Potrivit Eurostat, în 2023, impactul negativ al inflației încă ridicate, al condițiilor de finanțare stricte și al încetinirii celorlalte economii din UE vor scădea creșterea PIB real în România la 2,5%. O redresare de 3% este proiectată pentru 2024, pe fondul recesiunii presiunilor inflaționiste, a ratelor dobânzilor mai scăzute și a perspectivelor externe îmbunătățite.
Inflația anuală IAPC a încetinit în decembrie, pe fondul scăderii prețurilor la energie și la produsele alimentare, ducând media pe 12 luni în 2022 la 12%. Se preconizează că inflația IAPC va scădea în continuare în orizontul de prognoză, dar doar modest, deoarece presiunile inflaționiste rămân foarte ridicate în componentele de bază, cum ar fi serviciile, bunurile industriale neenergetice și alimentele procesate.
Inflația medie anuală IAPC este proiectată la 9,7% pentru 2023, înainte de a încetini la 5,5% în 2024, din cauza extinderii plafonării prețului energiei, a prețurilor mai mici ale mărfurilor și a efectelor de bază, potrivit Eurostat.
„Economia UE a depășit așteptările anul trecut și am intrat în 2023 pe o bază mai fermă decât se anticipase. Cu toate acestea, europenii se confruntă în continuare cu o perioadă dificilă, cu încetinirea creșterii și reducerea treptată a inflației”, a spus Paolo Gentiloni, comisar pentru economie.
Cum va evolua economia și inflația