Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Ce spun românii despre piața imobiliară: În 2024, cumpărătorii anticipează scăderi de prețuri la locuințe, în timp ce proprietarii se așteaptă la creșteri. Aceleași așteptări au și când se raportează la dobânzile creditelor
Share
Notification Show More
Latest News
De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”
Stiri de top
Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”
Stiri de top
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Informații financiare > Ce spun românii despre piața imobiliară: În 2024, cumpărătorii anticipează scăderi de prețuri la locuințe, în timp ce proprietarii se așteaptă la creșteri. Aceleași așteptări au și când se raportează la dobânzile creditelor
Informații financiare

Ce spun românii despre piața imobiliară: În 2024, cumpărătorii anticipează scăderi de prețuri la locuințe, în timp ce proprietarii se așteaptă la creșteri. Aceleași așteptări au și când se raportează la dobânzile creditelor

Gabriela Dinu
Last updated: 17/01/2024 15:04
Gabriela Dinu 1 an ago
Share
SHARE

O mare parte dintre cei care plănuiesc să facă o achiziție imobiliară în 2024 anticipează o scădere a prețurilor locuințelor- 60% dintre respondenți. În același timp, proprietarii care vor să vândă sau să închirieze se așteaptă în cea mai mare parte ca prețurile să crească, atât la apartamentele de vânzare (39% dintre respondenți), cât și la locuințele în chirie (40%), arată o analiză Storia.ro.

Contents
38% dintre respodenți cred că dobânzile ipotecare vor scădeaCumpărătorii de locuințe au încheiat achizițiile din 2023 în mai puțin de 3 luniÎn 2023, 38% dintre cumpărătorii de locuințe au suplimentat bugetul față de planurile inițialePlanuri imobiliare pentru 2024: așteptări și previziuni privind prețurile de vânzare și închiriereAșteptările românilor reflectă interesele personale

38% dintre respodenți cred că dobânzile ipotecare vor scădea

Când au fost întrebați despre evoluția dobânzilor la creditele ipotecare, cei mai mulți dintre participanții la studiu (38%) au răspuns că se așteaptă la o scădere, în timp ce 27% anticipează o creștere. O altă parte considerabilă (17%) e de părere că dobânzile vor rămâne constante, în timp ce 18% se simt nesiguri în privința evoluției dobânzilor, conform ultimului sondaj realizat în rândul utilizatorilor Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX.

Datele arată că, în 2024, utilizatorii de pe platforma Storia își propun să vizualizeze anunțuri imobiliare (62% din totalul respondenților), iar 53% au declarat că vor să și vizioneze proprietățile de interes.

În plus, o mare parte și-a propus să consulte un broker sau banca pentru opțiunile de creditare (35%).

Cumpărătorii de locuințe au încheiat achizițiile din 2023 în mai puțin de 3 luni

În 2023, 60% dintre respondenții studiului au declarat că au intenționat să cumpere o locuință, iar 14% au intenționat să vândă. 10% au declarat că au fost interesați să închirieze, iar 1% au afirmat că vor să dea în chirie o proprietate.

Totuși, 15% dintre respondenți au declarat că nu au avut nicio intenție imobiliară.

Pentru respondenții care au cumpărat o proprietate în 2023, procesul de la începerea căutării până la finalizarea achiziției a durat sub 3 luni (56%), în timp ce pentru 21% dintre respondenți a durat între 3-6 luni, pentru 11% – între 6 și 12 luni, iar 12% au avut nevoie de peste 12 luni pentru a căuta și finaliza achiziția unei locuințe.

Întrebați cât de ușor se așteptau să fie întregul proces de căutare și achiziționare, cei mai mulți dintre respondenți au răspuns că se așteptau la un nivel mediu de dificultate (48%), urmat de unul ușor (40%). 12% dintre utilizatorii platformei au menționat că se așteptau ca procesul să fie unul greu. În final, majoritatea a declarat că procesul a fost la fel cum își imaginau (43%), 30% au declarat că procesul a fost mai ușor, în timp ce 27% au declarat că procesul a fost mai greu decât au anticipat.

În 2023, 38% dintre cumpărătorii de locuințe au suplimentat bugetul față de planurile inițiale

38% dintre cei care au achiziționat o proprietate au afirmat că au existat momente în care au întrerupt căutarea locuinței dorite, principalele motive amintite fiind: proprietățile de interes depășeau bugetul (58%) sau dificultatea de a găsi proprietăți potrivite (35%). Tot 35% au declarat că au așteptat să vadă evoluția prețurilor. În ceea ce privește compromisurile făcute, 38% au afirmat că au fost nevoiți să suplimenteze bugetul, iar 19% au schimbat zona de căutare. Totuși, alți 17% dintre cei care au cumpărat afirmă că nu au fost nevoiți să facă niciun compromis în alegerea locuinței.

