Banca Mondială a publicat noile clasificari privind veniturile economiilor lumii și a promovat România în rândul ţărilor cu venituri mari (high income), de peste 12.535 dolari brut pe an, pe cap de locuitor.
Economiile lumii sunt atribuite în patru grupe de venit – țări cu venituri mici, medii inferioare, medii și ridicate. Datorită rezultatelor economice din 2019, România a urcat în rândul țărilor cu venituri mari.
În 2019, economia noastră era plasată în rândul ţărilor cu ”venituri medii superioare”(upper middle income). Clasificările sunt actualizate în fiecare an pe baza VNB-ului pe cap de locuitor în dolari (utilizând ratele de schimb ale metodei Atlas) din anul precedent.
Potrivit Băncii Mondiale, România avea la finele lui 2019 un venit brut național pe cap de locuitor de 12.630 dolari, faţă de 11.290 dolari în 2018.
Din moment ce datele sunt din 2019, aceasta este o radiografie bună despre economiile țărilor înainte #COVID19.
Clasificările se schimbă din două motive:
- În fiecare țară, factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează VNB pe cap de locuitor. Revizuirile la metodele și datele conturilor naționale pot influența, de asemenea, VNB pe cap de locuitor.
- Pentru a menține pragurile de clasificare a veniturilor în termeni reali, acestea sunt ajustate anual pentru inflație.
Tabelul de mai jos prezintă cele zece economii care se deplasează într-o categorie diferită în 2020:
Potrivit Bancii Mondiale, modific[rile au fost semnificative în revizuirea ascendentă pentru Benin, Nauru și Tanzania. Pentru Sudan, seria VNB pentru 2009-2018 a fost modificată ca urmare a revizuirii cursurilor de schimb. În ceea ce privește Algeria, Indonezia, Mauritius, Nepal, Sri Lanka și România revizuirea este una ușoară, pragurile sunt foarte aproape de cele avute anul trecut.