BCE nu se grăbește să reducă ratele dobânzilor în timp ce inflația scade lent și economiile slăbesc. Joi, Banca Centrală Europeană a păstrat ratele dobânzilor din zona euro neschimbate, în ciuda scăderii recente a inflației, optând să amâne relaxarea monetară.
Rata cheie a dobânzii la care băncile pot obține bani de la banca centrală rămâne la 4,25%, a decis Consiliul BCE de la Frankfurt. Rata de depozit pe care băncile o primesc pentru banii depusi la banca centrală rămâne neschimbată la 3,75%.
Banca centrală continuă să acționeze pe baza datelor și decide de la o întâlnire la alta, se arată într-un comunicat de presă.
BCE subliniază că încă sunt presiuni ridicate ale prețurilor, iar acesta ar putea fi principalul motiv de precauție.
Este important să reamintim că acesta nu asistăm la ciclu tipic de reducere a ratei în zona euro. În trecut, ciclurile de relaxare au fost întotdeauna declanșate de recesiuni sau crize, spun economiștii. Din fericire, niciunul dintre acestea nu este cazul în prezent, iar reducerile nu sunt pe pilot automat.
De altfel, președinta BCE, Christine Lagarde, este precaută când vorbește despre viitor și noi reduceri de dobânzi.
„Întrebarea ce vom face în septembrie este una larg deschisă şi va fi decisă pe baza tuturor datelor pe care le vom primi”, a declarat Christine Lagarde la finalul reuniunii de politică monetară la care BCE a lăsat nemodificată dobânda la depozite la 3,75%. „Nu ne angajăm, în avans, cu privire la o anumită traiectorie”, a adăugat Lagarde.
Scăderea inflației în zona euro este lentă
Economiștii sunt îngrijorați de rata inflației care a stagnat la 2,5% în iunie, excluzând prețurile volatile la energie și alimente. Tot mai mulți consideră că inflația de bază descrie tendința prețurilor mai fiabil decât rata generală.