96% din băncile centrale consideră că aurul este cea mai sigură investiție, conform unui studiu realizat Invesco, în anul 2023. Din 2022 până în prezent, băncile centrale au făcut cele mai mari achiziții de aur din ultimii aproape 60 de ani, sunt de părere experții Tavex, cel mai mare comerciant de aur de investiții din Europa de Nord.
Achizițiile cumulate în acești doi ani și jumătate sunt de aproape 2.600 de tone de aur. Cantitatea echivalează cu peste 28% din aurul extras în aceeași perioadă.
Cele mai mari achiziții au fost realizate de băncile centrale din China, Turcia, Polonia
Valoarea aurului este recunoscută inclusiv de cele mai mari surse de capital din lume – băncile centrale. Dintre toate băncile centrale, trei ies în evidență cu achiziții mai mari decât întregile rezerve de aur ale unor țări dezvoltate. Este vorba despre Banca Populară a Chinei (+316 tone), Banca Centrală a Turciei (+197,5 tone) și Banca Națională a Poloniei (+167 tone).
Banca centrală a Poloniei și-a extins rezervele de aur la 420 de tone, în luna octombrie, făcând-o unul dintre cei mai importanți deținători de rezerve de aur la nivel mondial. În urma achizițiilor din ultimele luni, rezervele de aur ale Poloniei le depășesc pe cele ale Băncii Angliei.
BNR a decis la începutul anului 2001 să nu mai cumpere aur
În ceea ce privește situația României, BNR nu și-a mai extins rezervele de aur din anul 2002, când a cumpărat aproximativ 100 kilograme de aur, achiziții urmate de vânzarea a 1,6 tone de aur între 2003 și 2019. La momentul actual, rezervele de aur ale Băncii Naționale a României reprezintă aproximativ 10% din rezervele internaționale, potrivit analizei Tavex.
SCURT ISTORIC
România avea un stoc record în 1944, de 241,9 tone de aur. După război și rezerva a coborât până la 45,8 tone în 1955. Din 1991, BNR a accelerat cumpărările de aur, rezerva ajungând la 103,1 tone în 1999.
În anul 1998, stocul de aur depozitat la BNR a depășit pragul de 100 de tone. Între anii 2007-2017 aveam circa 104 tone de aur (plus 36 de tone peste nivelul din 1989).
Astăzi, nivelul rezervei de aur este de 103,6 tone, cu o valoarea de 7.855 milioane euro.
Aurul, cel mai sigur activ dar și sursă de independență
Aurul a salvat Rusia
Aurul de investiții nu este strict un instrument de păstrare a valorii pe termen lung, când banii de hârtie își pierd puterea de cumpărare, ci este o sursă de independență față de actualul sistem global. Odată ce activele Rusiei, în urma invadării Ucrainei în februarie 2022, au fost înghețate, Rusia a reușit să evite reglementările prin vânzarea aurului extras către Emiratele Arabe Unite (EAU). Aurul cumpărat de EAU a fost retopit și vândut ulterior pe piețele internaționale, arată Tavex România.
Rezervele de aur din Rusia au crescut la 2335,85 de tone în al doilea trimestru al anului 2024 de la 2332,74 de tone în primul trimestru din 2024, potrivit World Gold Council.
Un alt exemplu de exercitare a acestei independențe o reprezintă relocarea de către Banca de Rezerve a Indiei a o sută de tone de aur din seifurile Băncii Angliei în depozitarele din țară. Considerând că până la luarea acestei decizii, în mai anul acesta, India ținea peste 400 de tone de aur peste granițe, relocarea a un sfert din acest aur denotă un nivel crescut de tensiune între națiunile Occidentale și cele din Orient.
De ce crește prețul aurului
Toate aceste elemente, alături de începerea ciclului de tăiere a dobânzilor în Statele Unite, sunt principalii indicatori care au produs creșterea impresionantă de 41% a prețului aurului, doar în ultimele 12 luni. Pe fondul unor tăieri ale dobânzilor în lunile care urmează, alături de stagnarea economiilor Europene și creșterea diviziunii între Orient și Occident, aurul va rămâne în continuare o sursă importantă de stabilitate pentru investitori, mai scrie Tavex România.