Bancile au inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut cea mai puternica restrangere a creditarii internationale catre companii, guverne si alte institutii de credit de la sfarsitul lui 2008, cand pietele erau maturate de furtuna care a urmat falimentului Lehman Brothers.
Bancile din zona euro sunt in frunte, inregistrand cele mai ample scaderi ale creditarii transfrontaliere, potrivit datelor prezentate de Banca Reglementelor Internationale, preluate de Bloomberg.
Institutiile de credit si-au redus activele transfrontaliere cu 799 miliarde de dolari, sau 2,5%, in ultimele trei luni ale anului trecut.
„Declinul a fost determinat in principal de o scadere semnificativa a imprumuturilor interbancare, in urma revarsarii crizei datoriilor de stat din zona euro catre pietele de credit. Reducerea a fost mai abrupta in cazul creantelor transfrontaliere pe entitati rezidente in zona euro si poate fi atribuita in principal bancilor din zona euro”, se spune in raportul trimestrial al Bancii Reglementelor Internationale.
Bancile europene isi restrang portofoliile de active in incercarea de a-si reduce riscul, pentru a se alinia cerintelor mai stricte de adecvare a capitalului impuse de la jumatatea acestui an, respectiv din 2013, de Autoritatea Bancara Europeana si Comitetul de Supraveghere Bancara de la Basel.
Bancile din afara Europei au redus totodata creditarea catre institutiile financiare din zona euro, ingrijorare de impactul crizei datoriilor de stat.
Inghetarea creditului va contribui la impasul economic in care se regaseste Europa la trei ani de la recesiunea provocata de criza financiara mondiala. Politica de austeritate adoptata rand pe rand de guvernele zonei euro in cei doi ani de criza a datoriilor de stat a readus economia zonei euro in pragul recesiunii, evitata la limita in primul trimestru, cand PIB-ul uniunii monetare a stagnat.
Creditarea interbancara s-a contractat cu 637 miliarde de dolari la nivel mondial in trimestrul al patrulea, afectate fiind in principal bancile din zona euro, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale.
Creantele transfrontaliere pe banci din zona euro s-au redus cu 364 miliarde de dolari in aceeasi perioada, iar indicatorul Libor-OIS care masoara reticenta bancilor de a se credita reciproc a crescut la „niveluri ridicate”, potrivit institutiei.
Italia si Spania au inregistrat cele mai abrupte contractii ale finantarii. Creditarea internationala catre Italia a scazut cu 10%, sau 57 miliarde de dolari, in ultimul trimestru al anului trecut, iar in cazul Spaniei a fost inregistat un declin de 9%, sau 46 miliarde dolari, potrivit raportului.
Bancile si-au redus expunerea transfrontaliera si pe Germania, cu 9% sau 104 miliarde de dolari, respectiv Franta, cu 4% sau 55 miliarde dolari.
Creditarea catre entitati din Grecia s-a cifrat la 96,3 miliarde dolari la finele anului trecut, fata de 217,2 miliarde dolari la sfarsitul lui 2009.
Sfarsitul perioadei de raportare pentru statistica Bancii Reglementelor Internationale preceda restructurarea datoriei de stat a Greciei, ale carei efecte vor fi masurate in urmatorul raport trimestrial al institutiei.
Din totalul de 96,3 miliarde dolari, 69,4 miliarde reprezinta credite internationale catre sectorul privat al economiei elene, inclusiv activele subsidiarelor grecesti ale bancilor straine.
Bancile din zona euro au redus creditarea transfrontaliera cu 584 miliarde de dolari in trimestrul analizat. Bancile franceze s-au retras cu 197 miliarde de dolari, predominant din zona activelor denominate in euro, potrivit institutiei internationale.
Creditarea internationala a bancilor franceze a coborat astfel cu 5,3%, dupa o contractie de 7,1% in trimestrul al treilea al anului trecut, cele mai abrupte scaderi din ultimii 12 ani.
Depozitele la Banca Centrala Europeana au crescut la inceputul lunii martie la nivelul record de 828 miliarde euro si totalizau, la sfarsitul lunii mai, 770 miliarde euro. Inainte de falimentul Lehman Brothers, valoarea medie a depozitelor bancilor europene la BCE era de 280 miliarde euro.
Datele Bancii Reglementelor Internationale inregistreaza tranzactiile transfrontaliere ale bancilor din statele care raporteaza catre isntitutie. Datele privind creantele transfrontaliere consolidate ale bancilor, care includ obligatiuni, imprumuturi si depozite constituite la alte institutii de credit, sunt raportate de 30 de tari, printre care se numara majoritatea economiilor dezvoltate si unele state emergente.
Creditarea catre pietele emergente a inregistrat de asemenea scaderi in perioada analizata. Activele transfrontaliere ale bancilor straine pe pietele emergente au coborat cu 75 miliarde dolari, sau 2,4%, in ultimele trei luni ale anului trecut, dupa o corectie de 17 miliarde dolari in trimestrul al treilea, primele doua trimestre de scadere din ultimii trei ani. Regiunea Asia-Pacific, indeosebi bancile chineze, si-au asumat 91% din scaderea creditului transfrontalier catre economii emergente.