesiv de poker-ul pe care-l joacă liderii politici din opoziție (Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta), care se pregătesc să boicoteze noua ordonanță privind starea de urgență.
„Nu există aşa ceva în discuţie în Ministerul Finanţelor şi nu este ceva ce eu aş susţine în acest moment. Azi este nevoie de fiecare om în administraţia publică. (…) Eu vă spun: în ceea ce mă priveşte, la Ministerul Finanţelor, nu s-a discutat aşa ceva, nu există un astfel de proiect. (…) Problema este de moment şi cred că putem face acest lucru şi să suportăm toţi costurile. Unii suportă azi, alţii după acest moment. Cred că azi trebuie să ne concentrăm toate resursele pe care le avem în sectorul administrativ şi în sănătate”, a afirmat acum ministrul Finanţelor, Florin Cîțu.
Declarația survine după ce Premierul Ludovic Orban anunța în ședința de Guvern de joi, 9 aprilie, că este gata o primă variantă realizată de Ministerul Muncii pentru reducerea activității în sectorul bugetar. Violeta Alexandru, ministrul Muncii, prezentă la ședinta de Guvern, a aprobat și sustinut mesajul premierului. Mai mult, Ludovic Orban i-a solicitat ministrului Muncii să găsească „o formă de exprimare a solidarității și pentru șefime, adică inclusiv pentru noi, demnitarii”.
Ce trebuie punctat acum este schimbarea de mesaj. Din nou. Însă datele arată că au existat discutii în Guvern, chiar dacă ministrul Florin Cîțu nu le mai recunoaște astăzi. Atat Ludovic Orban cât și Violeta Alexandru au vorbit în ședinta din Guvern, dar și în mass-media despre somajul tehnic pentru bugetari.
Mai grav, ministrul de Finante anunță acum că nu există discuții pe această temă, chiar dacă Florin Cîțu era prezent la sedința de guvern de joi, 9 aprilie, când prim-ministrul Orban anunța ca un adevărat Robin Hood o măsura de solidaritate față de angajații din privat.
”Resursele bugetului de stat sunt afectate și diminuate. Vom adopta OUG inițiat de Violeta Alexandru. Solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații, să preluăm din greutatea crizei pe umerii noștri. Sunt peste 1.500.000 de angajați din mediul privat la care se adaugă și alții, în șomaj tehnic. Nu putem să lăsăm doar pe umerii lor suportarea acestei crizei. Am decis să găsim o soluție ca și în sectorul public să preluăm din greutate. Un mecanism simplu.”, puncta victorios Ludovic Orban.
Cum a ieșit în media informația privind somajul tehnic pentru bugetari?
Violeta Alexandru anunța miercuri seară, 8 aprilie, că Ministerul Muncii a pregătit un proiect de act normativ privind șomajul tehnic la stat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
„Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază. (…) Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată. Pentru corectitudine”, a scris Violeta Alexandru pe contul său de Facebook.
Apoi, joi dimineață, ministrul Violeta Alexandru a iesit public și a vorbit despre măsura pe care Guvernul o pregătește. Aceasta anunța că este SIGURĂ aplicarea șomajului tehnic pentru bugetari iar domeniile în care se va lua această măsura vor fi anunțate în câteva zile.
„Măsura corespunde realității de acum, anumite sectoare de activitate și-au redus încărcătura și prin urmare și veniturile trebuie să fie în relație cu aceasta. Orice altă discuție trebuie făcută în altă perioadă, de calm. Această măsură nu adresează o problemă despre eficiență, la momentul la care va fi cazul vom avea o discuție, dar nu la acest moment de criză”, declara ministrul Muncii, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS.
„Premierul și Guvernul vor anunța dacă această măsura va fi în această sedință ( de joi, 9 aprilie – n.red.) sau în următoarea, nu vreau să anticipez”, mentiona Violeta Alexandru, la Realitatea PLUS.
Există lucruri mari (politice) și mizilicuri politice
În vremuri de incertitudine și griji profunde, anagajații de la stat mai au încă o dilemă: vor fi sau nu trimiși în somaj tehnic? Din păcate, oamenii care puteau aduce lămuriri și certitudini sunt încă prinși în „mizilicuri politice”.
Cu astfel de mesaje se pierde încrederea în instituțiile statului. Economia trebuie repornită, antreprenorii trebuie încurajați și angajații motivați, nu demotivați și mai mult.
E normală incertitudinea, nimeni nu era pregătit pentru asta, nu cer asta. Dar o minimă decență logică, o evaluare a discursului politic, mai puține bâlbe ale ministrului Cîțu nu ar strica. Nu de alta, dar se adună…
În aceste zile am aflat că pandemia omoară adevărul. Și la nivel înalt. Și mai aflăm că mizilicurile politice nu dispar, nici in starea de urgență.
Despre alte anunțuri contradictorii ale ministrului de Finanțe citește și