Când au fost întrebați despre provocările financiare din proces, 32% au afirmat că nu au întâmpinat dificultăți semnificative. Totuși, 18% au evidențiat creșterea ratei pentru o proprietate achiziționată anterior prin credit și 12% au specificat că valoarea avansului a depășit bugetul, în timp ce alți 10% au evidențiat creșterea prețurilor locuințelor de vânzare.

Planuri imobiliare pentru 2024: așteptări și previziuni privind prețurile de vânzare și închiriere

Întrebați care sunt intențiile imobiliare pentru anul 2024, respondenții studiului au oferit răspunsuri similare cu cele din 2023. În continuare cei mai mulți respondenți (66%) declară că ar vrea să cumpere o locuință, iar 13% vor să vândă. 10% dintre respondenți afirmă că nu au niciun plan imobiliar, în timp ce 8% vor să închirieze o proprietate și 3% vor să găsească chiriași.

În ceea ce privește evoluția prețurilor locuințelor de vânzare, 60% dintre cei interesați de cumpărare declară că se așteaptă ca prețurile să scadă, 16% declară că se așteaptă să crească și 14% se așteaptă la o stagnare.

În mod similar, majoritatea persoanelor interesate de închirieri se așteaptă ca prețurile să scadă (43%) la proprietățile date în chirie. Totuși, 28% se așteaptă la creșteri și 22% au declarat că e posibil ca prețurile să stagneze. În același timp, proprietarii care vor să vândă sau să închirieze se așteaptă în cea mai mare parte ca prețurile să crească, atât la apartamentele de vânzare (39% dintre respondenți), cât și la locuințele în chirie (40%).

Așteptările românilor reflectă interesele personale

„Analizând datele sondajului, putem observa că așteptările românilor reflectă interesele personale, astfel încât cei în căutare de locuințe speră la reduceri de prețuri, iar cei care vând sau închiriază se așteaptă la creșteri. Totuși, în prima jumătate a lunii ianuarie, contactările de pe platforma noastră au crescut cu 53% față de aceeași lună a anului trecut. Așadar, trebuie să luăm în considerare faptul că măsurile fiscale adoptate și cererea în creștere înregistrată în primele săptămâni ale lunii ianuarie sugerează mai degrabă o tendință de creștere a prețurilor,” a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii în cunoștință de cauză. Chestionarul a fost publicat pe Storia și OLX Imobiliare, în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024, iar răspunsurile au fost colectate de la 1023 respondenți.

You Might Also Like

De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

60.000 de lei în 1990 valorau un apartament. În 1997, doar o tigaie. Cum economisim eficient și ce facem cu banii puși deoparte? Sfatul specialiștilor

Finanțare-record în real estate-ul sustenabil din România: NEPI Rockcastle atrage 190 mil. euro de la BRD, UniCredit și Garanti BBVA

Premieră în România. BRD aduce finanțarea sustenabilă mai aproape de IMM-uri. Creditul care îți reduce dobânda dacă atingi obiective ESG

FOTO. De la tăcere la acțiune: Românii încep să vorbească despre bani și să ceară ajutor financiar profesionist, arată un studiu BrandBerry susținut de BCR. Raportul evidențiază rolul educației financiare în reducerea riscului de fraudă și încrederea în bănci

TAGGED: credite, banci, banca, dobanzi, locuinte, imobiliare, preturi locuinte, OLX, Monica Dudău, Storia
Gabriela Dinu 17/01/2024
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article La UniCredit Bank îți poți deschide un cont curent 100% online, în mai puțin de 10 minute. Antoaneta Curteanu: Nu a fost niciodată mai simplu să ai acces la cele mai bune produse și oferte bancare
Next Article Florin Brănici: Introducem un nou element de verificare pentru plățile efectuate prin Alpha Online Banking. SANB minimizează riscul unui atac cibernetic

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

14 ore ago

60.000 de lei în 1990 valorau un apartament. În 1997, doar o tigaie. Cum economisim eficient și ce facem cu banii puși deoparte? Sfatul specialiștilor

2 zile ago

Finanțare-record în real estate-ul sustenabil din România: NEPI Rockcastle atrage 190 mil. euro de la BRD, UniCredit și Garanti BBVA

2 zile ago

Premieră în România. BRD aduce finanțarea sustenabilă mai aproape de IMM-uri. Creditul care îți reduce dobânda dacă atingi obiective ESG

6 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?