2013 ar putea fi cel mai delicat an pentru bancile romanesti, fiind posibile o serie de evenimente importante, cum ar fi fuziuni, achizitii sau colaborari pe diferite segmente, spune un fost bancher.
„In prezent, sistemul este supradimensionat fata de volumul de tranzactii care au loc. Ca sa te mentii pe piata, ai nevoie de o cota de 8-10%, fata de 4% cat era nevoie inaintea crizei”, explica Oana Petrescu, partener al Deloitte si fost vicepresedinte executiv al BCR, citata de HotNews.ro.
„Sistemul bancar va reveni pe profitabilitate, dar suntem inca mult sub tarile vecine, ceea ce face sa ramanem mai putin atractivi fata de statele din jur. Veniturile operationale ale bancilor (din dobanzi, comisioane, din tranzactionare) scad, in timp ce costurile lor scad mult mai incet – lucru care numai sanatos nu este. De aceea se tot vorbeste de schimbarea modelului de business”, mai spune Oana Petresscu.
La ce sa se astepte clientii?
Bancile vor cauta maximizarea rentabilitatii. In plus, daca se trece la Basel III, aceasta ar putea scumpi creditele. Daca e sa tragem linie, o mai mare concurenta intre banci ar trebui sa duca la o ieftinire a serviciilor si/sau la aparitia unor servicii noi.
Vom asista la specializarea unor produse bancare, unele institutii preferand sa incurajeze doar anumite canale (serviciul online de pilda), in vreme ce putine -cele mai mari- vor ramane generaliste. Mai mult ca sigur, o imbunatatire a calitatii relatiilor cu clientela va fi un atu major pe care bancile vor incerca sa si-l asume. Cele care se vor reforma primele vor fi si primele castigatoare.
Citeste integral www.hotnews.ro.