Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, îngheţarea temporară a tarifelor poliţelor RCA. Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că a asumat această hotărâre din două motive: pentru a-i proteja pe asigurați și pentru ca ASF să vină cu modificări legislative în cele șase luni, cât timp tarifele vor fi plafonate. Este inacceptabil să continuam să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, a subliniat premierul Nicolae Ciucă.
Guvernul precizează că a amânat decizia pentru a continua dialogul și a obține mai multe date, informații legate de modul în care această hotărâre va produce efecte.
„Am avut întâlniri și am condiționat această hotărâre de guvern de elaborarea în cele 6 luni a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje, a spus Nicolae Ciucă.
Este ce de-a treia societate care intra în faliment pe piața asigurărilor
Premierul a adăugat că a asumat această hotărâre din două motive: pentru a-i proteja pe asigurați și pentru ca ASF să vină cu modificări legislative.
În completare, reprezentantul ASF la şedinţa de Guvern a prezentat detalii privind modificările aduse prin proiectul de hotărâre referitor la poliţele RCA.
Plafonarea se face la nivelul lunii februarie 2023. Comisioanelor brokerilor plafonate la 8%
„După cum ştiţi de săptămâna trecută, principalele elemente ale acestei hotărâri de Guvern se referă la modul de vânzare efectivă a poliţelor RCA pentru următoarele 6 luni. Aceste tarife calculate şi ofertate în piaţă de către asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023. De asemenea, se vor plafona şi comisioanele de distribuţie ale brokerilor la nivelul de 8% din prima netă, iar toţi asigurătorii vor calcula şi vor oferta aceste tarife la nivelul de B0, baza de la care se porneşte orice calcul, care, ulterior, va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportamentul acestora în anii anteriori. Acest lucru, în urma discuţiilor cu asociaţiile de transportatori, se va aplica şi BAR-ului, BAR-ul este Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România. (…) Esenţa juridică a acestei hotărâri constă în Legea Consiliului Concurenţei, care ne permite să facem aceste ajustări sau intervenţii în ajustări pe piaţă”, a declarat reprezentantul ASF.
Măsura va fi decisă prin aprobarea proiectului de hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.
Potrivit notei de fundamentare, prin proiect se propune „îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”.
BERD este îngrijorată de criza în desfășurare de pe piața asigurărilor din România
In urma unei analize amănunţite, în octombrie 2021, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a investit o poziție minoritară în Euroins Insurance Group din Bulgaria (GIE), societatea-mamă a Euroins România Asigurare-Reasigurare SA (EIRO). În calitate de acționar, BERD a colaborat cu Consiliul de Administrație al EIG pentru a îmbunătăți în continuare operațiunile și performanța grupului, în special în România.
BERD notează anunțul din 17 martie al ASF, Autoritatea de Reglementare Financiară (ASF) din România, potrivit căruia licența EIRO a fost retrasă din cauza deficienţelor percepute de guvernanță corporativă. Această decizie a fost fundamentată pe un Raport Permanent privind Capitalul (PCR) publicat de ASF la 2 februarie, care a identificat un deficit de capital de peste 400 de milioane de euro.
Ca urmare a PCR, Consiliul de Administratie al EIG, cu sprijinul BERD, a contractat o analiză actuarială independentă a EIRO de către un expert actuarial global de top. Rezultatul analizei nu oferă o bază pentru a revizui punctul de vedere al BERD cu privire la situația financiară solida a EIRO la momentul retragerii licenței sale.
BERD colaborează activ cu toate părțile responsabile pentru a ajunge la o soluţionare a situaţiei din piaţă cauzată de retragerea licenței EIRO, ceea ce, conform declaraţiilor EIRO, a generat activarea unor clauze ce au anulat efectiv o serie de contracte de reasigurare aferente dosarelor de daună din România și a creat în consecinţă datorii semnificative fără acoperire.
BERD dorește să contribuie la găsirea unei soluții fără costuri suplimentare pentru deținătorii de polițe de asigurare sau pentru contribuabili și, împreună cu EIG, a făcut o propunere de soluţionare către ASF. Discuții constructive cu privire la această propunere sunt în curs de desfășurare între BERD, EIG și ASF.