După FED, Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, a patra majorare consecutivă a costului creditului, în speranţa că dobânzile mai mari vor frâna o inflaţie record din zona euro, transmite Reuters.
„Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE şi, pe baza unei revizuiri substanţiale în sus a prognozelor de inflaţie, se aşteaptă să continue să le majoreze”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.
Ca urmare a deciziilor adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 2,50%, 2,75% şi, respectiv, 2,00% începând cu data de 21 decembrie 2022.
Decizia de joi privind majorarea costului creditului cu 50 de puncte de bază reprezintă o încetinire a ritmului de majorare a dobânzilor, după mai multe majorări cu câte 75 de puncte de bază, şi vine după o decizie similară adoptată miercuri de Rezerva Federală americană.
O estimare preliminară a Eurostat arată că inflaţia în zona euro s-a situat la 10% în luna noiembrie, nivel uşor inferior celui de 10,6% înregistrat în octombrie. Scăderea a fost generată, în principal, de dinamica mai redusă a preţurilor produselor energetice.
Potrivit gardienilor euro, dinamica preţurilor alimentelor şi presiunile inflaţioniste la nivelul inflaţiei de bază din întreaga economie s-au intensificat şi vor persista o perioadă. „Având în vedere gradul excepţional de incertitudine, experţii Eurosistemului şi-au revizuit semnificativ în sens ascendent proiecţiile privind inflaţia. Aceştia consideră, în prezent, că rata medie a inflaţiei va ajunge la 8,4% în anul 2022 şi se va reduce la 6,3% în 2023, anticipându-se o scădere pronunţată a inflaţiei pe parcursul anului.
Conform proiecţiilor, inflaţia se va situa, în medie, la 3,4% în anul 2024 şi la 2,3% în anul 2025. Se estimează că inflaţia exclusiv produse energetice şi alimente va fi, în medie, de 3,9% în 2022 şi se va majora la 4,2% în 2023, urmând să se reducă la 2,8% în 2024 şi 2,4% în 2025″, se precizează în comunicatul de presă al instituţiei de la Frankfurt.
De asemenea, Consiliul guvernatorilor avertizează că economia zonei euro poate înregistra o contracţie în trimestrul actual şi în trimestrul următor, pe seama crizei energetice, a gradului ridicat de incertitudine, a temperării activităţii economice mondiale şi a condiţiilor de finanţare mai restrictive.
„Potrivit celor mai recente proiecţii ale experţilor Eurosistemului, o recesiune ar fi relativ de scurtă durată şi superficială. Cu toate acestea, se anticipează o creştere economică modestă anul viitor, aceasta fiind revizuită semnificativ în sens descendent comparativ cu proiecţiile anterioare. Pe termen mai lung, se proiectează o redresare a creşterii economice, pe fondul disipării influenţelor nefavorabile actuale.
În ansamblu, proiecţiile experţilor Eurosistemului estimează, în prezent, o creştere economică de 3,4% în 2022, de 0,5% în 2023, de 1,9% în 2024 şi de 1,8% în 2025″, se precizează în comunicatul BCE.
La conferinţa de presă de după reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE, Christine Lagarde a explicat că BCE este interesată de evoluţiile pe termen lung.
Christine Lagarde: Ne aşteptăm să majorăm dobânzile într-un ritm de 50 de puncte de bază pentru o anumită perioadă de timp
„Cineva care crede că acesta este un moment de cotitură pentru BCE se înşeală. Ne aşteptăm să majorăm dobânzile într-un ritm de 50 de puncte de bază pentru o anumită perioadă de timp. Mai avem mult teren de acoperit, trebuie să mergem mai departe şi suntem implicaţi într-o evoluţie pe termen lung”, a spus Christine Lagarde.
Noile prognoze ale BCE vor hotărî cât de lung va fi acest termen.
În condiţiile în care războiul din Ucraina continuă, cele mai recente proiecţii ale experţilor Eurosistemului arată că o recesiune în zona euro va fi una relativ scurtă şi superficială. Cu toate acestea, se anticipează o creştere economică modestă anul viitor, aceasta fiind revizuită semnificativ în jos comparativ cu proiecţiile anterioare.
În ansamblu, proiecţiile experţilor Eurosistemului estimează, în prezent, o creştere economică în zona euro de 3,4% în 2022, de 0,5% în 2023, de 1,9% în 2024. În schimb, prognozele de inflaţie pentru zona euro au fost revizuite în sus, până la 8,4% în anul 2022, pentru a se reduce la 6,3% în 2023, urmând ca ritmul de creştere a preţurilor să rămână peste ţinta de 2% inclusiv în 2025